Maďarská klobása s hrachem

Maďarská klobása s hrachem

Kategorie: RECEPTY

Jedná se o chutné a zdravé jídlo, navíc nízkonákladové. Půl kg hrachu stojí dnes asi 10,50 Kč. Hrách je tedy aktuálně levnější než brambory. Doba práce přípravy v pomalém hrnci, cca 15 minut.  



Tedy, s cenou jídla bychom se měli dostat do 60 Kč za 4–6 porcí.

Příprava jídla

Hrách přebereme, propláchneme vodou, 6 hodin necháme nabobtnat. Nabude dalších 150 %. Je dobré tedy počítat s větším hrncem a větším množstvím vody.

Na dno hrnce dáme malinko oleje. Pak vysypeme hrách, přidáme 3 dcl vody. Přidáme 2 nadrobno pokrájené, dozlatova osmahnuté cibule a na kolečka nakrájenou maďarskou klobásu.

Osolíme, nastavíme na 7 hodin. Ve složení klobásky jsem nenašel žádnou mouku, bude se zřejmě jednat i o jídlo bezlepkové.

Můžeme přidat koření, ale Maďarská klobása nám dostatečně provoní a ochutí celý obsah hrnce. Lze přidat: sladkou papriku, chili, grilovací koření, trochu kurkumy a kari.

Velkou výhodou je nízká spotřeba nádobí. Jde o jídlo z jednoho hrnce, pomalého hrnce. Jde o šetrné vaření nízkou teplotou, zachovávají se proto vitamíny a nutriční hodnota potravin. Chutě se prolnou a spojí.

Maďarská klobása s hrachem

Význam luštěnin pro zdraví

Luštěniny mají velký kladný vliv na různé diety. Dodávají pocit sytosti, nenastává proto "jojo" efekt. V kanadské studii, publikované v American Journal of Clinical Nutrition, se uvádí, že konzumace 130 gramů luštěnin denně sníží váhu o 0,34 kilogramu denně. Jedna porce luštěnin snižuje chuť k jídlu o 30 %.

Dále luštěniny snižují "špatný cholesterol“, mají nízký glykemický index, omezují vznik cukrovky. Mají vysoký obsah bílkovin. Luštěninami bychom měli stále více nahrazovat maso.

Můžete jíst chutně, levně a zdravě. A pomalu bez práce.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
Téměř nulový dům bez zateplení
Čerstvé zeleninové šťávy
Místo dřevem topí vodou ze studny


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle