Vavřín pravý alias Bobkový list a jeho pěstování

Vavřín pravý alias Bobkový list a jeho pěstování

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Ve starověku se těšil bobkový list, či vavřín, veliké úctě. Dnes nachází uplatnění nejen jako koření ale i jako moderní dekorační rostlina našich domovů.

Vavřín se pěstuje jako keř ve všech zemích kolem Středozemního moře, ve Francii, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Albánii, Jugoslávii, ale i na Krymu a v Gruzii. U nás se pěstuje ve sklenících, ale většinou ho známe jako okrasný stromek ze vstupních hal hotelů a restaurací, honosných schodišť a sálů.

Vavřín je víceletá rostlina vytvářející keřík nebo malý stromek, jehož podlouhlé,  zelené kožovité listy jsou sklízeny a sušeny . Jsou známy  pod názvem bobkový  list. Květy vavřínu jsou malé, bílé a voňavé. Černé plody se nevyužívají. Listy  jsou u nás během vaření přidávány do polévek, omáček, gulášů, k rybím i masovým pokrmům, při  nakládání okurek a kysaného zelí. 

Jak jej pěstovat

Vyžaduje světlé stanoviště, vyhovuje mu  polostín , krátkodobě snese i pokles teploty pod bod mrazu (až - 10 °C). 

Pěstuje se jako víceletá rostlina, vydrží na stanovišti za předpokladu, že neuschnou listy. Pokud se tak stane, rostlina zahyne. Vavřín se dá pěstovat v korunce na vysoké nožce nebo jako keř  tvarovaný do pyramidy. Pravidelnými prohlídkami v létě kontrolujeme výskyt mšic, které lze spláchnout proudem horké vody a výskyt puklic, proti kterým  musíme zasáhnout některým z insekticidů. Mladým rostlinám neotrháváme lístky - potřebují je nutně k fotosyntéze.

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácí své typické aroma. 
 Obrázek Kopie vavřín

Pěstování v přenosných nádobách - alespoň 20l je velmi efektní, protože rostliny můžeme přemístit podle potřeby na zimu do světlé místnosti v teplotě nepřesahující 15 stC. Během přezimování je zaléváme jednou za měsíc.

Vavřínové listy máme spojeny především s antickou mytologií. Vavřínovými věnci se zdobívaly hlavy básníků, umělců, vojevůdců, sportovců. Byly vždy znakem slávy a cti. Patří také k nejstaršímu a nejpoužívanějšímu koření.

Využítí v domácnosti


Odedávna se používá nejen pro zvýraznění chuti ale i k léčení. Na bolestivé klouby lze použít léčivý obklad (kaši z rozdrcených bobkových listů smíchaných s olejem naneseme na pláténko a několikrát denně přikládáme na bolestivé místo).

V kuchyni se používá ke konzervaci masa, k nakládání ryb, nesmí chybět v láku na nakládání okurek, hub, paprik, zelí, zvýrazní chuť bramboračky, masového vývaru i dušeného či pečeného masa, zvláště zvěřiny.

Jako okrasný stromek lze ho použít do vstupních hal, honosných schodišť a sálů, na terasu i do zimní zahrady.

Autor: -E.Š.-

Související články:

 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?


 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle