Kompost, kompostování, kompostéry - II.díl

Kompost, kompostování, kompostéry - II.díl

Kategorie: ZAHRADA

Kompost je kvalitní organo-minerální hnojivo, kterým jsou do půdy navraceny všechny cenné živiny. Na rozdíl od minerálních hnojiv se do půdy dodává také humus, který velmi dobře působí na vlastnosti půdy.

Obrázek k390_b
Druhy kompostů

Kompost z listí


Listí z různých druhů stromů se rozdrtí drtičem nebo travní sekačkou, smíchá s půdou, hnojem nebo kompostem v poměru 2:1. Je vhodné přidat ke směsi kuchyňský odpad, posekanou trávu, případně vyrovnávací dávku dusíkatého hnojiva (slepičí trus).

Kompost z trávy


Čerstvá tráva obsahuje hodně dusíku a vlhkosti. Proto je dobré ji nechat zvadnout a smíchat ji se slámou, listím, pilinami, hoblinami či rozdrcenými větvemi v poměru 2-3:1. Tráva má tendenci „slehnout“, proto tento druh kompostu je nutné častěji míchat a předcházet tak hnití a nedostatečnému zásobování kyslíkem.

Kompost z chlévské mrvy


Mrva s malým podílem slámy se smíchá s listím, slámou nebo starým senem, případně se zvlhčí. Mrvu lze kompostovat samotnou nebo smíchanou s 20% půdy nebo kompostu. Kompost z mrvy se používá pro rostliny náročné na živiny (brambory, rajčata apod.). Tento druh kompostu lze užívat už po čtyřměsíčním zrání.

Kompost z větví, kůry a pilin


Jelikož má každý druh dřevnatého odpadu pro tlení příliš málo dusíku, je třeba ho dodat, stejně jako potřebnou vlhkost. Vlhké a na dusík bohaté materiály jsou kejda, zelené odpady, tráva apod. Nutné je počítat také s delší dobou tlení. Tento druh kompostu je vhodný zejména pro výsadby nových stromů.

Kompost z výlisků ovoce a vinné révy


Výlisky z vinné révy mají většinou optimální poměr C:N (25-30:1) pro tlení. U výlisků jablek a hrušek se doporučuje přídavek slámy a zeminy. Nutné je pravidelně kontrolovat vlhkost. Kompost z výlisků lze použít jako náhradu rašeliny, slouží k ozdravení ozdravení půdy a rostlin.

Kompostéry

Kompostéry – ideální pomocník při kompostování. Jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, nádoba kompostéru nemá dno (z důvodu volného styku s půdou a přístupu mikroorganismům, červů a žížal). Je opatřen víkem s otočným ventilem pro regulaci prostupu vzduchu, bočními dvířky pro vyjímání kompostu a otvory sloužící k provzdušňování.


Výhody kompostování v kompostérech

  • urychlení procesu kompostování až o polovinu doby nutné pro kompostování v hromadách
  • regulace teploty, vlhkosti, přístupu vzduchu a světla
  • úspora místa na zahradě (kompostér nahradí nevzhlednou hromadu)
  • estetičnost
  • odstranění nepříjemného zápachu, který vábí hmyz a drobná zvířata
  • finanční úspora na svozu domovních odpadů – kompostováním je možné zpracovat až 30% kuchyňských odpadů
  • zužitkování odpadů ze zahrady
  • získání kompostu - vynikajícího zdroje živin a organických látek

Návod na kompostování

Obrázek k400_b

 

 

 

Kompostér je vhodné umístit do polostínu na rovnou plochu na zahradě, v sadu či parku tak, aby nenarušoval estetický rámec okolního prostředí a zároveň k němu byl snadný přístup.

 

 

 

 

 

 

Dále postupujeme následovně:

  • Materiál určený pro kompostování se rozdrtí (můžeme použít zahradní drtiče) a vloží do kompostéru. Do spodu kompostu se položí hrubý a vzdušný materiál (větší části větviček, sláma) k zajištění vzdušnosti. Je vhodné dodržet složení materiálu podle poměru C:N v něm obsaženém (viz odkaz kompostování). Ke směsi surovin přidat lopatku hlíny či hotového kompostu, případně kompostové bakterie, houbové kultury, červy, žížaly, močovinu.
  • Přidáním vody se zvlhčí každá vrstva kompostu.  
  • Vrstvy se důkladně promíchají (velmi důležité!).
  • Po naplnění se komposter uzavře víkem. V letních měsících se pootevře nebo zcela otevře ventil ve víku kompostéru. V zimních měsících je nutno ventil uzavřít. Boční otvory umožňují dostatečné provzdušnění, víko s ventilem zabraňuje převlhčení a tvorbě zápachu.
  • Kompost je nutné alespoň jednou až čtyřikrát měsíčně promíchat a umožnit tak dostatečný přístup kyslíku do všech vrstev a podle potřeby zvlhčit.


Obsah kompostéru se působením rozkladných procesů zredukuje až o polovinu. Za optimálních podmínek je možné po 8 – 10 týdnech vyjmout z kompostéru kompost vhodný k mulčování. Po uplynutí 16 až 20 měsíců by kompost měl dosáhnout zralosti – je drobivý, temně hnědý a voní po lesní půdě. Není vhodné používat kompost starší 12 měsíců, neboť všechny užitné látky v něm obsažené jsou již rozloženy.


Kompostovací sila

Kompostování v hromadách můžeme nahradit funkčnější a estetičtější variantou – kompostovacím silem.

Kompostéry na obrázcích vyrábí firma JELÍNEK-TRADING spol.s r.o.

související články: Kompost, kompostování, kompostéry - I.díl

zdroj:www.kompostery.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle