Ropný zlom - připravte se

Ropný zlom - připravte se

Kategorie: FINANCE

Přijde doba, kdy možnosti těžby nepokryjí rostoucí poptávku po ropě a z toho plynoucí nebezpečí nekontrolovaného skokového kolísajícího nárůstu cen všech energií vázaných na ropu. Připravte se už nyní.

Ropný zlom.jpgV ČR se nyní bavíme o tom, zda problém ropného zlomu existuje.  V Bílém Domě se hádají, zda tento jev lze očekávat již v roce 2008, nebo až 2015.

 

Co s tím? Jak má občan reagovat?

Počítat s tím. Opět zde platí, naše osvědčené baťovské, zlíňácké, „ Kdo je připraven, není ohrožen“. Je nutné počítat s rostoucí cenou ropy, ropných výrobků a odvětví s tím spojených. Velký postih bude mít zdražení a nedostatek ropy na zemědělství, cenu, produkci a dostupnost potravin. Tuto situaci zvláště urychluje ekonomický rozvoj  Indie a Číny.

 

Jak poznáme ropný zlom?

Cena benzínu překoná 40 Kč/l.  ( pokud ropný zlom nastane do 8 let. Jinak inflací snadno tuto cenu překonáme během 10 – 15 let.) Nebo bude kolísat. Rozkolísané ceny nejsou dobré pro ropný bussines, ani pro vlády. Nadnárodní ceny se budou snažit cenu stabilizovat, což při nedostatku ropy povede ke kolísání cen. Bude spojena s nejistotami, stávkami, velkými pohyby kursů akcií, propouštěním apod.

 

Jak se připravují evropské a světové vlády, společenství, nadnárodní společnosti?

Česká vláda se do nedávna tvářila, že problém neexistuje. Evropský vlády mají na spotřebních daních z benzínu a nafty založeno financování  sociálního  systému.

 

Ve Francii dostanete dotaci 1000 EUR, aby jste nejezdili na benzinku. Pořídíte  kompresor na stlačování zemního plynu a tankujete doma v garáži. V Rakousku a Německu se jezdí ve velkém na rostlinný olej. Přestavba auta je velmi jednoduchá. I v ČR lze snadno oficiálně realizovat přestavbu na rostlinný olej. V Polsku jezdí neoficiálně na rostlinný olej všechno, včetně Avií.

 

V ČR jezdí na rostlinný olej poměrně mnoho aut, neoficiálně. Olej kupují v Makru za 13,- Kč /l, nebo ve velkoobchodě 18,- Kč /l. Můj známý chtěl před 2 lety na podzim oficiálně přestavět firemní auto na olej. Otázal se na Ministerstvu Financí. Obratem mu přišla odpověď, že olej je daňové uznatelná položka. Za 2 měsíce však přišla odpověď z jiného oddělení MF. S tím, že mu k rostlinnému oleji musí doměřit spotřební daň 10 Kč/l. Tedy, rostlinný olej by měl dražší, než naftu. Tedy monopolům, ani evropským  vládám se tyto změny nelíbí. Je to pochopitelné. Vždyť jen za loňský rok získal stát na spotřební dani z  uhlovodíkových paliv cca 75 mld Kč. K tomu je nutno přičíst DPH,…

 

Jak se má připravovat občan?

 

1. Má – li možnost, pořídit si tepelná čerpadlo s vyšší účinností. Voda – voda, měděné hlubinné vrty, nebo měděné výkopy

 

2. Instalovat solární systém. Alespoň 3 kolektory. Avšak účinný systém nemusí rovnat se drahý.

 

3. Zvážit, jak důležité je pro mne auto. Neživí – li mne, nemusím to řešit. Najedu – li ročně přes 40 000 km, byla by vhodná přestavba. Na zemní plyn, rostlinný olej, líh apod. Vybudovat si vazbu na dodavatele paliv, vybudovat si, jde – li to, zásobu.

 

4. Zvážit fotovoltaiku, popř. záložní zdroj elektřiny. Pro případ kalamit.   

 

5. Mám – li možnost vybudovat nějakou elektrárnu, udělat to. Větrnou, vodní,…Elektřina bude až do smrti jenom zdražovat. Na této jistotě lze stavět.

 

6. Využít k těmto cílům existující státní dotace. Odklad znamená zdražení investice.   

 

7. Mít zásobu potravin. Nekřečkovat.  Tím se občan vyhne kolísání cen potravin při ropném zlomu. Cena nafty ( ropy) velmi ovlivní cenu potravin. Vybudovat si vazby na místní zemědělce. Na hypermarkety nespoléhat. Stát Vám bude klást překážky, nebude z toho mít DPH.

 

8. Mám – li rodinný dům, zvážit, zda by nebylo vhodné mít 5 – 10 slepic. Likvidace kuchyňského  odpadu, produkce čerstvých zdravých vajec. V některých oblastech si lidé již dnes půjčují kozy a ovce jako ekologickou sekačku.

 

9. Výhodný zdroj čerstvé zeleniny je skleník. Hřiby se dají snadno pěstovat i na balkoně, ale sklep je lepší.

 

10. Nepřipojovat se na centrální čističku. Pořídit si vlastní čističku odpadních vod. Ve vyčištěné vodě z čov lze chovat ryby. Pokud je čistička kvalitní.

 

11. Jezdit již dnes co nejvíce na kole. Automobilová doprava bude jen zdražovat. Mýto v Itálii , pro osobní auta je cca 4 Kč/km. Navíc je to pro vaše zdraví. Během 3 týdnů se i „necyklista“ dokáže rozjezdit tak, že 100 km ujede celkem  snadno. 

 

Kdo je připraven, není ohrožen.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle