Kdy se mění čas

Kdy se mění čas

Kategorie: VOLNÝ ČAS

Letní čas platí v celé Evropě, s výjimkou Islandu, Běloruska, Ruska a části Norska (Grónsko, Špicberky a ostrov Jan Mayern). V rámci zemí Evropské unie je střídání času určeno evropskou směrnicí.  



. I když se v EU na základě petice podepsané miliony lidí momentálně uvažuje o tom, že by se střídání letního a zimního času zrušilo, zatím pořád ještě platí, že na jaře o hodinu spánku přijdeme, na podzim si o hodinu prodloužíme noc. Víte ale, které noci to jsou?

Vždy se jedná o noc ze soboty na neděli a čas se mění ve dvě hodiny po půlnoci. Má to logiku, v té době jezdí minimum vlaků a autobusů a přechod tak vyvolává jen minimum zmatků v hromadné dopravě. Změna ze standardního, tzv. zimního času na letní probíhá vždy poslední víkend v březnu. Zatímco v loňském roce jsme tak rafičky hodinek posouvali o hodinu dopředu v noci z 24. na 25. března, v letošním roce to bude ze soboty 30. října na neděli 31. října. Příští rok by to mělo být v noci na 29. března a v roce 2021 na 28. března. To samozřejmě platí za předpokladu, že zrušení letního času v celé Evropské unii nezačne platit už na jaře 2020, jak navrhla Evropská komise. To je ale ve hvězdách, protože takový návrh musí ještě schválit všechny členské státy EU.

čas

Zpět z letního na zimní probíhá vždy v říjnu, konkrétně rovněž poslední víkend v říjnu, kdy se ručičky hodin vrací ve 3 hodiny ráno na 2. hodinu a my můžeme o hodinu déle spát. V letošním roce tak s letním časem budeme končit v noci na neděli 27. října. Pokud bude ještě platit, v roce 2020 skončí letní čas v noci na 25. října. V mimoevropských zemích jsou pro střídání určeny jiné termíny, například v Severní Americe začíná období s letním časem druhý víkend v září a končí až první týden v listopadu. Pokud cestujete mimo Evropu, radši si ověřte, jaké je tam časové pásmo a zda a jak tam platí letní čas.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle