Kontokorent - jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Kontokorent - jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Kategorie: FINANCE

Jestliže máte bankovní účet, pak jste už jistě dostali nabídku zřídit si kontokorent. Tento typ úvěru vám dovoluje čerpat peníze z účtu i ve chvílích, kdy na něm zrovna žádné nemáte. 



Díky tomu můžete jít do mínusu v rámci předem schváleného limitu - jednoduše řečeno vám banka potřebné prostředky půjčí a vy jí je opět splatíte v momentě, kdy vám na účet dorazí peníze. Zní to krásně, že? Všechno má ale svá ale.

Jak je možné kontokorent získat?

Podmínky ke schválení kontokorentu se u každé banky liší, i přes všechny rozdíly se však stále jedná o úvěr jako každý jiný, tedy alespoň co se týče procesu jeho schvalování. Pokud si o něj zažádáte, tak počítejte s tím, že si banka nejprve ověří vaši bonitu. To znamená, nahlédne do vaší bankovní historie, aby zjistila, zda máte pravidelné a dostatečné příjmy. Pokud ano, tak na základě toho, kolik peněz měsíčně dorazí na váš účet, stanoví váš úvěrový limit.

kontokorent

V čem spočívají jeho výhody?

Hlavní výhodou kontokorentu je především to, že slouží jako taková finanční rezerva, která s sebou přináší všechny vlastnosti bankovního účtu - můžete platit kartou, vybírat z bankomatu i odesílat platby z internetového bankovnictví. S kontokorentem je pochopitelně spojená i nějaká úroková sazba, její výše se však počítá pouze z té částky, kterou skutečně vyčerpáte. Takže pokud vám na účet dorazí všechny prostředky včas, tak vůbec jej využívat nemusíte.

Pozor, všechno má svá negativa!

Kontokorent může na první pohled vypadat přímo pohádkově, ale nenechte se zmást. V porovnání s ostatními produkty má totiž dost vysoké úroky, takže pokud potřebujete peníze navíc pouze jednorázově, budou pro vás vhodnější produkty jako okamžitá půjčka na účet nebo krátkodobá půjčka zdarma. S kontokorentem se navíc často pojí také pravidelné obnovovací poplatky nebo vyrovnání na nulu v rámci určitého období. Proto uděláte nejlíp, když si projdete všechny podmínky ještě předtím, než něco podepíšete. Snadno byste se totiž mohli dostat do dluhové pasti. 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle