Kotlíková dotace pro Zlínský kraj

Kotlíková dotace pro Zlínský kraj

Kategorie: BYDLENÍ

Ptáte se proč kotlíková dotace 132 500,- Kč? Může být dotace vyšší, než investice? Ekologie stojí peníze. Ovšem díky úsporám přináší trvale velké peníze. Investiční peníze pak přináší dotace. Znáte to: "O peníze jde až v 1. řadě". Ovšem v kotlíkové dotaci jde v 1. řadě o ekologii. 



Pozor, začnou kontroly

Od roku 2022 již nebude možno k vytápění rodinných domků požívat kotle 1. a 2. třídy. To je například litinový kotel Viadrus U 22. Anebo také některé ocelové kotle. Kotle 1. třídy se ani nesmí prodávat již od roku 2014. Je nutno kupovat kotle 3. až 5. třídy. V současnosti probíhá novela Zákona o ochraně ovzduší, která zavede možnost kontroly provozu kotlů přímo v domácnostech. To se asi nikomu líbit nebude. Ani starostům ne.

Rozdává se 9 miliard

Proto bude státní fond životního prostředí, přes krajské úřady, bude "rozdávat" zájemcům 9 miliard korun. A to ve 3 vlnách.

Jak bude vypadat 1. vlna

1. vlna bude vyhlášena ještě letos. Bude zde 3 miliardy korun, určeno na automatické ekologické kotle na uhlí, plynové kondenzační kotle, dřevoplynové kotle a peletkové kotle, solární systémy a tepelná čerpadla. Pro Zlínský kraj se uvažuje o výměně 1088 kotlů v domácnostech.

Kotlíková dotace Kraj Zlín

Jak velká může být Kotlíková dotace?

Záleží na druhu daného kotle:
- automat na uhlí 70 % z maximální investice 150.000,- Kč, tedy 105.000,- Kč
- kombinovaný kotel (uhlí + biomasa), plynový kotel: 75 %,
- kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla: 80 %

Je tedy na místě mluvit o kotlech zdarma

Dalších 5 % dává ministerstvo pro obce se zhoršeným ovzduším. Patří tam například i Želechovice nad Dřevnicí, nebo Lidečko (Zlínský kraj) . To je dalších 5 %. Tedy maximum je pak 85 %. Na kotlíkovou dotaci tak můžete získat zajímavých 85 %. To je tedy 132 500,- Kč. A to už se vyplatí.

A to není všechno

Navíc ještě mnohá zastupitelstva obcí již odhlasovala další % z obecního rozpočtu, případně obecní dotaci 20.000,- Kč + 30.000,- Kč bezúročnou půjčku. Při 20.000,- Kč obecní dotaci, a znám dnes několik obcí, které ji dávají, se dostáváte na dotaci 152.000,- Kč z investice 150.000,- Kč. To je dotace vyšší, než 100 %. Dotace tak může být vyšší, než investice. Zeptejte se vašich zastupitelů. Jde o ovzduší a přátelské klima i ve Vaší obci.

Kotlíková dotace je postavena tak, aby na ni dosáhly všechny příjmové skupiny. Zvláště 1. vlna. Kotlíková dotace má vliv i na sociální soudržnost a důchodový systém. Máte - li levné a pohodlné teplo, snadno dům utáhnete i z důchodu.

V některých případech mohou žádat i ti, kteří mají doma topení elektřinou, nebo plynem. Je zde tedy obrovská příležitost, srazit fakturu za topení a teplou vodu na zlomek Vaší stávající.

Domy nemusí být zatepleny

Důležitá poznámka: Domy nemusí být zatepleny. A to i navzdory tomu že některé média tvrdí opak. Pokud vyhovují třídě C Průkazu energetické náročnosti budov. Pokud ne, mohou žadatelé kotlíkovou dotaci spojit se zateplením - program A Nová zelená úsporám, který bude spuštěn do konce měsíce října. Zde bude možné žádat na stejné opatření jako dříve, to je zateplení, rekuperace, biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla, navíc zde bude novinka: fotovoltaika pro samozásobitelství rodinných domků. Tedy, rodinné domky si budou moci vyrábět elektřinu pro svoji spotřebu. Ne k dodávkám do sítě. Nejedná se tedy o dlouho diskutovaný NET mettering. Jedná se o energetickou soběstačnost rodinných domků.
Ale zpět ke kotlíkové dotaci.

Mikrozaplení

Další možností, jak splnit podmínku zateplení, je provést mikrozateplení:

Číslo opatření / Typ opatření
1. / Zateplení střechy nebo půdních prostor
2. / Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy
3. / Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např.severní fasáda apod.)
4. / Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů
5. / Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří)
6. / Dílčí výměna oken
7. / Výměna vstupních a balkónových dveří
8. / Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří
9. / Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla

Toto mikrozateplení může činit max. 20.000,- Kč uznatelných nákladů. Tedy z částky 150.000,- Kč.

Oprávněné náklady

Další neméně zajímavou položkou, pro občany - investory, jsou tzv. Oprávněné náklady. Oprávněné náklady znamenají, že dotaci lze čerpat i na další opatření, vyvolaná třeba instalací kotle. Třeba dotaci na komín. A to je velmi zajímavé. Instalace nových kotlů dost často vyžaduje i opravu, nebo rekonstrukci například komína. Ovšem, oprávněným nákladem je i rekonstrukce otopné soustavy. Nepotřebujete nové radiátory anebo podlahové topení? Samozřejmě do oprávněných nákladů patří i cena projektů, poradenství,…

Další vlny kotlíkové dotace

Další vlny kotlíkové dotace by měly být v letech 2016 a 2017. Ty mají být již bez možnosti čistých uhelných technologií. To bude znamenat buď vyšší investici - například pořízení účinného tepelného čerpadla, abyste se dostali zase na těch velmi lákavých 10 - 12 000 Kč nákladů ročně za teplo a teplou vodu, nebo vyšší provozní náklady, třeba když budete topit například peletkami. Ale to lidé příliš nechtějí, investovat a ještě platit za teplo více. Každý chce mít teplo, pohodlí a platit méně. A ono to jde.

Bylo by škoda Kotlíkovou dotaci nevyužít. Výhodnější asi nikdy už nebude. A navíc se obvykle kotlíkové dotace dost rychle vyčerpají. Kotlíkovou dotaci lze výhodně spojit i s dotací Nová zelená úsporám. Např. na Baťovských domcích lze dosáhnout energetické úspory zateplením až 80 %.

Pokud k tomu využijete ještě kotlíkovou dotaci, náklady na vytápění baťovského domku mohou být mizivé. To by asi šlo vytápět i solárním systémem. I v zimě.

Velmi zajímavé jsou i dotace na novostavby. Na Valašsku je vyřízena dotace na bungalov, kvalitní, zděný, asi 140 m2. Dotace je 435 000,- Kč. Pasivní dům, zděný, bez zateplení, má tepelnou ztrátu, včetně infiltrace (výměny vzduchu) pouhých 2,19 kW. Do vánoc má být kolaudován. Víte, jaký výkon má vaše rychlovarná konvice? Jak byste doporučovali vytápět novostavbu rodinného domu s tepelnou ztrátou do 2 kW? Pro srovnání, většina starších nezateplených rodinných domků má tepelnou ztrátu od 14 do 20 kW. Zjednodušeně lze tvrdit, že novostavba na Valašsku protopí pomalu 10 x méně. Například obec Želechovice nad Dřevnicí má „pověst smogového města". Proto zde ministerstvo přidává 5 %. Co Vaše obec, využije možnosti ekologizace obce a snížení doživotních nákladů občanům?

Pro investory, kteří nemají právě peníze, lze zajistit proinvestování. "Kotel“ se rychle zaplatí dotací a úsporami. Při vhodném výběru kotle navíc investor získá "doživotně nízké náklady na energie". Jde o výběr energetického zdroje. Jiné klima je někde v údolí, kterému se říká Moravská Sibiř, na Valašsku, jiné třeba v Uherském Hradišti. Jenom když jdete z Napajedel směrem na Vysoké Pole, což není daleko, projdete několik sněhových pásem. Kraj Zlín je velmi různorodý.

Levné energie a energie zadarmo znamenají nízké životní náklady. "Levné energie, to je - Doživotní jistota, lepší než penzijní připojištění." Je zbytečné prolévat peníze hrdlem, je zbytečné vyhazovat peníze komínem ven.


Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Kotlíková dotace. Kotle zdarma
Dotace na fotovoltaiku pro rodinné domky
Nová zelená úsporám od dubna 2015. Rychlá a snadnější dotace.
3 krát levnější teplo 
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle