Nejslavnější taneční show z Buenos Aires se vrací

Nejslavnější taneční show z Buenos Aires se vrací

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

„Nevěřil jsem, že je možné tak dokonale postihnout ducha Argentiny prostřednictvím tance. Ale to, co na jsem viděl v průběhu vystoupení souboru Gustava Russo rozptýlilo veškeré pochybnosti. Kdybych řekl: „jsou skvělí´ - ani zdaleka to nestačí k popisu jejich umění. Pokud řeknu: ´jsou chloubou své země´ - také to bude málo… tato magická show zkrátka slovy popsat nelze…musíte ji vidět na vlastní oči!” „Viva” TelAviv

Tango-Seduccion.jpgProslulá taneční show Tango Seducción se po mimořadně úspěšném loňském vystoupení vrací do Prahy. Už v říjnu budete mít opět příležitost naživo spatřit nejlepší tanečníky tanga přímo z Argentiny.

Soubor již vystupoval ve Spojených státech, Řecku, Brazílii, Turecku, Francii, Rakousku, Norsku, Belgii, Izraeli a mnoha dalších zemích světa, a všude vyvolával nadšení a úžas nad tanečním mistrovstvím a temperamentem, který lze prostřednictvím tanga vyjádřit.

 

Tento soubor tančil pro nejvýznamnější osobnosti mnoha zemí i pro velké hvězdy světového šoubyznysu. Jejich představení zhlédla princezna Diana, Ronald Reagan, Diego Maradona a mnoho dalších – a všichni byli nadšeni.

 

Média nešetří chválou a nazývají tento ansámbl „argentinským fenoménem“, podle názoru kritiků jsou „chloubou své země“. Gustavo Russo je za propagaci argentinské kultury považován za národního hrdinu. O tom, že si tento titul více než zaslouží se již brzy přesvědčíme i my v České republice. Tango Seducción přenese diváky do jiného světa, do krajiny vášně, kde je nechá okusit na vlastní kůži neobvyklou energii a temperament argentinského tanga.

 

Světoznámý tanečník a choreograf Gustavo Russo společně se skupinou špičkových argentinských umělců, tanečníků, muzikantů a zpěváků předvedou publiku jiný rozměr tanga – originální, moderní taneční show, která však zcela respektuje tradici tohoto vášnivého tance.

 

Představení Tango Seducción je jako oslava hudby a tance, jejíž se divák stane součástí, a během níž má možnost spatřit dokonalý tanec ve spojení s hudbou plnou energie a hypnotizujícím hlasem špičkových sólistů. Publiku se naskytne úchvatný obraz, skutečnost ostrá jako nůž. Sám mistr Russo mluví o tangu takto: „Tango je jako věčný plamen. Plamen, který se rodí z intimního a přirozeného vztahu mezi tanečníky, z věčné a nekotrolovatelné vášně mezi mužem a ženou. Je to plamen, z něhož se v tangu rodí pokušení.“

 

Druhé slovo v názvu souboru – „seducción“ (svádění, svůdnost, kouzlo) - sugeruje povahu tanga – tango je svůdné a čarovné, tančit tango znamená svádět. Prostřednictvím dramatických, humorných i erotikou nabitých tanečních scén umělci vyjadřují celé spektrum emocí a tužeb.

 

V každém pohybu tanečníků lze spatřit léta zkušeností a naprosté odevzdání jejich práci, která je zároveň jejich největší vášní. Tak bezprostřední dojem mohou vytvořit pouze velice talentovaní a vášniví tanečníci. A pouze takoví tvoří soubor Tango Seducción. Všichni členové souboru dosáhli svých zkušeností působením v nejlepších tanečních souborech, vystupujících po celém světě. Pro všechny se tango stalo životním stylem, a již před mnoha lety se rozhodli zcela se tomuto způsobu života odevzdat. Gustavo Russo si je do svého souboru vybral pro jejich talent, a oni zůstali v Tango Seducción, aby se mohli dále vyvíjet jako tanečníci a předvést publiku to nejlepší, co v nich je.

 

V průběhu vystoupení soubor ztvární různé příběhy na téma lásky. Představení vyjadřuje dobré i špatné stránky lidské povahy – něvěru, zklamání, smutek, ale také štěstí, něhu, a zejména opravdovou, věčnou lásku.

 

Úvodní část je rozdělena na dvě poloviny – komickou a vážnou. Nejprve je zvárněn příběh tanga – jeho vznik, vývoj a jeho největší úspěchy. Tento příběh velmi naturalisticky vypráví lidé, kteří u zrodu tohoto tance stáli – lidé ulice, opilci i prostitutky, pro které vlastně neexistovala jiná možnost zábavy. Díky tanci zapomínali na svůj smutný život v nouzi, na nudu a osamělost.

 

Show pokračuje vyjádřením umělecké povahy tanga. Tady se publiku nabízí možnost obdivovat krásu a vášeň. Celá skupina tanečníků jakoby se najednou stala jedním tělem, harmonicky fungujícím organismem. Najednou je na jevišti vyprávěna báseň s něžnými erotickými prvky.

Navíc, atmosféru ohnivého, vášnivého tance ohřeje orchestr hrající výjímečné interpretace melodií tanga. Skladby legendarního Astora Piazzolly zazní v provedení nástrojů charakteristických pro tango: vedle houslí, piana, basy, cella a bubnů uslyšíte i bandeon – německý nástroj, podobný tahací harmonice, který vytváří atmosféru smutku, nostalgie a svodu – zkrátka emocí, které zrodily tango.

Tanec doplní i emocionální písně od Alejandry Canepy, nadané zpěvačky s úžasným hlasem, která ví přesně, jak předávat emoce.

 

Celé představení je směsicí tradičního tanga s prvky klasického baletu i moderního tance. Díky tomuto přístupu se mohou diváci celého světa vydat na fascinující cestu do neznámých, okouzlujících končin. Tato cesta prochází krajem smíchu a euforie, místy, kde panuje žárlivost, zeměmi svádění, vášně a lásky. Je to cesta lidskými emocemi, z nichž je tango stvořeno.

 

Velmi výstižně popsal tango Manuel Romero: “Tango není jen tanec. Je to životní styl, stav mysli, filozofie. Je zrozeno z lidské přirozenosti, vyjadřuje emoce, které jsou blízké všem lidem bez rozdílu, a proto je jeho jazyk blízký a srozumitelný všem lidem bez rozdílu.“

 

Představení Tango Seducción můžete shlédnout v Praze 29.10. 2008 v Divadle Gubernia


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle