Jak vybrat slunečník

Jak vybrat slunečník

Kategorie: ZAHRADA

Všude dobře, pod slunečníkem nejlépe! Hlavním cílem zahradního slunečníku je poskytnout tolik příjemný stín. 



Jak ale vybrat slunečník tak, aby byl kvalitní, plnil svůj účel, vydržel nám pokud možno co nejdéle a ještě k tomu těšil naše oko?

Na trhu existuje celá řada slunečníků, které můžeme dělit podle tvaru, způsobu otevírání, naklápění, a podobně. Existují slunečníky nejrůznějších tvarů, oblíbené jsou kulaté, půlkruhové nebo obdélníkové. Obecně můžeme dále slunečníky rozdělit na levnější a dražší varianty, na stabilní i méně stabilní kusy a podobně. Při výběru slunečníku se nevyplácí šetřit. Levné slunečníky, které v supermarketech pořídíte již od dvou stovek, jsou víceméně jednorázovou záležitostí. Ty kvalitní a pevné vám vydrží několik let.

Jak vybrat slunečník

Na co se dívat při nákupu?

Hledat zahradní slunečník v sousedově zahradě? Tak to by se vám rozhodně stát nemělo, pokud při výběru zohledníte kvalitu konstrukce, stabilitu stojanu a další faktory. Vítr ani jiná nepřízeň počasí by vás v žádném případě o slunečník připravit neměla.

Konstrukce - slunečník je běžnou součástí zahradního nábytku a jeho stabilita je prvním faktorem, na který bychom se měli zaměřit. Důležitá je samotná konstrukce zahradního slunečníku. Vhodná je konstrukce z kovu nebo dřeva. K tomuto účelu jsou používány exotické dřeviny nebo klasický dub. Platí čím méně kloubů v konstrukci, tím lépe. U kovové konstrukce je dobré volit povrch s antikorozní ochranou.

Možnost naklápění a otáčení - slunečník umožňující naklápění jeho vrchní části si oblíbíte. Naklápění umožňují klouby a kolena konstrukce. Ta by měla být provedena v kovu, aby nedošlo k jejich poškození.

Způsob otevírání slunečníku - při výběru slunečníku byste si jej měli zkusit otevřít. Jak vám to jde? Jste jeho pánem nebo má slunečník navrch? I otevírání slunečníku se různí. Řešeno je buď podobně, jako je tomu u klasických deštníků, u těžších slunečníků se přednost dává ovládáním přes kličku nebo lankovému systému s kladkou a se závažím.

Stojan - i sebelepší konstrukce vám nebude nic platná, pokud slunečník nebude mít stabilní stojan. Stojany pro slunečník se plní buď pískem, nebo vodou, u větších, těžších a rozměrnějších slunečníků se však setkáte se stojany z betonu, s litinovými stojany, se stojany z leštěného kamene nebo se stojany, které se zatěžují dlažbou. Pak jsou i typy slunečníků, které se zapouštějí do země. Důležité je určit správný typ stojanu tak, aby byl slunečník ve stojanu pevně fixovaný.

Jak vybrat slunečník

Rozměry - při volbě rozměru slunečníku je dobré také zvážit počet osob, které pod něj obvykle zasednou. Počítáte s větším počtem lidí? V takovém případě doporučujeme pořídit si rozměrově větší slunečník. Nejběžnější typy mají průměr kolem 3 metrů, na českých zahradách se lze ale setkat i s většími typy slunečníků.

Středová nebo boční noha slunečníku?

Neméně důležitý je i pohled na nohu slunečníku. Vybrat si můžete slunečník s nohou středovou nebo boční. Asi každý již vlastnil slunečník se středovou nohou. Mnohem praktičtější variantou jsou ale zahradní slunečníky s boční nohou, které lze naklopit a uzpůsobit požadovaný stín prakticky jakékoliv denní době a poloze slunce.

Potah slunečníku a jeho barva - ani vybrat potah slunečníku není samo sebou. Nejčastěji narazíte na kombinaci bavlny a polyesteru. Důležitá je i impregnace povrchu, která zajistí, že i v době deště budete pod slunečníkem v suchu. Používané jsou i nešpinící se povrchy. A barva? Barva slunečníku se vybírá tak, aby co nejvíce sedla k okolnímu prostředí. Mnoho lidí ve snaze pod slunečníkem zajistit co možná největší stín vybírá tmavé barvy. To však není ideální, neboť pod tmavým potahem se bude akumulovat teplo. Sezení pod slunečníkem se tak rychle může podobat pobytu v sauně. Volíme tedy spíše světlejší barvy. Díváme se také na stupeň stálobarevnosti a nemačkavost materiálu.

Jak vybrat slunečník
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle