Zlatý retrívr - golden retriever

Zlatý retrívr - golden retriever

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Pes atraktivního vzhledu se zlatým srdcem. Jde o psa velmi učenlivého, s přirozenou vlastností poslouchat, vyhovět, splnit pánovi vše, co mu na očích vidí.



Původ Golden Retrievera

 

Obrázek retriever 1První verze vypráví o vzniku plemene ze skupiny ruských cirkusových psů, které lord Tweedmounth odkoupil v Brightonu v Anglii. Ale tato verze byla od roku 1959 popřena. Všeobecně se věří, že lord Tweedmounth odkoupil pouze jedno štěně od nějakého ševce v Brightonu - štěně s dlouhou srstí a narozdíl od černých sourozenců žluté barvy.

 

Byl to zakladatel plemene GR - pes Nous, kterého lord přivezl na své panství Guisachan, které se následně stalo kolébkou Goldenů. Nouse získal roku 1860 a o osm let později jej křížil s fenou Belle dnes již vyhynulého Tweed Water španěla. Ačkoliv byli "Tweedi" španělé, domníváme se, že jako vodní psi se podobali více retrívrům a že byli kříženi i s novofundlanskými psy. Lord Tweedmount si vedl pečlivě plemennou knihu a zde se dozvídáme, že vedl stále liniovou plemenitbu, i když někdy přikřížil i novou krev. Bylo použito krve irského setra a dokonce i pískového křížence bladhounda včetně krve hladkosrstého retrívra.

 

Za předky Goldenů byli považováni i portugalští vodní psi.

V roce 1913 bylo plemeno zlatý nebo žlutý retrívr oficiálně uznáno a zaregistrováno.

Rok 1920 znamená ustálení názvu plemene - Golden Retriever neboli zlatý retrívr v konečné podobě.

 

Chov Golden Retrievera u nás

Roku 1981 byli do naší republiky importováni první zlatí retrívři - a sice z Holandska fena Siti v.n. Kadiek a pes Eros.

Tento pár importoval pan Hylmar z Nové Paky, který založil chovatelskou stanici Golden Retrieverů "Araukarity". Fena Siti v. n. Kadiek a pes Eros se stali zakladateli chovu GR v naší republice.

Do roku 1989 k nám bylo importováno několik Goldenů z Maďarska, Jugoslávie, Švýcarska a USA.

 

 

Důležitým datem v chovu GR u nás je právě hraniční rok 1989, odkdy jsme začali přivážet především plemeníky z více zemí, a sice z Holandska, Velké Británie, Maďarska, Dánska, Belgie, Finska, Rakouska, Německa i Francie.

Úroveň našeho chovu Goldenů zatím nezná kvality některých zahraničních chovů, ale nedivme se tomu - vždyť Goldeny chováme pouze 20 let! Velice si vážím chovů GR, které se neomezují na naše české poměry a pokouší se importovat kvalitní zahraniční jedince a provádět kvalitní zahraniční krytí, aby přinesly do naší republiky nové, kvalitní linie společně s novou, kvalitní krví a přispěly tak k postupnému vylepšování plemene Golden Retriever u nás.

 

Charakteristika Goldena

 

Jak si Golden vydobyl srdce lidí na celém světě? Nemalý díl na tom má jeho velice atraktivní vzhled, nicméně pravého Goldena utváří především jeho typická povaha, která musí být přátelská, důvěřivá a laskavá. Golden je proslulý svou oddanou povahou a příslovečnou psí věrností. Tento pes se zlatým srdcem je celému světu otevřený, má rád lidi, miluje hlavně děti, bez problémů se snáší s jinými psy i ostatními domácími zvířaty, pokud je na ně odmala zvyklý. Od dětí si nechá vše líbit, dovede být až neuvěřitelně trpělivý, nicméně kontakt malého dítěte a psa jakéhokoliv plemene by měli mít rodiče pokaždé pod kontrolou. V případě Goldena - dětské chůvy především pro jeho zdraví.

 

 

Využití Goldena

 Obrázek retriever 2

Golden není pouze spolehlivým loveckým psem, specialistou přes aportování ve vodě i v terénu. Lze ho využívat nejen při aportování, ale i v dalších odvětvích myslivecké činnosti.

Díky jeho vysoké inteligenci, oddanosti, ovladatelnosti a přirozené touze zavděčit se a pomáhat se stal proslulým zejména jako slepecký vodící pes (světově zaujímá 3. místo nejlepšího slepeckého psa, po labradorském retrívrovi a kříženci labradora a Goldena), ale vyniká i jako pes asistenční.

 

Dále bývají Goldeni díky své mimořádně citlivé a vnímavé povaze, skloubené s přirozenou příchylností k lidem užíváni při canisterapii, tzn. při léčbě člověka psem.

Jde o psa velmi učenlivého, s přirozenou vlastností poslouchat, vyhovět, splnit pánovi vše, co mu na očích vidí.

Proto se v zahraničí můžete často setkat s Goldeny jako s vítězi různých soutěží poslušnosti.

Golden vyniká také svými loveckými vlohami, mezi něž patří vynikající čich, čehož využívají záchranáři a používají Goldeny pro vyhledávání nezvěstných lidí při přírodních katastrofách, po světě dokonce Goldeny používá i policie k vyhledávání drog, plísní, zbraní. Jedná se tedy o velice přizpůsobivého psa s téměř všestranným zaměřením.

Není vhodné ho však užívat k ostraze objektu nebo majetku či k obraně, protože jde o plemeno, u něhož je jakákoliv agresivita absolutně nežádoucí.

Zaměstnání Goldena

Golden je pes s velkou duševní i fyzickou stimulací, tzn., že pokud se mu každodenně nebudeme dostatečně věnovat, bude trpět a dokonce se u něj mohou projevit i nežádoucí vlastnosti.

Výborným zaměstnáním pro Goldena je plavání. Golden je mimořádně výkonný a vytrvalý plavec, milující vodu v jakékoliv podobě a velikosti. Hustá, vodě nepropustná podsada ho chrání před promočením a nachlazením, nicméně žádného Goldena bychom neměli nechat koupat se ve vyloženě ledové vodě, mohl by dostat zápal plic, zvláště pokud se jedná ještě o mladého a ne plně osrstěného jedince. Pokud máte možnost, choďte se svým Goldenem pravidelně plavat do čisté a přiměřeně teplé vody. Najděte mu vhodný, dobrý přístup a postarejte se o to, aby neprochladl. Po koupeli jej vždy pečlivě osušte, nezapomeňte na ocas! Už mnoha Goldenům se stalo, že měli po koupeli a nedostatečném osušení "mrtvý ocas", což sice není nijak vážné, ale rozhodně ne příjemné. Po plavání psovi dopřejte pohyb, který ho zahřeje.

Nemusíte být myslivec, aby Váš Golden trpěl nedostatkem činnosti. Cvičte s ním na různé typy loveckých zkoušek, či jej "pouze" procvičujte v základní poslušnosti a postupně přidávejte nové, náročnější kousky (např. osmička, kotrmelec ...)

Brzy zjistíte, jak je Golden výborným a vděčným žákem. Ale přístup k jeho výcviku musí být individuální. Jeden pes reaguje lépe na pamlsky, pro druhého je největší odměnou Vaše pochvala. Jde o to svého psa dobře poznat a podle toho k němu také přistupovat. Ačkoliv to mnoho lidí neví, velice důležité je především s mladým jedincem si dostatečně inteligentně hrát. Rozvíjejte čich a dovednosti svého Goldena tím, že ho necháte hledat schovaný pamlsek, hračku nebo nějakou věc s Vaším pachem. Radujte se oba dva ze hry a živě spolu komunikujte - posílí to Váš vztah!

A nezapomeňte, že i starý pes je vlastně Vaše štěně a vyžaduje stejnou lásku a péči, ovšem přizpůsobenou jeho stáří! A i starý pes si chce hrát!

Pokud Vás baví agility nebo flyball, počkejte až do úplného ukončení vývoje Vašeho Goldena, tj. asi do dvou let. Stejné je to s několikakilometrovým nerovnoměrným během u kola.

 

Výchova a výcvik

 

Ačkoliv jde o plemeno známé svou poslušností, není radno jeho výchovu a výcvik zanedbat. Ten, kdo si myslí, že to prostě nějak "půjde samo", se totiž může šeredně spálit.

Jakmile si štěně Goldena vezmeme domů, musíme pokračovat v tom, co dělal jeho zodpovědný chovatel, tzn. v jeho socializaci. Musíme se pokusit umožnit štěněti kontakt s co nejvíce novými podněty.

 

 

Pokud ho v kritickém období nebudeme seznamovat s mnoha důležitými věcmi, živočichy a prostředím, se kterými se v budoucnu bude setkávat, štěně duševně zakrní a v budoucnu s ním budou problémy. Při setkávání s jinými psy je však třeba mít na vědomí, že i zdravý pes může být přenašeč některé virové choroby a že štěně Goldena vystavujeme velkému nebezpečí, pokud ještě nemá kompletně ukončené očkovací schéma. Goldeni jsou velice náchylní především na parvovirus.

Jakmile štěně překročí práh našeho domu, musíme ihned vymezit vše co smí a co je tabu, musíme začít s důslednou výchovou a později i s důsledným výcvikem. Vždy musíme být trpěliví a laskaví, ale zároveň přísní a důslední. Co se jednou nesmí se nesmí napořád a naopak. Pes musí mít v těchto věcech jasno, musí mu být stanoven jasný řád.

Alespoň základní výcvik je nejenže životně nutný pro každého psa, který žije v symbióze s člověkem, navíc ovšem utvrzuje Vaši vůdčí pozici a Váš vzájemný vztah.

 

Péče o Goldena

 

Obrázek retriever 3Ačkoliv nesmírná bohatost srsti Goldena může připadat jako velice náročná na úpravu, není tomu tak. Golden nemá tendenci plstnatět tolik jako jiná dlouhosrstá plemena. Ano, splstnatět může, ale nejčastěji se jedná pouze o místa za ušima a v pažní oblasti. Pravidelnou péčí o srst vhodným kartáčem, hřebenem a masážní rukavicí nejenže působíme většině Goldenů slast, ale pečujeme tak o zdraví a krásu srsti a kůže a zároveň kontrolujeme pokožku, jestli se na ní nevyskytují exémy nebo jestli v srsti psa nejsou parazité (klíšťata, blechy, sametky ...) či jiné nežádoucí předměty (osiny ...)

Pokud Goldena vystavujete, pak je profesionální úprava srsti Vašeho Goldena nezbytností. Upravovat srst byste měli začít dva až tři týdny před výstavou.

Musíte vytrimovat krk tak, aby vynikla ladná krční linie, vytrimovat přebytečnou srst okolo uší tak, aby si ucho mohlo dobře sednout, vystříhat přebytečnou srst na tlapkách, aby vynikl jejich kočičí tvar, na patách a spěnkách nechat krátkou srst, prapor upravit pěkně do obloučku, srst na krku a hřbetě by měla být pěkně sčesaná, neměla by odstávat, srst na hrudníku by měla být načechraná, aby se tak zvýraznila jeho hloubka, a pěkně vyčesaná, zkrátka Golden musí vypadat elegantně a uhlazeně, nikoliv hrubě a nemotorně!

K úpravě srsti je dobré používat speciální nástroje, rovné nůžky na prostříhání tlapek a úpravu praporu, trimovací nůž a efilační nůžky pro citlivější zásahy na krku a uších. Vždy je třeba postupovat velice citlivě, jemně a opatrně, a asi po třech střihnutích srst vyčesat! Před výstavou je dobré psa vykoupat ve speciálním šamponu. Sami přijdete časem na to, jaký časový odstup je nejvhodnější, aby srst Vašeho Goldena v den výstavy byla krásně lesklá, bohatá a načechraná, ale aby zároveň neodstávala. Typy srsti Goldenů se různí a každý typ na koupel reaguje rozdílně.

Ostatně i pokud svého Goldena příliš často nevystavujete, není od věci mu za určitou dobu vystříhat přebytečnou srst na

tlapkách. Nebude se mu tam pak usazovat špína a nežádoucí předměty. Podobné je to i se srstí kolem uší. Pokud přebytečnou srst kolem uší odstraníme, uším se uleví a budou se moci více provzdušňovat.

Kromě pravidelných veterinárních prohlídek, očkování a odčervování věnujeme zvýšenou pozornost uším. Protože Golden má uši převislé, mohou se mu zapařovat a následkem toho mohou vznikat i nepříjemné záněty. Čištění uší je také důležité, pokud je Váš Golden vášnivý plavec či snad dokonce potápěč.

Pozornost věnujeme i očím, které čistíme především v prašné, suché dny. Na uši a oči lze zakoupit speciální veterinární přípravky.

Někteří psi mohou mít také problémy s análními žlázami, proto pokud cítíte charakteristický zápach od oblasti psího konečníku a pes ještě navíc tzv. sáňkuje, poraďte se se svým veterinářem, který anální žlázy Vašeho psa vymačká. Nakonec se to můžete naučit sami.

Dědičné vady

Golden je bohužel přešlechtěným plemenem a odtud logicky vyplývá i možnost výskytu některých charakteristických dědičných vad. Dlouholetí chovatelé tohoto plemene by Vám mohli vyprávět o problémech s kostrou psů, očima i rakovinou.

Goldeni trpí dysplazií kyčlí (ve větší míře) i loktů (v menší míře), při růstu jsou náchylní k ostreochondróze. Trpí na dědičné vady očí (PRA-postupná atrofie sítnice, CAT- katarakta - šedý zákal), i na specifickou formu rakoviny (rakovina cévní stěny).

Je proto dobré se řídit podle následujících kapitol.

Kontrolovaný chov

Nikomu nemohu doporučit pořídit si Goldena bez PP, protože se díky své oblibě a módnosti stal velice vyhledávaným plemenem, z čehož vyplývá logický závěr - když narůstá poptávka, narůstá i nabídka, čehož využívají tzv. množitelé, kteří nabízí štěňata bez PP za relativně "výhodné" ceny s jediným cílem - zbohatnout, vydělat na psech, bez ohledu na jejich potřeby a důsledky nemorálních odchovů. Takoví lidé se nezajímají o zdravotní stav svých zvířat, často mají několik fen, na kterých množí a jednoho psa, nezajišťují svým odchovům tak potřebnou socializaci ani kvalitní výživu, nezajímá je, co s nimi bude, jestli půjdou do dobré rodiny nebo tzv. na párky, jde jim čistě pouze o zisk.

Pokud si koupíte štěně z takového chovu, získáte nejen nervově labilního tvorečka s vadami v povaze i s možnými zdravotními vadami, ale především tak podpoříte množení těchto trpících chudáčků - a prokážete jim tak medvědí službu.

Kontrolovaný chov štěňat s PP Vám dává záruku původu štěněte, budete vědět, z jaké plemenitby štěně je, budete znát jeho předky a předpokládat, co jednou ze štěněte vyroste.

Pokud si pořídíte štěně bez PP za "dobrou" cenu, s největší pravděpodobností se Vám to v budoucnu mnohonásobně vrátí při financování veterinární léčby v důsledku nekontrolovaného zdraví rodičů, a nikdy nebudete mít jistotu, co ze štěněte vlastně jednou bude.

Ani PP Vám nedává záruku stoprocentně zdravého psa s typickou povahou a se špičkovým exteriérem, ale mnohonásobně oproti nekontrolovanému chovu zvyšuje naději, že bude Váš pes ze všech hledisek odpovídat standardu, právě proto, že jsou jeho předci zdravotně, povahově i exteriérově kontrolováni.

I u chovů s PP samozřejmě existují množitelé, i když je jich podstatně méně než u chovů bezpapírových štěňat, proto je třeba svou koupi předem dobře zvážit, hlavně neuspěchat!!! Seznamte se nejprve důkladně se svým plemenem, navštěvujte výstavy, poznávejte chovatele a jejich psy. Možná přijdete na to, kolik podvodů někteří chovatelé až do nebe povznášených stanic skrývají. Rozlište pomluvy a pravdy a poznávejte jednotlivé linie, více či méně zdravotně zatížené určitými chorobami, poznejte výstavní i pracovní linie Goldenů. Navštěvujte pokud možno i zahraniční výstavy a poznávejte zahraniční chovy, a srovnávejte je s poměry našeho chovu.

Než si pořídíte své první štěně, je více než dobré být více než dobře připravený a snížit tak výběrem kvalitních chovatelských stanic rizika, která Goldeny postihují. Informujte se i v klubech, které sdružují Goldeny. U nás jsou to dva kluby, a sice Retriever klub CZ a Klub chovatelů loveckých slídičů.

Přiměřený pohyb a správná výživa

Jak už jsem se zmiňovala výše, Goldeni trpí mnoha dědičnými vadami kostry. Mohou za to nejen geny, ale přispět k rozvoji může i hmotnost a rychlý růst v kritickém období života štěněte. Minimalizujte proto riziko rozvoje dědičných problémů kostry tak, že budete krmit vhodnou dietou pro štěňata velkých plemen, která zpomaluje růst štěněte a udržuje je štíhlé. Mně osobně se nejvíce osvědčila Eukanuba. Důležité je ke kvalitnímu, plně vyváženému krmivu nic nepřidávat (žádný vápník, fosfor ...), protože tím narušíme vyváženost stravy a můžeme přispět ke vzniku kosterních problémů. Jako jediný vhodný přídavek se mi jeví kvalitní kloubní výživa bez přídavku minerálních látek jako vápníku a fosforu. Velice se mi osvědčila kloubní výživa Artican, která je výbornou prevencí kloubních problémů a psům navíc chutná. Protože neobsahuje vápník ani fosfor, nemůže ublížit.

Někdo doporučuje používat více takových kloubních výživ a ty po určitých odmlkách střídat, někdo doporučuje želatinu z vepřových nožek jako nejpřirozenější zdroj želatiny.

Rozvoj dědičných vad kostry jako dysplazie tedy můžeme ovlivnit, a to jak negativně, tak pozitivně. Pokud budeme Goldena v kritickém období přetěžovat, budeme s ním trénovat agility a podobné překážkové sporty, necháme mladé nevyvinuté zvíře chodit a běhat do schodů a ze schodů, lítat ze svahu a do svahu, nepřiměřeně moc cválat, klouzat po kluzkých nebo tvrdých podložkách, hrát si se psy jiné věkové a váhové kategorie, pokud necháme mladé zvíře běhat u kola nerovnoměrným pohybem nepřiměřenou dobu apod., tak tím svého Goldena vystavujeme riziku, že v případě, že má v genech dispozice k určité vadě pohybového aparátu, se tato vada se u něj plně rozvine a tak se může stát, že už ve čtyřech letech budeme muset retrívra nechat uspat kvůli nesnesitelným bolestem kyčlí.

Aby to bylo ještě záludnější, každý pes se projevuje jinak, někdo má nejhorší stupeň dysplazie a nepociťuje bolesti, klidně si skáče agility a až po určitém čase, kdy už se nedá nic dělat, začne mít pohybové potíže, jiný pes má bolesti i při lehčím stupni. Důležité je proto krmit vhodnou dietou a psa ve vývoji nevystavovat nevhodnému pohybu!

Vhodným pohybem je pohyb rovnoměrný, nejlépe klus po měkké, pružící podložce a vůbec nejlepší je pro vývoj kloubů plavání.

Vývoj Goldena přitom trvá až do dvou let, respektive do 18 měsíců, což je také doba možnosti začátku působení Goldena v chovu.

 

 

Je pro Vás Golden vhodný?

 

Než si Goldena (a obecně jakéhokoliv psa) pořídíte, je třeba si uvědomit, zda mu budete schopni poskytnout vše, co potřebuje ke spokojenému životu. Golden Retriever je pes výhradně rodinně založený, proto vyžaduje co nejvíce kontaktu se svou milovanou rodinou, chce se aktivně účastnit všeho, co mu jeho "smečka" nabízí a co podniká, chce být zkrátka součástí Vašeho života a Vás samotných.

 

Golden může být i vhodným psem do panelového domu, pokud je se svou rodinou stále v kontaktu a chodí se s ním pravidelně na procházky přiměřené jeho věku, pokud se mu člověk stále věnuje. Naopak Golden, trpící v kotci na zahradě, nikdy nebude šťastný, a může mí sebevětší výběh, pokud s ním však nebudete v kontaktu, bude strádat.

Nejste-li dostatečně finančně zabezpečeni, nemáte-li čas o Goldena pečovat, pak je obdivuhodné, když si to přiznáte a Goldena si kvůli němu samotnému nepořídíte. Ano, i peníze jsou důležité, protože bez nich mu nemůžete poskytnout kvalitní výživu a dobrou veterinární péči. Jste-li hrubí surovci, kteří si psa chtějí pořídit na zvýšení image a na vybíjení zlosti, nepořizujte si žádné zvíře!

 

 

 

 

Autorka textu: Milena Blaháková

 

zdroj: www.pesinzert.cz


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle