Historické střešní krytiny

Historické střešní krytiny

Kategorie: BYDLENÍ

Potřebujete střešní krytinu, která bude splňovat náročné požadavky památkářů? Nezoufejte, není to až tak nesplnitelný úkol. Celá řada tuzemských i tradičních zahraničních výrobců má ve svém katalogu historické střešní krytiny, které neurazí ani toho nejzaritějšího milovníka historie. Jaké historické střešní krytiny jsou u nás nejoblíbenější?



Bobrovka zůstane klasikou navždy

Jedna z nejznámějších historických krytin je pálená keramická střešní taška bobrovka. V nabídce ji má například Tondach, tradiční výrobce pálených střešních tašek. Bobrovka je velmi těžká krytina, kterou je třeba pečlivě přibíjet na latě. Její malý formát má však velkou výhodu - snadno se přizpůsobí i oblým konstrukcím, a tak se stala bobrovka oblíbenou volbou pro nejrůznější věžičky a volská oka.

střešní krytina

Další stálicí jsou prejzy

I prejzy jsou velmi těžké. Je to hlavně proto, že jsou vlastně dvouvrstvé. Spodní korýtko i vrchní prejz se klade na maltu, ta zatížení krovu ještě zvyšuje. Pro zachování historického rázu budovy nebo konkrétní oblasti je však někdy nutné trochu toho nepohodlí obětovat a prejz nechat položit. U výrobců pálených střešních krytin jsou běžně k dostání.

Břidlicové tabule jsou v módě dodnes

Břidlice také patří k historickým materiálům. Klasické oblé nebo ostré tabule lze pořídit v té nejlepší kvalitě a rozhodně nejsou jen doménou historických domů. Díky jejich elegantnímu vzhledu je můžete vídat i na novostavbách. Existuje navíc plechová i plastová imitace, která je na první pohled k nerozeznání od originálu. Dají se použít v případě, že by původní krov originální těžkou břidlicovou krytinu neunesl. Použití alternativních materiálu však vždy konzultujte s památkáři.

střešní krytina

Dřevěné šindele a slaměné došky jsou pasé?

Ale kdepak! Návrat k tradičním materiálům je na vzestupu, a tak se i výrobci přizpůsobují trhu. Velkou nevýhodou šindelů a došek je jejich vysoká hořlavost. Dnes lze samozřejmě i tyto materiály impregnovat jak proti ohni, tak biologické degradaci. I tak je ale šíření ohně velkým rizikem a ne všude můžete tyto materiály umístit.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle