5 tradičních otázek týkajících se půjček: Odpovědi vám prozradíme

5 tradičních otázek týkajících se půjček: Odpovědi vám prozradíme

Kategorie: FINANCE

Finance hýbou světem a rozhodně není od věci vědět o nich co možná nejvíce. Ostatně i proto je součástí výuky už na základních školách finanční gramotnost. Jestliže tápete v oblasti půjček, máme pro vás hned 5 poměrně tradičních otázek, které se jich týkají. Třeba vám naše odpovědi pomohou v rozšíření vašich znalostí v oblasti úvěrů. Možná se vám díky nim nakonec podaří najít takovou půjčku, jež bude co možná nejvýhodnější a stojí za to o ní přemýšlet. Pojďme se tedy na tyto otázky podívat mnohem podrobněji.



Znáte rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou?

Úvěry na finančním trhu jsou rozdělené do dvou kategorií. Jedná se o bankovní a nebankovní půjčky. Rozdílů mezi těmito úvěry bylo v minulosti hodně a často se mluvilo o tom, že bankovní půjčky jsou mnohem bezpečnější a ve finále z pohledu úrokových sazeb a poplatků i výhodnější. Dnes tomu tak být žádném případě nemusí. Dalším vcelku markantním rozdílem je i způsobem půjčování peněz. U nebankovních úvěrů se setkáváme takřka výhradně s poskytováním půjčky online formou.

Půjčí vám někde i se záznamem v registru?

Nejspíše v takovémto případě nemáte šanci. Každý poskytovatel si dnes lustruje žadatele v některém z registrů dlužníků. Nejčastěji se jedná o Solus, BRKI nebo NRKI. Jestliže v těchto registrech figuruje vaše jméno, v podstatě nemáte šanci půjčku získat. Dostat se do registru není nijak složité. Stačí jenom nesplacená složenka, kontokorent nebo zapomenutí na splátku u spotřebitelského úvěru. V registrech jsou jména zpravidla ještě 4 roky poté, co se dlužníkovi podaří svým závazkům dostát.

půjčka

Jsou nebankovní půjčky bezpečné?

Díky vzniku novely zákona o nebankovních půjčkách se jedná o bezpečný druh úvěrování. Tedy za předpokladu, že nepůjdete nikam mimo oficiální trh a legální rovinu půjčování. Žádná půjčka bez úroku neexistuje a někde se lze ještě dokonce setkat s lichvou. Ta je ale postavena mimo zákon a oficiálně takto nemohou být půjčky nabízeny.

Je vždy zapotřebí doložení příjmu?

Ano, je. Půjčka bez příjmu neexistuje. Prakticky u každé půjčky musíte dokladovat, jak máte vysoký příjem. Důležitá je samozřejmě i jeho pravidelnost. Nebankovní společnosti se tak kryjí, jelikož samozřejmě potřebují, aby jejich klienti byli schopni dostát svým závazkům. Podnikatelé dokladují zaplacené faktury za určité požadované období.

Znáte tradiční podmínky pro poskytnutí nebankovní půjčky?

Každá z nebankovních společností má své individuální podmínky. Většina z nich je ale do jisté míry společná. Nejčastěji po vás budou chtít nebankovní společnosti pro poskytnutí půjčky především:

- dosažení plnoletosti,
- doložení příjmů,
- trvalý pobyt v ČR,
- bankovní účet,
- údaje o vás a kontakt. 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle