Fíkus, druhy fikusů a jejich pěstování

Fíkus, druhy fikusů a jejich pěstování

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Fikusy jsou jedny z nejrozšířenějších pokojových rostlin. Existuje jich mnoho druhů od stromovitých, keřovitých až po převislé. Nejsou náročné na pěstování.

Obrázek ficus 2Fikusů je spoustu druhů, vždyť rod Ficus jich zahrnuje okolo tisícovky. Mohou to být rostliny stromovité (Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus benghalensis, Ficus lyrata), keřovité (Ficus diversifolia) nebo převislé (Ficus radicans, Ficus pumila,). Pěstované u nás jsou nejvíce fíkusy velkolisté Ficus elastica a Ficus lyrata, drobnolisté Ficus benjamina a  převislé. Ficus pumila.

 

Ficus elastica

 

Jednou z nejznámějších pokojových rostlin je Ficus elastica (zvaný též fíkovník pryžodárný, gumovník nebo fíkus), který do Evropy přicestoval z Indie. Tam ve volné přírodě dospívá do výšky až 30 m. Tento Fíkus je mohutná rostlina s dřevitým kmínkem, na němž takřka vodorovně vyrůstají tuhé, lesklé a temně zelené listy oválného tvaru, zakončené ostrou špičkou. Vrchol rostliny tvoří červené, špičaté pouzdro, kde jsou schovány nové listy. Po opuštění pouzdra mají listy bronzové zbarvení, které se postupně vytratí a listy zezelenají.

 

 

Ficus lyrata  Obrázek ficus

 

Tento fíkus pochází z tropické Afriky. Jeho listy mají houslovitý nebo lyrovitý tvar se zvlněným okrajem. Dorůstá výšky 120 cm. Vyžaduje světlé stanoviště po celý rok. V době vegetace mírně zaléváme, v zimě zaléváme velice slabě. Má rád vlhkost proto rostlinu často rosíme a květináč s rostlinou umístíme do misky s vlhkými oblázky.

  

 

Ficus benjamina

 

Obrázek ficus 3Ficus benjamina  je drobnolistý příbuzný fikusu elastica i když nejsou na sebe podobní.  Větve ficusu benjamina jsou svěšeny co přidává rostlině na přitažlivosti. Nejhezčí jsou pestrolisté formy. Rostliny z této skupiny mají zaostřené listy, rostoucí na malých větvích. Do výšky mohou dosahovat až dva metry. Snese i ojediněle výkyvy teplot, nižší teploty i krátkodobě nedostatečnou péči. V zimě by ale neměla být  teplota  pod 10°C.

 

 

Pěstování a množení fikusů

 

Fikusům všeobecně vyhovuje světlé místo, nikoli však na přímé sluneční paprsky. Pestrolisté formy potřebují více světla a umístění na teplém místě. Teplota by neměla klesnout pod 12°C.

 

Voda by měla být odstátá a mít pokojovou teplotu, při přelití dochází k opadání listů. Přihnojování se provádí od března do srpna každé dva týdny. V zimě, v místnosti s centrálním vytápěním a také v silném letním žáru, je nutné rostliny rosit.

 

Rozmnožují se v létě  řízkováním (při teplotě 24 až 29°C). Z jednoho výhonku se získá několik řízků. V podstatě jich může být tolik  kolik je na něm listů. Je potřeba list i s očkem na stonku. Po odřezání dáme do teplé vody, aby se mléčná šťáva zastavila.

 

Fikusy se přesazují vzácně, pouze dle potřeby. Přesazujeme až je to nutné. Staré exempláře velkých fikusů nepřesazujeme, odstraníme vrchní část půd kolem rostliny a nahradíme čerstvou zeminou. Vhodné toto složení zeminy je 2 díly listovky, 1 díl rašeliny, 1 díl prohnojené zeminy. Nádoby na přesazení nevolíme o moc větší. To znamená jen takové, aby se umístnily kořeny. Přihnojujeme organickými hnojivy.

 

Fikus a jeho nemoci:

 

Fikus je vcelku nenáročný ale může stát, že ztrácí listy. Příčiny mohou být různé:

 

- je nejpravděpodobnější příčinou přelití. (Ficus elastica)

- nízká zimní teplota, přehnojení a chladný průvan.

- je opad listů způsoben nedostatkem světla nebo náhlá změna prostředí. (Ficus benjamina)

- listy navíc žloutnou příznak podvýživy -  použijeme organické hnojivo (kravský hnůj apod.)

- listy navíc zasychají a svinují se listy. Příčiny: silné sluneční záření, nízká vzdušná vlhkost nebo přesychání substrátu (převislé fíkusy)

 

A co škůdci?

 

- slunném stanovišti mohou být fíkusy napadeny sviluškami a třásněnkami

- suchý vzduch a příliš teplé místo přináší puklice a mšice.

 

Autor: - E.Š. -

 

Související články:

Fikus benjamín a jeho pěstování

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle