Další zdražování energií.

Další zdražování energií.

Kategorie: FINANCE

Čeká nás opět zdražení elektrické energie. A to od ledna 2007. Říká se že o 8-9%. Dá se tomu věřit?

 

ČEZ již ohlásil zdražení od ledna 2007 8 – 9 %. Kolik to vlastně je ? Když loni zdražovali o cca 8 – 9%, přímotopná  a akumulační sazba stoupla téměř o 30 % ! .

 

Samozřejmě se to statisticky rozpočítalo mezi občany, co elektřinou netopí, ani neohřívají teplou vodu. V současné době ČEZ podporuje ve velkém větrnou elektřinu a fotovoltaiku.

 

Jenže zvýšené náklady na tuto elektřinu rozpouští do ceny běžným občanům ! Cena elektřiny pro občany se skládá z několika složek. Jedna ze složek je právě podpora obnovitelných zdrojů. Tedy – čím více větrných elektráren, tím dražší elektřina. „Ekologií proti občanovi.“

 

Dle údajů na internetu :

 

Sluneční energie je 29x  dražší než jaderná a větrná 17x  dražší než jaderná. Biomasová "jen" 4x, pokud to je výroba do sítě (lokální a s místním zdrojem paliva je skutečně levná). Další nevýhodou je nestabilita dodávek do sítě...

 

Na Slovensku bylo ohlášeno zdražení zemního plynu 15 % podzim 2006 a další zdražení zemního plynu jaro 2007.  Nakonec se zdražuje cca o 4,8 % podzim 2006. Dle médií, zdražení bude cca do 300,- Sk / na rodinu, což je málo. Ale zapomněli říci, že měsíčně. Tedy za rok  3600,- Sk/rok, což určitě málo není. Kolik zaplatí rodiny na Slovensku za zemní plyn ?

 

Přímou úměrou lze spočítat, že běžná spotřeba běžného rodinného domku  na Slovensku je po podzimním zdražení 78 600,- Sk ročně za zemní plyn. Tedy 6 550 Sk /měsíčně. Ano, v Trenčíně jsem viděl projekty běžných RD, kam projektanti psali cca 80 000,- Sk roční otop zemním plynem.

 

Před dvěma lety média na Slovensku ohlašovala „zajímavě“ úpravy cen zemního plynu.

První zdražení bude jen o 50 %, druhé jen o 45 %, což není dohromady ani 100 % !

 

Máme se takové matematice smát, nebo plakat ?  

 

 

Autor: Ing. Sýkora

Energetický auditor 606902026

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Zdražení elektřiny
Jak ušetřit


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle