Chov pstruhů na zahradě

Chov pstruhů na zahradě

Kategorie: ZAHRADA

Jezírka, na chov pstruhů se objevují stále více. Pstruh je velmi nenáročná ryba. Chce "jen čistou vodu". Sežere rád všechno.



Málokdo má na zahradě tekoucí potok. Pak si můžete dovolit chovat potočáka. Pstruha potočního. Pokud jdete cestou jezírek, pro rybníky byl vyšlechtěn pstruh duhový. Do těch 10 - 15 kubíků vody se běžně sadí 100 až 150 pstruhů, nebo 100 pstruhů + 50 sivenů.

Rybníček pro pstruhy

Pokud máte běžné kopané jezírko, rybníček, dokonce s tekoucí vodou, pstruzi budou mít dost přirozené potravy. Bude - li jezírko plastové, nebo nejčastěji foliové, přirozené potravy bude již méně. O to více musíte krmit. Chov společně s kapry se moc nedoporučuje. Kapři rádi žerou pstruží granule a není to pro ně ideální. Navíc chce každý ryba malinko jiné podmínky.
Osvědčilo se sadit do rybníčku - jezírka pstruhy společně s střevlí potoční. Je to ideální krmení pro pstruhy na zimu. Jinak pstruh sežere vše, včetně pulců, žab, hmyzu a podobně. Ale i rohlíky, kukuřici a chleba. Ideální jsou zbytky z jatek. A samozřejmě granule.

Pstruzi na zahradě

 

Máte - li jezírko alespoň 2 m hluboké, ryby to ocení. Pokud máte plytké foliové, můžete mít v létě problém s přehříváním vody a tím úhynem ryb. Voda nemusí být, ani pro pstruhy, průtočná. Na videu vidíte malé, plytké foliové jezírko, původně určené jen pro zálivku zahrady. Nyní slouží k ohřevu vody a hnojení. Vysazení pstruzi produkují hnojivo pro celou zahradu.
Dost lidí chová ryby například i ve vyčištěné vodě z domovní čistírnny odpadních vod Akvatik.

Pstruh ve skleníku

Pstruhy je možno chovat i v akvaponickém skleníku, který má cca 10 x vyšší ůrodu, než běžnž skleník. Lze produkovat i tzv. pstruhy lososovité, s růžovžm masem. Tím by jste nejen sousedy asi úplně překvapili.

Chov pstruhů a zahradě nemusí být složitý. Naopak, pro zahradu může být taková vodní plocha s pravidelnou zálivkou velmi přínosná. Esteticky i užitkově. Zvýší výnosy z vaší zahrady.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.akvatik.cz

Související články:
Musí mít chov pstruhů na zahradě tekoucí vodu?
Voda na zahradě

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Byly doby, kdy mlynářská čeládka - Autor: Mlyn26. 12. 2017
 Proč žili Tepláři mnohem déle? - Autor: Templ4. 4. 2016
 Výnosnost. Zatímco králík - Autor: rec31. 3. 2016
 Siven je dobrý nápad - Autor: Rybár12. 3. 2016
 To je dobře 40 kg ryb, navíc - Autor: Rybář6. 3. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle