Návod ve 4 krocích: jak vybrat nejlepší pozemek

Návod ve 4 krocích: jak vybrat nejlepší pozemek

Kategorie: BYDLENÍ

V dnešní době se dá pěkný dům postavit téměř kdekoliv. Ale výběrem toho nejvhodnějšího pozemku si usnadníte čas, starosti a hlavně finance. Podle čeho poznat ten nejlepší pozemek? 



Vhodná lokalita

Ještě předtím, než si začnete prohlížet nabízené pozemky, je dobré mít rozmyšleno, jakou lokalitu si představujete. Chcete spíše něco klidnějšího dál od města, nebo vám záleží na tom, abyste byli co nejblíže a měli po ruce základní prvky občanské vybavenosti, jako jsou obchody, školy nebo lékař? Počítejte s tím, že ve většině případů - čím blíže velkému městu, tím vyšší cena bude.

Tvar a velikost

Je dobré předem vědět, jak velký dům zhruba chcete stavět. Od toho se následně bude odvíjet i velikost pozemku. Optimální poměr zastavěné plochy k celkové výměře pozemku se udává přibližně 30%. Myslete tedy na to, aby váš pozemek těsně neohraničoval postavený dům, ale byl zde i prostor pro trávník, plot, garáž, případně příjezdovou cestu a podobně. 

Nejvhodnějším tvarem pozemku je obdélník. Při výběru pozemku sledujte i to, jestli leží na rovném terénu, což může ušetřit náklady při výstavbě.

Dostupnost sítí

Velmi důležitým kritériem je dostupnost inženýrských sítí na pozemku. Pokud koupíte pozemek, kam je zavedena elektrická síť, kanalizace nebo plyn, výrazně ušetříte. Realitní kancelář Pubec nabízí zasíťované i nezasíťované pozemky v Plzni a dalších lokalitách.

Přístup k pozemku

Je také důležité mít na paměti, jak se budete na pozemek dostávat. K pozemku by měla vést veřejná komunikace. Pokud přístup vede přes jiný soukromý pozemek, mohlo by se jednat o problém a je nutné si pečlivě zjistit podrobnosti o tom, kdo je vlastníkem a jak je to s právní úpravou přístupu na pozemek. Majitel pozemku, který je nutné využít jako přístupovou cestu, většinou musí umožnit přístup na další pozemky.

Návod ve 4 krocích: jak vybrat nejlepší pozemek
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle