Hodiny z gramofonové desky či náušnice z kancelářských sponek? A proč ne?

Hodiny z gramofonové desky či náušnice z kancelářských sponek? A proč ne?

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Zdá se vám, že už jste dlouho nenarazili na něco, co v dobrém slova smyslu vybočuje? Český trh je malý a jednotliví tvůrci mají jen malou šanci prosadit se v konkurenci velkých a známých firem.

Kukacky-male.jpgMožnost k prezentaci jim dává portál Fler.cz, online tržiště, kde lze nalézt již více než 50 tisíc originálních výrobků – šperků, kabelek, módních doplňků či doplňků do bytu. Fler.cz využila s mnoha dalšími umělci i mladá výtvarnice Eliška Kůrková (27), která pod značkou Alias dokazuje, že originalita nemusí spočívat jen v provedení, ale i v použitém materiálu. Její hodiny z gramofonových desek nebo náušnice z ozubených koleček „dostanou“ každého. Alias tak vytváří věci, které mají osobnost, zaujmou, a přitom nejsou extravagantní za každou cenu.

                                         

Pokud hledáte doplněk do bytu nebo šperk, který upoutá pozornost, pak bychom vás rádi seznámili právě s Alias. Výtvarnice, která vyrábí pod touto značkou, dokáže totiž tvořit z věcí, které nás obklopují – třeba z gramofonové desky, kolečka ze starých hodin nebo z kancelářské sponky. Jak Alias sama říká: „Baví mne práce s vinylem nebo dalšími materiály, které většina lidí považuje za nepoužitelné. Není materiál, který by mi vadil, naopak je zábavné kombinovat nekombinovatelné.“ A s tímto přístupem k tvorbě sklízí na Fleru úspěch.

 

Kdyby Eliška Kůrková o materiálu uvažovala tak, jako my ostatní smrtelníci, nebylo by nejspíš Alias. Tahle značka nemá ráda prvoplánová řešení, to, co je samozřejmé. Naopak začíná tak trochu tam, kde ostatní už skončili. „Důležitým  impulzem k mé tvorbě je nedostupnost věcí s odlišným charakterem a ´šťávou´ na českém trhu. Sympatická je mi tvorba s podtextem, aktuální myšlenkou, vyjadřující osobnost autora.“ Stačí se podívat na několik jejích výrobků a každý rázem pochopí, že u Alias výraz „dát do díla kus sebe“ není klišé.

 

Kdo je Alias? Co dělá? Jaké jsou její koníčky, povolání? Jak sem zapadá Fler?

 

Mé jméno je Eliška Kůrková. Brzy jej určitě vyměním za přítelovo. Žiji v Táboře, je mi 27 let a snažím se žít tak, abych měla radost z toho, co dělám, a to nejen profesně. Už nějaký čas se věnuji tvorbě a prodeji vlastní kolekce šperků či bižuterie. Mám to  štěstí, že mě živí má největší záliba, tvorba. Fler je mým hnacím motorem k sebezdokonalování. Díky obrovské konkurenci se neustále snažím inovovat a zdokonalovat své výrobky, fotografie, prezentaci a to mě moc baví.

 

Z čeho nejraději tvoříte? Nebo spíš z čeho vás tvořit nebaví a proč?

 

Nelze s určitostí odpovědět z čeho nejraději, protože mám různorodá, tvořivá období. Nyní jsem propadla z části recyklované tvorbě. Baví mne práce s vinylem nebo dalšími materiály, které by člověk považoval za nepoužitelné. Není materiál, který by mi vadil, naopak je zábavné kombinovat nekombinovatelné.

 

Kde berete nápady? Existuje nějaký web, knížka, místo, kam chodíte pro inspiraci?

 

Mou velkou vášní je listování designovými knihami, časopisy, surfování po portálech s danou tématikou, takže jsem do jisté míry podprahově inspirována. Ale důležitým popudem k tvorbě je nedostupnost šperků s odlišným charakterem a „šťávou“ na českém trhu.

 

Co byste si v tvorbě chtěla zkusit? Je nějaká technika nebo materiál, který vás láká?

 

Rozhodně mě láká práce se dřevem, restaurování starých věcí, vdechování jim nového života, nebo domácí sítotisk, kterým bych konečně zhmotnila svoje dlouho v šuplíku uložené nápady.

 

Jak jste vůbec začala tvořit a co vás k tomu vedlo? A co vás zavedlo na Fler?

 

Svým způsobem ve mně tvoření probudil můj dlouholetý přítel. Pomáhal mi realizovat moje nápady radami zkušeného všeuměla. Díky němu dělám, co dělám. No a Fler? Ten jsem objevila náhodou na internetu. Okamžitě jsem propadla jeho kouzlu. Nadšeně sleduji v komentářích reakce na své věci, které jsou pro mne důležitou zpětnou vazbou.

 

Nějaké plány do budoucna? Čeká vás kariéra šperkařky, designérky nebo je to jen koníček pro volné chvíle?

 

Nemám v povaze zůstat přešlapovat na  jednom místě. Ráda bych se také realizovala v jiném oboru, aby se z mého tvoření nestala práce a nepřestala mě těšit. Určitě je ale mým snem vlastní ateliér a mou vizí je tvořit pod svou značkou, ale stále jít vlastní cestou.

 

Vinylové kukačky, 555 KčHodiny-male.jpg

 

Designový kousek na stěnu, ručně vyřezaný z nehrající vinylové desky s oranžovým středem. Motivem hodin je silueta kukaček spolu s černým řetízkem se šiškami. Hodinový strojek QUARTZ na tužkovou baterii. Deska je místy škráblá, ale to už k recy přeci patří. Velikost hodin: 25 x 16 cm

 

Hodiny PANTON, 444 Kč         

 

Hodiny jsou vyrobeny z nehrající vinylové desky značky Panton s šedočerným středem a stříbrným písmem. Hodiny jsou opatřeny hliníkovými ručičkami stříbrné barvy a plastovou červenou vteřinovkou. Stanou se netradičním a designovým doplňkem každé stěny.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle