Jak se dělá síťovka: chráněné dílny, české řemeslné manufaktury i mladí návrháři

Jak se dělá síťovka: chráněné dílny, české řemeslné manufaktury i mladí návrháři

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Historie tradiční české síťové tašky sahá až do dvacátých let minulého století. Za dobu své existence si ji oblíbily celé generace a daří se jí i v 21. století.



Síťovka dneška sází na ekologii, barevnost i společenskou odpovědnost. Jak probíhá její výroba?

Tradice výroby síťových tašek byla v Česku znovuobnovena v roce 2012. Od té doby se vyrobilo přes 800 tisíc kusů populární tašky. Síťovka 21. století se snaží jít ekologickou cestou, vyráběna je převážně z přírodních materiálů, své zastoupení ve výrobě mají ale i umělá vlákna. „Na výrobu síťových tašek se snažíme používat zejména přírodní materiály. Každý materiál s sebou ale nese svá pro i proti. Například bavlna je rostlina poměrně náročná na pěstování, spotřebuje velké množství vody a je náchylná na škůdce, masové pěstování bavlny tak má spoustu negativních dopadů na životní prostředí. Proto se snažíme nakupovat pouze bavlnu, která je certifikovaná podle mezinárodních směrnic. Dále používáme bambusové vlákno, které je velmi příjemné a pevné na omak. Bambus je rostlina, která nespotřebovává velké množství vody, nepotřebuje k růstu lidskou podporu a má antibakteriální účinky. V nabídce máme ale i polyesterové vlákno. Umělé vlákno nemusí být vždy jen nositelem negativ, protože výroba vlákna je mnohem rychlejší než výroba vlákna přírodního, takže spotřebuje menší množství energie. Lze ho recyklovat a má dlouhou životnost,“ popsala majitelka značky Česká síťovka Karolína Pechová.

Výroba síťových tašek je kombinací strojové a ruční práce. Firma dbá na preciznost, proto se všechny hotové tašky pečlivě kontrolují. Vše se vyrábí v Česku ve spolupráci s řemeslnými manufakturami s dlouholetou tradicí. „Máme mnoho modelů síťových tašek, všechny se vyrábějí podle přesně daných kritérií, která se následně kontrolují. Síťovky se zhotovují z metráže, která se nastříhá, začistí a následně se šijí síťové tašky. Modely, které jsou ručně zpracované, se pletou metodou krosienkování, drhání nebo klasického síťování. Veškeré obaly, které používáme, se šijí a vyrábí z recyklovaného papíru, eliminujeme lepení. Komponenty s logem jsou vyráběny z dubového dřeva, a to českou firmou, která má tradici a vyrábí hračky více než sto let. Také nitě, které používáme, jsou od české firmy s dlouholetou tradicí,“ uvedla Karolína Pechová.

Na výrobě síťových tašek se kromě řady švadlen a šiček velkou měrou podílejí i chráněné dílny. „Výroba probíhá v chráněných dílnách, které jsou rozmístěny po celé České republice. Momentálně spolupracujeme se šesti dílnami. Kromě toho pro nás pracují i švadleny, které mohou tašky šít doma, což využívá mnoho aktivních žen v důchodu. Dohromady pro nás šije 40 lidí,” řekla Karolína Pechová.

Cílem síťovky je zbavit se stigmatu nákupní tašky. Proto firma začala spolupracovat s řadou mladých návrhářů a má ambice vstoupit na trh s oděvy. „Česká síťovka má nový projekt a tím je módní značka Netty studio, která propojuje úspěšné mladé návrháře a síťovku. Díky tomu se z materiálu pro nákupní tašku stává i součást módy, ať už v oblečení, nebo luxusních kabelkách. Spustili jsme například spolupráci s módní návrhářkou Vivien Babicovou pod názvem ,seat belt bag', což je její fungující projekt s naší síťovkou. Dalším počinem jsou kožené kabelky s návrhářkou Martou Babkovou, která vystudovala design v Belgii. S ní pracujeme na velmi neotřelých a odvážných módních kouscích,“ popsala Karolína Pechová.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle