Vliv tepla na psa

Vliv tepla na psa

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

I přes stálé varování uhyne každé léto několik stovek zvířat, nejčastěji však psů, které nechají jejich nezodpovědní majitelé zavřené například v automobilech před obchodními domy. I krátká chvíle může být pro zvíře ta poslední.



Psí kůže obsahuje minimální množství potních žláz, které napomáhají termoregulaci a ochlazování tělesného povrchu.
K ochlazování dochází pomocí zrychleného povrchního dýchání, díky kterému se ve zvýšené míře odpařuje voda z povrchu dýchacích cest. Problémy mohou mít zejména plemena se zkráceným čenichem, štěňata, psi z dýchacími obtížemi, nebo starší jedinci.

bígl

Teplem nejvíce ohrožená plemena:

- mops

- boxer

- molos

- bulldog

- akita inu

Plemenům nejvíce ohroženým horkem se říká tzv. brachicefalická plemena. Jedná se o morfologický typ psů související s poměrem délky a šířky lebky. Tito psi jsou typičtí krátkým čumákem.

mops

Pokud psa vystavíte vysoké teplotě, dojde u něj k úžehu, tedy k celkovému přehřátí organismu.

Příznaky přehřátí:

- zrychlené až těžké dýchání

- malátnost

- celková slabost

- zvýšená teplota

- pěna u tlamy

- zvracení

- zrychlená srdeční činnosti

- křeče

První pomoc je nutné poskytnout co nejdříve a to tak, že přerušíme působení vysokých teplot. Psa přemístit do stínu a chladíme. Ideálně ho zabalením do vlhkého ručníku a postupně ho poléváme chladnou vodou – pozor na teplotní šok!

sharpei

V nejhorším případě odjezd k veterinárnímu lékaři!

Pokud jste se svým pejskem na cestách, zajistěte mu dostatečný přísun čerstvého vzduchu, umožněte mu přístup k čerstvé vodě, častěji na vhodném místě zastavujte a nechávejte ho pobývat mimo automobil, případně nechte psa vykoupat.

K přehřátí organizmu nemusí zpravidla dojít jen v autě, ale i ve špatně větraných, přehřátých budovách, nebo ve stínu na rozpáleném parkovišti.

Venčete psy časně ráno a na večer. Vycházky přes den omezte na nezbytně nutnou dobu bez zátěže a volte vhodné prostředí.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle