Dobré spaní - Rošty

Dobré spaní - Rošty

Kategorie: BYDLENÍ

Každý z nás v podstatě stráví v průměru jednu třetinu života ve spánku.

 



Plné rošty 

Jsou to mělké dřevěné rošty, obvykle děrované, aby jimi mohl proudit vzduch. Jsou překryty jedinou vrstvou vycpávky, aby tělu poskytovaly hodně pevnou oporu.  V podstatě jde o nejlevnější variantu, která je často tou nejhorší.

Lištové rošty 

Díky dřevěným latím může vzduch skrz matrace procházet. Některé lištové kostry jsou pružnější. Ale dá se říct, že všechny tělo dobře podpírají.  

Pérové rošty

Jsou o něco měně pevné než ostatní, ale v kombinací se správnou matrací poskytují tělu dobrou oporu. Prodlužuji také životnost matrací, protože přebírají část zátěže matrace a absorbují dobře vlhkost. Nekupujte pérované rošty s pevnými okraji, jsou sice levnější, ale zužují místo na spaní a pak, když se péra zatíží, okraje zůstanou pevné, čímž vznikne uprostřed dolík.  A dolík ne to správné pro zdravé spaní.

Dřevěné rošty 

Dřevěné rošty se vyrábějí v tloušťkách cca 2 až 2,5 cm. Rozestup a zajištení prken je určeno tkalounem. Zajištení proti pohybu se provádí přišroubováním posledních a prostředních prken roštu.

Lamelové rošty 

Obrázek rošt2Klasické lamelové rošty z předehnutých lamel se používají v postelích jako podklad pro matrace. Zlepšují užitné vlastnosti matrací - při jejich použití se matrace lépe přizpůsobí tělu. Lamelové rošty se vyrábějí v různých provedeních. Jejich kvalita a vhodnost použití závisí na počtu a šířce použitých lamel a na způsobu uchycení lamel k rámu.

  

Klasické lamelové rošty z předehnutých lamel se používají v postelích jako podklad pro matrace. Zlepšují užitné vlastnosti matrací - při jejich použití se matrace lépe přizpůsobí tělu a celkový dojem z ležení je tak příjemnější, než při položení matrace na pevný dřevěný rošt nebo pevnou desku. Lamelové rošty zmenšují namáhání matrace a prodlužují tak její životnost.

Lamelové rošty se vyrábějí v různých konstrukčních a bohužel i kvalitativních provedeních. Jejich kvalita a vhodnost použití závisí na počtu a šířce použitých lamel a na způsobu uchycení lamel k rámu a samozřejmě i kvalitě provedení. Tento typ roštu doporučujeme nakupovat od výrobců s dobrými referencemi. Protože není lamelový rošt jako lamelový rošt.

Pozor platí zásada: jedna osoba má jeden rošt.  

Polohování

Samozřejmě čím je matrace vyšší a tvrdší, tím se při polohování hůře poddává. V kombinaci s lamelovými rošty (s elektrickým polohováním) je nutné používat latexové matrace. Tyto matrace jsou jako jediné schopny se přesně vytvarovat podle jednotlivých napolohovaných dílů roštu. 

Rošty automaticky stavitelné  

Rozdíl v jednotlivých roštech je:

- v použitém materiálu na patkách

- ve způsobu jejich uložení v rámu

- v jejich zdvojení nebo speciálním profrézování lamel

Speciální kategorií jsou lamelové rošty s elektrickým polohováním. Rošty se skládají ze základních a polohovatelných rámů. Polohování rámů se provádí elektricky pomocí motoru. Motory polohovacích rámů jsou ovládány ručním ovladačem vybaveným nezávislými spínači pro polohování jednotlivých rámů zvlášť. 

O správném výběru roštů a matrací se poraďte s oborníkem


 

 

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle