Vydělávejte na slunečních paprscích aneb solární elektrárna na vaší střeše.

Vydělávejte na slunečních paprscích aneb solární elektrárna na vaší střeše.

Kategorie: BYDLENÍ

Může vaše střecha opravdu vydělávat? Udělejte si pomocí solárního systému vlastní elektrárnu a přispějte tak do rodinného rozpočtu. Pomůžete si tak částečně vyřešit důchodové zabezpečení a navíc jste ekologičtí.

Obrázek Střecha-solární-systémV letošním roce je velmi výhodné instalovat fotovoltaiku. Solární systém, který vyrábí elektřinu. Tu můžete spotřebovávat přímo v domě, ale mnohem výhodnější je tuto elektřinu prodávat. Výkupní cena je garantovaná státem na 15 let. Pro instalace v letošním roce to je  13,20 Kč za vyrobenou kWh bez DPH.

 

To znamená, pořídíte – li fotovoltaiku v letošním roce, budete mít 15 let garantovanou tuto výkupní cenu. V dalších letech lze čekat pouze zdražení investice, již jen kvůli DPH.

Instalace na rodinné domy jsou dnes s DPH 5 %, v budoucnu , dle stávajících zákonů budou v sazbě základní, to je 19 %. Proto se v současné době hodně těchto systému instaluje.

 

Investice :

 

Pořízení je v ceně 175 000,- Kč bez DPH za 1 kW. Tato Vám ročně vyrobí 1000 kWh elektřiny. Tedy roční tržba 13 200,- Kč (pokud si nainstalujete výkon 1kW). Pro rodinné domy se nejčastěji instaluje 3 kW, 5 kW, ale i 10 kW. To je pak roční tržba 132 000,- Kč !

Je to určitě výhodnější, a bezpečnější, než mít peníze v bance. Je to vlastně i řešení důchodového systému. Váš důchod Vám vydělá  Vaše střecha.

 

Dotace :

 

Pro rodinné domky v letošním roce dotace nejsou.

Na výkony nad 50 kW pro firmy jsou dotace cca 47 %.

 

Psychologie:

 

Pokud máte doma nainstalováno tepelné čerpadlo, celý Váš dům nakupuje zvýhodněnou cenu elektrické energie. Pokud Váš dům doplníte o fotovoltaiku, budete prodávat Vámi vyrobenou elektřinu 10 x dráž !  Je to dobrý pocit, velmi levně nakupovat a velmi draze prodávat.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

 

Teplá voda denně zdarma . A k tomu peníze za prodanou elektřinu každý rok.

 

Solární kolektory I - pro výrobu elekřiny  


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle