Co dělat, aby vás pes nepokousal

Co dělat, aby vás pes nepokousal

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Jak se vyhnout tomu, abyste dostali kousanec od psa? Začněte tím, že budete zdvořilí a respektujte osobní prostor psa. Nikdy se neznámého psa nedotýkejte, zvláště těch, kteří jsou někde uvázaní či zavření za plotem nebo v autě a čekají na pána. Podívejme se na nejčastější prohřešky vedoucí k psímu kousnutí nebo jak poznat, že se psovi nelíbíte a chystá se zaútočit.



Za téměř každý útok je odpovědný člověk. Majitel psa by měl dělat vše, co je v jeho silách, aby psa dostatečně socializoval a vysvětlil mu, jaké chování je špatné a rovněž cizí člověk by se měl vyhnout dráždění psů, které nezná a zbytečnému bližšímu kontaktu.

Buďte všímaví a dejte pozor na jazyk těla psa

Dodržuje dostatečný prostor mezi vámi a psem, kterého neznáte. Jestliže zpozorujete následující signály, které naznačují, že pes je rozrušený, může se cítit ohrožen a hrozí tedy i pokousání. Rozrušený pes má napjaté tělo, vytaženou hlavu anebo uši, zarudlé obočí, vyvalené oči tak, že je viditelné bělmo, často zívá, štěká, hbitě pohybuje jazykem, má upřený pohled nebo se naopak může odvracet.

Tyto znaky můžete pozorovat buď samostatně nebo více najednou. Buďte vnímaví!

Belgický ovčák - cvičení

Co dělat, když se pes chystá zaútočit?

V případě, že zaregistrujete u psa takové chování, udržujte mezi vámi prostor, nikdy se prudce nehýbejte nebo neutíkejte. Psí přirozený instinkt zareaguje tak, že vás začne zvíře pronásledovat. Pokuste se odolat nutkání křičet. Psa byste více vyděsili a stal by se agresivnějším. Zůstaňte nehybně stát s rukama po stranách a vyhněte se očnímu kontaktu se psem. Jakmile pes ztratí zájem, velmi pomalu se pohybujte z místa, dokud nebudete úplně z dohledu psa. Pokud vás i přesto pes napadne, pokuste se mu nastrčit kabelku, sako, bundu nebo mu nastavte cokoliv, co máte po ruce, aby se mohl zakousnout. V případě, že padnete na zem, kryjte si hlavu, sbalte se do kuličky a zůstaňte nehybní. Pokuste se nekřičet ani neotáčet.

Co dělat v případě napadení psem?

Snažte se nepanikařit. Neprodleně ránu důkladně omyjte mýdlem a teplou vodou. Obraťte se na svého lékaře s prosbou o vyšetření a radu. Zapamatujte si, co nejvíce informací o útoku a psovi. Ošetřující lékař vám dá žádanku o vyšetření psa veterinářem a majitel psa je povinen ze zákona toto vyšetření zajistit do 24 hodin od pokousání. Věc oznamte místními policejnímu oddělení.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Zkuste ho otrávit, - Autor: Frank4. 12. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle