Proč jsou vinylové podlahy tak oblíbené a jak je vybrat

Proč jsou vinylové podlahy tak oblíbené a jak je vybrat

Kategorie: BYDLENÍ

Stavíte nebo rekonstruujete bydlení? Pak si dříve či později položíte otázku, jakou podlahu do interiéru vybrat. Měla by odolat zvířecím drápkům, podpatkům, vodě, vlhku i slunci a za několik desítek let vypadat stále jako nová. Obáváte se, že takové zázraky nezvládne žádná podlahová krytina? Pak jste na omylu. Takový nápor nepředstavuje pro vinylové podlahy žádnou výzvu.



Vinylové podlahy jsou ultra odolné

Vinylové podlahy se během několika málo let staly jedněmi z nejoblíbenějších podlahových krytin na trhu. Mají totiž perfektní vlastnosti:

  • Jsou barevně i tvarově stálé, a tak i za několik desítek let vypadají, jako byste je právě včera koupili.
  • Odolají mechanickému i chemickému poškození. Zvířecí drápky, podpatky, kolečkové židle ani nábytek je nepoškodí.
  • Snadno se udržují. Nemusí se nijak zvlášť speciálně ošetřovat. Stačí je setřít navlhčeným mopem.
  • Jsou ideální na podlahové vytápění. Dobře vedou teplo a nesesychají.
  • Nepoškodí je vlhko ani mokro. Jsou perfektní do koupelen i do kuchyní.
  • Pohlcují zvuk a tlumí nárazy, a tak vás naboso nebudou bolet paty ani strašit ozvěna.

Když to vezmeme kolem a kolem, jsou vinylové podlahy v poměru cena vs. výkon ideální podlahovou krytinou do všech domácností a vyplatí se do nich investovat.

Vinylové podlahy

Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu?

Na trhu existuje několik variant, jak vinylovou podlahu položit. Buď ji k podkladu můžete přilepit, nebo nechat volně plavat. V čem se lepené a plovoucí vinylové podlahy liší?

  • Lepené vinylové podlahy – základem je dokonale rovný podklad. Vinylové dílce či role se k podlaze přilepí a přesně zkopírují povrch podkladu. Pokud nemáte dokonale hladký povrch, do lepení se nepouštějte. Prohlubně a výstupky by byly vidět i po přilepení. Lepené vinylové podlahy lze instalovat i na schody nebo jimi obložit stěny.
  • Plovoucí vinylové podlahy – na podklad se klade speciální podložka (pokud ji podlaha neobsahuje již z výroby), která schová případné důlky i výstupky na podlaze. Na tu se pak kladou vinylové dílce či role. Výsledkem je dokonale rovná podlaha.

Plovoucí podlaha Fatra

Vinylová podlaha a podlahové vytápění

Pokud plánujete instalaci podlahového vytápění, volte lepenou variantu. Vinylové dílce určené k celoplošnému lepení mají nižší konstrukční výšku, méně vrstev, a tím pádem lepší propustnost tepla.

Vinylová podlaha do koupelny

Pokud uvažujete o položení vinylové podlahy do koupelny či kuchyně, raději opět volte lepenou variantu, které je po správném přilepení 100% voděodolná. Pokud byste raději plovoucí variantu, vybírejte speciální dílce s voděodolným jádrem a zámkovým spojem.

Vinylové podlahy

Světlá, nebo tmavá podlaha?

Jakmile si vyberete typ podlahy, přichází na řadu barva a dekor. Pokud sáhnete po světlé podlaze s nevýrazným dekorem, neuděláte chybu. Opticky zvětší místnost a dá vám prostor pohrát si s barvou a dekorem nábytku i bytových doplňků a dveří. Tmavou podlahu volte do větších místností. Působí elegantně a vytvoří kontrast se světlým nábytkem a doplňky.

Jakou značku vybrat a kde vinylovou podlahu koupit?

Výrobců vinylových podlah je hned několik. Pokud ale nechcete za pár let měnit podlahu v celém bytě, vybírejte z osvědčených výrobců, jako jsou Fatra, Moduleo, Gerflor, Project Floors a další. S výběrem podlahy a výrobce vám rádi poradí specialisté na podlahy a dveře ze společnosti Plancher (www.plancher.cz).

Vinylové podlahy


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle