Jak pěstovat Aloe Vera

Jak pěstovat Aloe Vera

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

S aloe vera jste se už určitě setkali. Tato zajímavá rostlina má skvělé vlastnosti, které se využívají ve farmacii i kosmetickém průmyslu. Odkud aloe vera původně pochází, není přesně známo. Vědci se přou, zda to byla severní Afrika, povodí Nilu na území dnešního Súdánu či dokonce Kanárské ostrovy.



Dnes jsou pěstovány tři různé odrůdy aloe, a to aloe vera (česky aloe pravá), aloe stromovitá a aloe kapská. Najdete ji v sušších oblastech po celém světě, včetně Evropy. Vypěstovat si ji můžeme také doma.

Co budete potřebovat

K pěstování aloe jako pokojové rostliny budete potřebovat květináč, zeminu, vodu a hnojivo. Samotnou aloe si můžete koupit předpěstovanou v zahradnictví. Obvykle se jedná o rostlinky staré 1 až 2 roky, ale aloe se dá vypěstovat i ze semínek. Ta se sázejí na konci jara. Aloe si můžete také rozmnožit řízkováním.

Aloe Vera

Na co si dát pozor

Jako zemina se hodí směs klasického zahradnického substrátu s pískem. Protože aloe je sukulent, přežije poměrně dlouho bez zálivky. Co ale naopak nesnáší je přelití. Dbejte proto, aby v květináči byla také drenážní vrstva.

Se zálivkou to nepřehánějte, v zimě stačí ještě méně vody, než v létě. Spíš než zalévání do hlíny je lepší krátká intenzivní sprška celé rostliny. Také hnojení by se nemělo přehánět, úplně postačí jednou za 2 až 3 týdny. Vhodné je minerální hnojivo s vyšším obsahem draslíku.

Aloe vera potřebuje teplo a světlo. Vhodné je tedy umístit ji na okno, ideálně směřující na jih. Zároveň ale nemá ráda příliš vysoké teploty, takže v létě je dobré ji nechávat na přímém slunci, zejména kolem poledne. Teplé léto klidně přežije i na balkoně nebo na zahradě. Zejména čerstvě zasazenou aloe není dobré nechávat v průvanu.

K čemu se aloe vera hodí

Aloe vera má antibakteriální a také protizánětlivé účinky. Užívá se při léčbě popálenin, menších řezných ran, odřenin, funguje i na opary, ekzémy, plísňová či další onemocnění kůže. Vnitřně se používá při potravinových alergiích, zánětlivých onemocněních trávicího traktu, astmatu či snížené imunitě.

 

Související články:

Aloe Vera - první pomoc z květináče


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle