Užitečné rady pro pěstování květin v bytě.

Užitečné rady pro pěstování květin v bytě.

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Snad v každé domácnosti najdeme květiny. V bytě si vytváříme ideální klima pro naše bydlení. Ale to co je vhodné pro nás, nemusí úplně vyhovovat rostlinám.

Obrázek pokojové rostliny 4Uvědomme si, že rostliny v bytě jsou pro ně v umělém prostředí, kde mají omezený životní prostor méně slunečního světla, nízkou vlhkost vzduchu.

 

Pokojové květiny musíme pravidelně přihnojovat. Pozor: napřed však květiny zalijeme a teprve pak přidáváme roztok s hnojivem. Kdybychom totiž  hnojili na sucho tak bychom jim poškodili kořeny.

 

Škůdci

 

Objeví-li se na kVětinách mšice nebo jiní paraziti, opláchneme je vodou, ve které necháme máčet cigaretový tabák, nebo je lehce posypeme přípravkem speciálnímu přípravky, které zakoupíme ve specializovaných prodejnách. Pozor na postřiky venkovní, které nemusí mít příznivý vliv na životní prostředí v bytě.

 

Jednoduchá hnojiva.

 

Vápno dodáváme květinám například ze skořápek. Usušené a roztlučen máčíme několik dní v dešťové vodě, kterou pak květiny zaléváme. Snížíme tak kyselost půdy.  Pokud kyselost půdy chceme naopak zvýšit máčíme ve vodě rašelinu a nebo ji přímo přidáváme do květináčů. Do země na kaktusy je dobré přidat trochu otlučené staré omítky.

 Obrázek pokojové rostliny 3

Aby květiny o dovolené přežily

 

Co s květinami o dovolené? Osvědčuje se natočit do vany vodu asi do výše 15 cm a květináče do ní postavit. Květiny pak "přežiji" alespoň dva týdny. Rovněž se osvědčilo postavit květináče do vany tak, aby se voda přelila přes jejich okraj, pak květináče vyndat a zavinout do igelitové pleny. I to je vydrží, kdy  bez vody 14-18 dnů.

 

Obecné nároky rostlin

 

Vhodná vzdušná vlhkost je zárukou úspěchu pěkných rostlin v bytě. Z tropických oblastí pochází většina pokojových rostlin. V tropických lesích panuje horké a někdy značně vlhké ovzduší. Hustá klenba stromů propouští do míst, kde tyto druhy rostou, jen zanedbatelné množství slunečních paprsků. Ale bez slunečního svitu  se však také neobejdou. Uvědomme si, že intenzita světla prudce klesá vzdáleností od okna. To co nám připadá osvětlené to rostlinám nemusí stačit. Jenom na příkladu focení, kdy bez blesku v místnosti nevyfotíme, je jasné, že intenzita světla je v porovnání s se situací venku nedostatečná. Květiny v kořenáčích nemají rády průvan, proto je dáváme na okno, které neotvíráme. Špatně některé rostliny reagují na minimální vzdušnou vlhkost, která se navíc snižuje sáláním tepla z topných těles nebo přímo z vytápěných podlah. Proto nezapomínáme pravidelně rosíme listy.

 

Obrázek pokojové rostliny 2Opakem jsou rostliny z Afriky. Z této oblasti pochází mimo jiné  kaktusy a sukulenty.  Ty většinou pocházejí  pouštních a polopouštních oblastí. Zde je klima horké a suché.  Takže mlžení a vydatná zálivka zde naopak není žádoucí.  Přes zimu se velice dobře přizpůsobí suchým podmínkám s nižšími teplotami okolo 10°C. Z listových afrických rostlin  jsou pěstované dračince, pepřince a begonie, které se naopak bez vzdušné vlhkosti neobejdou, pochází stejně jako africké fialky z tropických oblastí..

 

Každá rostlina vyžaduje jinou péči, proto si vždy zjistěme podmínky pro jejich úspěšné pěstování. Vyplatí  se si obstarat odbornou  knihu, která nám poskytne radu, jak který druh rostlin pěstovat.

 

Řezané květiny

 

Řezaným květinám je třeba měnit vodu denně. Vodu dáváme chladnou, nejlépe čerstvě natočenou.

 

Autor: Š.E.

 

 

 

Související články:

 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle