Naspořte si finance pro život v důchodu podle svých představ

Naspořte si finance pro život v důchodu podle svých představ

Kategorie: FINANCE

Představa života ze státního důchodu není vůbec lákavá. Nechceme si ji připustit buď vůbec, anebo je strašákem a noční můrou. Co můžeme udělat pro to, abychom se života v penzi nemuseli bát? Určitě se věnovat svému zdraví a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu. Nespoléhejme na nic a sami se aktivně na toto období připravujme.



Spořme si na penzi

Jednou z cest, jak získat dostatek financí pro budoucnost, která je vhodná pro každého, je penzijní spoření se státním příspěvkem. Po menších pravidelných vkladech můžeme získat zajímavou sumu i díky podpoře státu a někdy i zaměstnavatele.

Důstojné stáří

Kdy je ideální začít si spořit na penzi?

Zrovna v této situaci platí známé Čím dřív, tím líp. Sám sobě si může člověk založit spoření v 18 letech. Alespoň tři stovky si může taky většina z nás dovolit každý měsíc uspořit – nedám si dvě kávy v kavárně, cigarety, nekoupím si drahý časopis, věcí, bez nichž se můžeme obejít, je spousta. Až si budeme moci dovolit spořit víc, můžeme částku zvýšit. Ve středním věku už si ale musíme spořit výrazně vyšší částky, než když začneme hned po škole.

Jaká je ideální částka pro penzijní spoření?

Ideální částka je taková, jakou si můžeme dovolit. Výhodou je, že nemusíme spořit stále stejnou částku. Výši plateb si můžeme upravit podle svých aktuálních možností nebo si na čas můžeme přestat spořit, pokud to finanční situace neumožňuje. Nenastanou žádné sankce, jen nedosáhneme na státní podporu.

Uspořte na penzi

Kolik dostanu od státu a jaké jsou podmínky pro získání státního příspěvku?

Zajímavého zhodnocení vlastních peněz získáme u penzijka s podporou státu. Nejnižší možná ukládaná částka je 100 Kč. Pro získání státního příspěvku musíme ukládat nejméně 300 Kč měsíčně (státní příspěvek 90 Kč), maximální státní příspěvek je 230 Kč (při měsíční úložce 1000 Kč a víc). Navíc je možné využít daňovou úlevu.

Na penzijní spoření mohou přispívat i zaměstnavatelé. Zkusme se poptat u toho svého!


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle