Kalisie vonná a její léčivé účinky

Kalisie vonná a její léčivé účinky

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Slyšeli jste už někdy o Zlatém vlasu? Nejde však o název pohádky, kde vystupuje dědeček, Lucifer či jiné pohádkové bytosti. Řeč je o Kalisii vonné (voňavé), která se pro své okrasné a léčivé účinky pěstuje již po několik desetiletí.



Tato rostlina je vyhledávaná léčiteli, vědci i doktory pro její až zázračnou léčitelskou schopnost.

Základní informace pro pěstování Kalisie vonné

Přestože Kalisie pochází ze slunného Mexika, Austrálie a oblastí Jižní Ameriky, můžete si tuto rostlinu vypěstovat i v pohodlí vašeho domova, nebo na zahrádce či na vašem balkoně. Jediné co tato rostlina vyžaduje pro rychlý růst je vlhké a teplé prostředí, kde nesvítí přímé sluneční světlo. Kalisie snáší i větší pokles teploty, bude vám prospívat až do 12 stupňů Celsia. Rostlinu můžete velice snadno rozmnožit, stačí jen ulomit její oddenek a nechat ho zakořenit ve vodě. Oddenek pak zhruba za 2 až 3 týdny začne pouštět kořeny, pak už ho stačí jen zasadit do směsi hlíny s pískem (cca 30%). K tomu aby vám honosně a rychle rostla zaručeně pomůže i hnojení zahradnickým substrátem (např. Symbvit ), který stačí aplikovat jen 1x týdně. Pro léčivé účinky se využívají její starší horizontální, liánovité a nafialovělé oddenky, které musí být dlouhé cca 20 cm.

Kalisie vonná

Kalisie vonná – léčivé účinky

Listy a oddenky obsahují notnou dávku důležitých vitamínů, které vaše tělo nezbytně potřebuje. Například vitamíny B a C, železo, měď, selen, chrom, … . Kromě toho je zdrojem polysacharidů, glykosidů, fytosterolů, alkaloidů a dalších tělu prospěšných látek. Díky velké koncentraci těchto látek si však musíte dát pozor na správné dávkování! Tím se vyvarujete případným nežádoucím vedlejším účinkům. Pravdou je, že citlivému uživateli rostlinka nemusí vždy pomoct. Kdyby se nějaké problémy ukázaly (například alergie), přestaňte s jejím užíváním a zkuste jiný způsob léčby.

Kalisie vonná – zkušenosti

Z této rostlinky si snadno připravíte účinný výtažek na všechny typy obtíží. Před zpracováním si listy a oddenky uložte v mikrotenovém sáčku do lednice nejlépe na dva týdny (pro nedočkavce ji stačí uložit jen na dobu 3 dnů). Tímto trikem docílíte větší účinnosti. Když pak budete chtít vytvořit odvar, musíte listy vařit ve skleněné, nebo posmaltované nádobě. Nikdy však v kovové! Jinak by se důležité látky zcela vytratily. Z rostliny si můžete vytvořit již zmíněný odvar, balzám, mast, šťávu nebo i účinný olej, který vám vydrží podstatně delší dobu.

Zlatý vlas = Elixír zdraví!

Kalisie vonná je opravdu zdravotně všestranná, až je to téměř k neuvěření. Podle léčitelů, vědců i jejích uživatelů Kalisie podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus, a také zpomaluje stárnutí!

Mimo to pomáhá proti roztroušené skleróze, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě, Crohnově nemoci, průjmům a zácpám, pálení žáhy, žlučníkovým problémům, a dalším. Navíc bylo vědecky prokázáno, že díky užívání šťávy z Kalisie vonné, můžete předejít tvorbě rakovinových buněk!

Také pomáhá zmírnit bolesti hlavy, bolesti v krku, bolesti zubů, migrény, ušní záněty, je dobrá proti cukrovce, chřipce, angíně a pomáhá i s „mírnějšími“ problémy, jako jsou alergie, kožní problémy, spáleniny, záněty, vředy, a další.

Při léčbě všech těchto nemocí však dodržujte doporučené množství!

Tato přírodní síla vám pomůže zachovat vaše tělo zdravé, silné a plné energie. Opravdu stojí za to si Kalisii vonnou vypěstovat a být tak o krok napřed před různými nemocemi a problémy, které jsou s nimi spojeny.

Související články:

Kalisie vonná a její pěstování

Šípky, červený poklad podzimu

Kustovnice čínská a její pěstování

Pěstování rýmovníku a jeho účinky na zdraví


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Paní - Autor: Anna24. 9. 2020




CLUB ŽENA


Lifestyle