4 zásady finanční gramotnosti, které by měl každý znát

4 zásady finanční gramotnosti, které by měl každý znát

Kategorie: FINANCE

Ve škole nás naučí spoustu věcí, nicméně to, jak bychom měli hospodařit s penězi, mezi ně bohužel nepatří, a tak tato zodpovědnost přirozeně přechází na rodiče.



Jenže ti to někdy s penězi také zrovna dvakrát neumí, což se pak obvykle promítne na finanční gramotnosti i jejich dětí. Naštěstí nikdy není pozdě na to se v tomto ohledu zlepšovat, stačí jen vědět, čím se při správě osobních financí řídit.

1. Vytvořte si rozpočet

Abyste se svými financemi mohli pracovat, musíte začít tím, že si uděláte přehled o tom, kolik peněz každý měsíc vyděláte a utratíte. Nejlepší bude, když si na začátku měsíce sepíšete všechny své příjmy a pravidelné náklady, a poté k tomu budete pravidelně připočítávat každý další výdaj, ať už se bude jednat o nákupy potravin nebo večer v tanečním klubu. Možná vám to zpočátku nebude dávat smysl, ale když tyto údaje budete evidovat každý měsíc, uděláte si mnohem lepší představu o tom, kolik utratíte za jídlo, dopravu či zábavu, díky čemuž se vám bude snadněji plánovat budoucna.

2. Budujte finanční rezervu

Vyžívání od výplaty k výplatě může nějakou dobu fungovat, ale jakmile vás potká nějaký nečekaný výdaj, celý systém se zhroutí jako domeček z karet a vaším jediným řešením budou služby jako rychlé půjčky pro každého. Jakmile si ale vytvoříte rozpočet a zjistíte, kudy vám peníze utíkají, můžete tyto náklady zredukovat a vytvořit si tak prostor na to, abyste byli každý měsíc schopni odložit menší či větší sumu na horší časy. Je sice možné, že vám v případě nouze rezerva stačit nebude a vy si budete muset vzít úvěr. Díky finanční rezervě však budete mít pojistku pro případ, že byste z jakéhokoliv důvodu nemohli své závazky plnit ze svých pravidelných příjmů.

finanční gramotnost

3. Neutrácejte za zbytečnosti

Aby vaše hospodaření s financemi bylo úspěšné, je nutné zhodnotit, které výdaje jsou nutné a bez kterých byste se naopak zcela obešli. S tím jdou ruku v ruce i různé taktiky jak ušetřit. Jestliže se vám zdá, že za energie platíte přespříliš, zjistěte, jaké podmínky nabízí konkurence. Pokud jde o běžné nákupy, sepište nákupní seznam a toho se v obchodě držte. Samozřejmě se nic nestane, když si čas od času dopřejete něco navíc, ale nikdy to nedělejte na úkor vašich závazků.

4. Uvědomte si, že půjčkou peníze nezískáte

Mnoho lidí se mylně domnívá, že úvěr představuje snadnou cestu penězům. V důsledku to pak dopadá tak, že nedovedou splácet své dluhy a jejich jedinou cestou ven je půjčka bez nahlížení do registru, která však řešení situace pouze odloží. Takovému osudu se však dá poměrně snadno vyhnout. Stačí, když si ještě před žádostí o úvěr ujasníte, zda půjčku opravdu potřebujete a jestli ji budete schopni splácet. Pak jen stačí najít půjčku, která bude odpovídat vašim možnostem, a samozřejmě ji pravidelně splácet.

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle