Udělejte si v bytě kousek přírody pomocí akvária

Udělejte si v bytě kousek přírody pomocí akvária

Kategorie: BYDLENÍ

 Chcete mít větší klid v duši a uvolnit se od stresu v práci? Akvárko je ideální způsob, jak toho docílit.



Člověk se celý den stresuje v práci a často ani po příchodu domů se nedokáže uvolnit a řeší resty na e-mailu nebo si zapne televizi, kde se kolikrát taky neuvolní. Představte si ale, že je dlouhý zimní večer a vy si v klidu zapnete hudbu a sednete si před akvárium, kde se prohánějí rybky mezi rostlinami. Po dně si to sune šnek a prochází se sladkovodní krevetka. Večer jim hodíte nějaké krmení a šrumec se ještě zintenzivní. Není to nic nedosažitelného, jelikož akvárium může mít naprosto každý. Nebojte se ani časové náročnosti, jelikož stačí vyměnit jednou za 2 týdny 20% vody a otřít čelní sklo. Pokud Vás snad napadne, že je nutné akvárium celé vypustit a opět napustit, zapomeňte na to, to rozhodně není dobrý způsob údržby akvária.

akvárium

Co budu k založení akvária potřebovat?

Nejdříve je nutné si ujasnit, zda si pořídíte již hotové akvárium nebo si jej sestavíte sami tak, že nakoupíte zvlášť akvarijní světlo, akvarijní filtr a samotné sklo. Jako nejsnazší se jeví nákup již hotového akvarijního setu, který již obsahuje vše potřebné. Takový set již obsahuje sklo, akvarijní kryt, který obsahuje i akvarijní osvětlení a především také akvarijní filtr, který zajistí čistotu vody. Nejlevnější akvarijní sety jsou obvykle k dostání v e-shopech, je tam navíc největší výběr. Vůbec se nemusíte bát přepravy, jelikož jsou akvária zasílána v polystyrenových obalech, takže k újmě nemůže dojít.
Set obsahuje vše potřebné. Nyní je však nutné si pořídit ještě obyvatele akvária, akvarijní rostliny a dekorace. Na dno stačí použít akvarijní písek, který lze koupit v obchodě společně s akvarijním setem. Určitě doporučujeme zasadit živé akvarijní rostliny, jelikož potom působí akvárium daleko přírodněji. Plastové rostliny rozhodně nepůsobí příliš přírodně a uklidňujícím dojmem. Rostliny můžete koupit buď v akvaristice nebo v e-shopech s akvaristikou. V akvaristikách bývají ale v poměrně špatném stavu a mě se velmi osvědčilo nakupovat v e-shopech, kdy rostliny přijdou perfektně zabalené do druhého dne. Třeba na Rostlinna-akvaria.cz akvarijní rostliny prodávají a s balením mají mnohaleté zkušenosti.

akvárium

Jakmile Vám akvárium dorazí, stačí jej vybalit a nasypat na dno písek. Nyní jej napusťe do 1/3 a sázejte akvarijní rostliny. Následně nainstalujte filtr a zapněte světlo na 8 hodin denně. Nedoporučuji svítit déle, aby se předešlo nežádoucímu růstu akvarijních řas.

Rybičky kupte buď v místní akvaristice nebo na akvaristických burzách, které se pravidelně pořádají. Rybky si donesete z akvaristiky v sáčku. Sáček položte na hladinu na 20 minut aby se vyrovnaly teploty, následně postupně přilívejte akvarijní vodu a do hodinky rybky vpusťte. Takto nedostanou šok z nové vody.
Doporučuji s vpuštěním rybek počkat alespoň 2-3 týdny po založení akvária, jelikož chvíli trvá, než se akvárium tzv. zajede a filtr začne biologicky pracovat.

Nyní už jen stačí občas vyměnit část vody a můžete se kochat krásným kouskem přírody v obýváku.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle