Jak si lépe pamatovat? Pomohou myšlenkové mapy

Jak si lépe pamatovat? Pomohou myšlenkové mapy

Kategorie: VOLNÝ ČAS

Trápí vás potíže s pamětí? I tu lze ale pravidelným učením vycvičit – když víte, jak na to.



Za všechno může váš mozek. Naučte se třídit myšlenky, ukládat ty nejdůležitější z nich a mít pořádek ve vaší mysli. Pomáhají myšlenkové mapy – objevte je i vy a využijte vaši paměť naplno.

Vyzkoušejte myšlenkové mapy

Slyšeli jste už o myšlenkových mapách? Jestliže si nepamatujete poznačené poznámky a neorientujete se v nich, pak jsou myšlenkové mapy pro vás tím pravým řešením, jak si zapamatovat cokoli potřebujete. Tato metoda vám umožní organizovat a ukládat vaše myšlenky, takže si na ně můžete kdykoli vzpomenout. Trénujete tak paměť a využíváte její kapacitu naplno.

Hrajte si jako děti

Oproti tradičnímu zápisu poznámek nebo učiva využijete barvy, symboly nebo klíčová slova – vlastně si tak trochu pohrajete s mozkem a nakrmíte ho tím způsobem, jakým to má rád. „Myšlenkové mapy mohou od základu změnit váš vztah ke studiu či učení a také školní výsledky – a samozřejmě pocit, který ze studia máte,“ prozradil neurolingvista a zkušený terapeut s 25 letou praxí Libor Činka. Procvičíte představivost, nakopnete kreativitu a nakonec to nejdůležitější: snadno a zábavnou formou zlepšíte paměť.

Objevte, jaký jste typ

Potřebujete-li využít paměť a její plnou kapacitu z důvodu vzdělávání, pak je důležité objevit, jakou formu učení vaše mysl preferuje. Je třeba zjistit, zda jste sluchový, pocitový nebo zrakový typ. Jak asi tušíte, každý z nich se lépe učí pomocí jiných smyslů. Zrakový typ jste, pokud vás během učení upoutají vizuální podněty, díky kterým si vzpomenete na konkrétní informace a souvislosti. Sluchový typ si pak naopak lépe pamatuje informace, které mu jsou předány přímo – takový člověk se může učit poslechem. Poslední, tedy pocitový typ, si zase odnáší konkrétní pocity a sbírá vjemy. Když zjistíte, jaký jste typ, budete si moc usnadnit učení... a efektivněji trénovat paměť. A jak na ideální zlepšení paměti? Vaši typologii využijte v myšlenkovém mapování – zapisujte poznámky, které slyšíte, pokud jste sluchový typ. Zrakový typ se do tvoření myšlenkových map doslova zamiluje – pomohou mu vizuály, značky i obrázky. Pocitový typ si pak dobře spojí tvorbu map s konkrétními pocity a vědomostmi, kterým se v nich věnoval.

Jak na myšlenkové mapy?

Pokud chcete techniku myšlenkového mapování využívat efektivně, stojí za to zmínit workshopy, které vás metodami provedou krok za krokem. Odnesete ti užitečný nástroj, který změní váš dosavadní pohled na učení či paměť. Pomocí principů myšlenkového mapování budete moci toto know-how snadno a rychle aplikovat do praxe: a využívat jej nejen při studiu nebo vzdělávání, ale také v běžném životě, ať už se chystáte mít přehled v jakékoli situaci.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle