Teplo zdarma – teplovzdušné solární kolektory.

Teplo zdarma – teplovzdušné solární kolektory.

Kategorie: BYDLENÍ

Jde o oblíbené topení v severských zemích. Používají se hlavně pro temperování chat. Majitelé chat to znají. Přijedou – li v zimě na chatu, tato je promrzlá. Než ji vytopí, je neděle a odjíždějí domů. Pokud chatu nechají temperovat elektrickým vytápěním, náklady jsou velmi vysoké.

Obrázek solární vytápění fasáda

Optimální variantou je teplovzdušný kolektor. Lze jej umístit i na fasádu. Neboť v zimě je slunce nízko. Cca 37 0 nad horizontem. Teplovzdušnými rozvody, nejčastěji společnými pro teplovzdušný krb, se teplo dostává do objektu. Velmi často se doplňuje o fotovoltaický  zdroj elektřiny, pro pohon ventilátoru. Takto vybavená chata nepotřebuje být napojena na rozvody elektrické energie.

 

Topí i v zimě

 

Dle velikosti kolektorů bývá v zimě temperována na cca + 16° C. Dotopit krbem, nebo elektřinou  na 21° C není drahé, zdlouhavé  ani složité. 

 

Topí a zateplí

 

Další zajímavou aplikací slunečních kolektorů je jejich umístění na fasádu. Tyto systémy jsou především vhodné k přitápění budov a zároveň slouží jako tepelná izolace.

 

A co cena?

 

Teplovzdušné kolektory jsou v ceně od  18 000 Kč. Často se používají i jako zdroj tepla pro nízkoenergetické a pasívní rodinné domy. Tím, že se umísťují na fasádu, zvyšuje se zimní výkon a snižují potíže s letním přehříváním.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel 

Zdroj:www.kodek.cz

Související články:

Teplo zadarmo? A co tak mít dva solární kolektory místo tří? 
Jak ušetřit 100 000,- Kč za vytápění bytu - I. díl 

Solární kolektory - poradna


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle