Krb a nebo krbová kamna?

Krb a nebo krbová kamna?

Kategorie: BYDLENÍ

Přemýšlíte co si pořídit za krb a nebo kamna? Co je výhodnější? Vite jak vybrat litinová kamna?

 

Obrázek litinová kamnaNízkoenergetické domy mají s krbem velmi často potíže. Jsou domy, které pořídily krb za 90.000 až 100.000,- Kč a majitelé v něm topili pouze 1krát. Po prvním zatopení okamžitě z domu udělali saunu. Krby mají výkon cca 12 kW. To je často více, než tepelná ztráta celého domu. Pokud tento výkon pustíte do jedné místnosti, velmi rychle ji přehřejete. Další nevýhodou je velká spotřeba dříví a nižší účinnost krbů.

 

Tyto nevýhody nemají litinová krbová kamna. Kvalitní litinová krbová kamna nepoznáte podle značky. Ale podle váhy. Ta na obrázku mají výkon 3 – 8 kW. Váží 130 kg kvalitní litiny. Cena cca 20 000,- Kč.  Pozor ! I některá značková, mnohem dražší krbová kamna, mají mnohem nižší váhu ! Je to zpravidla jen plech se šamotem. Kvalitní litina má mnohem lepší vlastnosti. Pokud v 10 hodin večer přiložíte, oheň vydrží i do 6 hodin do rána.

 

Taktéž bylo praxí ověřeno, že tvrdé dřevo dá mnohem více tepla, než dřevěné brikety. Je to jasné. Dřevo je dřevo, ale brikety se lisují „ z čehokoliv“. Prach, kůra, hlína,… co se přiveze. Samozřejmě, ty brikety, které jdou na státní zkušebnu, bývají velmi kvalitní. Není ale jisté, zda tuto kvalitu a výhřevnost mají i brikety pro běžného zákazníka. Myslím že je zbytečné komentovat různé výrobce : Kvalitní lisované brikety z tvrdého dříví z Valašska. Kdo zná Valašsko, ví, že je zde v maximální míře monokultura smrk. Tedy měkké dříví.   

 

Dřeva začíná být nedostatek i na Slovensku. Pily objednávají dříví i rok dopředu. Litinová krbová kamna jsou velmi příjemným topením a estetickým doplňkem. Taktéž vhodnou zálohou tepla pro případy kalamit a katastrof.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Zvyšujeme účinnost krbů - I.
Zvyšujeme účinnost krbů - II.
Zvyšujeme účinnost krbů - III.
Zvyšujeme účinnost krbů - IV.

Krb nebo litinová kamna?


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle