Jak udělat karamel

Jak udělat karamel

Kategorie: RECEPTY

Udělat doma skvěle chutnající karamel s dokonalou konzistencí jako z obchodu sice žádná věda, ale i přesto se často nepodaří tak, jak byste si jej představovali. Jde vyrobit opravdu jemný nebo křupavý karamel i doma? Ano, jde to a snadno! Pár skvělých rad a triků a karamel neskončí jako kámen na dně vašeho koše. Poradíme vám, jak tuto pochoutkou, kterou milují děti i dospělí připravit krok po kroku u vás v kuchyni.



Na výrobu této oranžovo medové lahůdky s nádechem opečené sladké chuti není třeba mnoho surovin, ani času, jen dodržet postup. První karamel vznikl ve Skotsku kolem 17. století a dodnes se používá do dortů, zákusek, sušenek i na přípravu alkoholických nápojů.

Co si připravit?

Základem je cukr, voda a kvalitní vyšší pevný hrnec. Pro zjemnění a změkčení karamelu přidáváme kousek másla. Vše potřebné mějte připravené předem, protože karamel se musí neustále míchat.

250 gramů cukru krystalu, 0,6 litru horké vody a kousek másla

Příprava karamelu

Do hrnce nasypeme rovnoměrnou vrstvu cukru a zahříváme pomalu střední teplotou, dokud nezačne karamel těžknout a lepit se. V této chvíli je nutné začít míchat. Začnou-li se tvořit v karamelu hrudky, stáhněte plamen a míchejte, dokud se nerozpustí.

Hlídejte u karamelu i barvu (podle své chuti) – jemně žlutý karamel má velmi jemnou chuť, tmavě hnědý je velmi hořký. Až budete mít požadovanou barvu karamelu, vlijte do hrnce horkou vodu, která zapění, ale po chvíli se zase zklidní. Doporučujeme vlévat po menších částech.

Hmotu, která vám vznikne můžete nalít na plech, kde vám vzniknou kousky lámavého karamelu. Pokud chcete spíše měkkou tvárnou omáčku, smíchejte karamel s máslem.

Rady a tipy pro přípravu

Cukr se rozpouští při vyšších teplotách, tak neochutnávejte přímo z vařečky a dejte pozor na opaření. Karamel může stříkat, proto je lepší jej připravovat v tričku s delšími rukávy a hlubším hrnci.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle