Rady léčitelské a praktické II.

Rady léčitelské a praktické II.

Kategorie: NAŠE BABIČKY

Co trápilo naše babičky, prababičky a praprababičky. Jak se doma léčily. Teplý nápoj proti kašli. Co proti bolení hlavy? Co při ischiasu? Nač se dají využít višňové stopky? To jsou rady našich předků na léčení neduhů.

Obrázek lékarnička dříve

Proti bolení hlavy.

 

Do sklenky studené Sodové vody 1 kávovou lžičku rozemleté pražené kávy, zamíchat a vypít Účinkuje okamžitě.

 

Při onemocnění hrtanu a zahlenění trubic

 

osvědčil se odvar ze sušených trnek, cukrem slazený, vypitý hodně teplý. Může býti za tím účelem k zesílení účinku            smísen i s lípovým thé.

 

Jiný prostředek, rovněž výborný.

 

Do hrnéčku dáme polovici horkého svařeného mléka, dolijeme Bilínskou vodou. Postavíme do nádoby s horkou vodou, aby se hodně prohřálo.

 

Domácí prostředek při ischiasu.

 

Uvaříme hrnec brambor, asi 6 l, ve slupce, vodu slejeme, brambory utlučeme a hned do nich zamícháme asi 72 l nastrouhaného křenu. Touto směsí naplníme pytlík nebo i dva a nemocná osoba na to hned lehne tím místem, kde to bolí. Dobře se zakryje a co nejdéle na tom vydrží. Napřed to velmi pálí, musí si mezi tělo a brambory něco dát, pomalu odstraňovat, ale co nejvíce jen snést. Udělat si to několik večerů po sobě, podle toho, jak zastaralá nemoc to je. Za pětkráte opakovanou procedurou pozná nemocný úlevu. Jinak dietní stravu, teplo, pravidelnou stolicí, pobyt na čerstvém vzduchu.

 

Jiný

 

Dobře se osvědčují horké lihové obklady. Nádobu s denatur. lihem vložíme do nádoby s vřelou vodou (pozor na oheň!),  když je Iíh dostatečně horký, použijeme ho k obkladům.

 

Proti bolestem ischias

 

Nemít zácpu, chránit se nachlazení, pít odvar z černého bezu.

 

Haemerrhoidy.

 

Velmi dobrý prostředek k hojení haemerrhoidů je divisnová masť, která se koqpí v každé lékárně bez lékařského předpisu i za 1 K. Masť se vtírá do konečníku; výsledek jistý

 

Jiná masť: 10 dkg jeleního loje, 5 dkg včelího vosku, 3 čerstvé žloutky, 3 kávové lžičky olivového oleje, 1 dkg kafru v prášku. Lůj s voskem se dá rozhřát, dobře utře sf1statním na pěknou mast. Po náležitém očistění namazat.

 

Při zlaté žíle

(haemerrhoidech) působí hojivě přikládání obkladu oleje z kosatce: oleum Irinus, nebo z oleje kokosového, dále, vařené listí z póru, nebo komonice lékařská s řeckým semenem.

 

Citrony, jako lék proti kašli.

 

Obrázek lékarnička dříve 2

Při nachlazení má se užívati hojně tekutých pokrmů, protože se otvírají pak kožní průdušky. Ještě lépe působí citrony, zvláště citrónová šťáva, jakkoliv užívaná. Působí obdivuhodně při kataru i bronchitidě a zahlenění. Šťáva může se požívati po lžících, slazená i neslazená, nebo jako limonáda' s vodou, teplá i studená.

           

Teplý nápoj proti kašli.

 

3 a mIL dkg práškového cukru se utře v hrnečku se 2 žloutky na hustou kašičku, přidají se 2 lžíce rumu a za stálého kvedlání přileje se čtvrt litru vařící vody; vše se kloktá na plotně tak dlouho, až se hodně zpění. Nejlépe jest použíti nápoje tohoto před spaním.

 

Višňové stopky

 

dají se dobře upotřebiti sušením. Z usušených, před prachem chráněných stopek vaří se thé proti kašli a kataru. Může se sladiti medem.

 

Související články:

Rady léčitelské a praktické I

Bydlení a rady našich praprababiček - I.

Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Bydlení a rady našich praprababiček - III.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle