Dopřejte si sálavé teplo z kachlových kamen

Dopřejte si sálavé teplo z kachlových kamen

Kategorie: BYDLENÍ

Toužíte po kachlových kamnech jako z pohádky O líném Honzovi? Proč ne, zvláště do venkovské kuchyně jsou tím pravým, protože na nich i uvaříte. Současní kamnáři je staví se stejným umem jako jejich předchůdci.  



Anebo si pořiďte menší kachlová kamínka, která vykouzlí tutéž romantickou atmosféru. Poskytnou pohled do plápolajícího ohně a „zdravé teplo“, které z nich díky kachlím sálá ještě dlouho po vyhasnutí. Je to jiný druh tepla, než jaký produkují radiátory, krby a krbové vložky. Zjednodušeně by se dal srovnat s teplem vyzařovaným sluncem. Platí u něho, že teplota vzduchu může být nižší při vyšší teplotě stěn. Z kachlových kamen se teplo šíří rovnoměrně po celé místnosti a prohřívá jak vzduch, tak přímo předměty a osoby. Stejná tepelná pohoda je u stropu i podlahy, a protože povrch kamen dosahuje maximální teploty 60 °C, nevysušuje se vzduch a nepřepalují prachové částice.

Dopřejte si sálavé teplo z kachlových kamen

Výhody a nevýhody kachlových kamen

Vytápění kachlovými kamny je mimořádně účinné (až 85 %). Odborníci spočítali, že oproti běžným topidlům spotřebují asi jen polovinu dřeva. To se navíc spálí téměř bez popela, což vítají ekologové i alergici.

Kachlová kamna jsou výhodná také minimálními nároky na obsluhu. Při pravidelném provozu v nich stačí zatopit jednou denně. Nevýhodou by se mohla jevit delší doba potřebná k jejich rozehřátí a následnému předávání tepla, tu ale vyvažuje dlouhá doba výhřevnosti neboli akumulace. Když sečeteme všechna pro a proti, patří tento způsob topení mezi nejvíce ekonomické a ekologické.

Dopřejte si sálavé teplo z kachlových kamen

Kachlová kamna se sporákem jsou také výborné řešení na chatu nebo chalupu, kde primárně slouží k vaření a pečení, ale dokážou i rychle vytopit prostor a udržet v něm určitou dobu teplo.

Dopřejte si sálavé teplo z kachlových kamen

Trh nabízí „kachláky“ s lesklými i matnými glazurami, zelené, hnědé, s tradičním kováním i modernější z nerezu. Před instalací kachlových kamen neopomeňte zajistit odbornou revizi komínu. A pokud máte nová kamna a starý komín, počítejte s jeho vyvložkováním, ideálně keramikou.

Zdroj:
http://www.enthusiast.cz/bydleni/
http://www.temr.cz/kamna-a-krby-na-miru/
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle