Nigel Marven

Nigel Marven

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Nigel Marven, který se narodil v roce 1960, na sebe brzy upozornil jako mladý nadějný přírodovědec. Když mu bylo osm, pěstoval křečky, rok nato chytal hmyz, jenž se zachytil v matčiných šatech. Jako teenager začal věnovat pozornost větším zvířatům a choval doma kajmana, straku a hroznýše. Dokonce zachránil úhoře před tím, aby neskončil v aspiku, a měl ho ve vaně. Když se někdo potřeboval vykoupat, kluzký tvor putoval do kbelíku.

Obrázek Nigel Marven 4Rodinné prázdniny u Středozemního moře se pro něho stávaly zoologickou expedicí. Mladý Nigel běhal po okolí s povlakem na polštář v ruce a chytal hady a ještěrky, aby je mohl studovat a pak je zase pustit na svobodu.

 

Když skončil studia, vydal se na roční putování napříč Amerikou, kde v divoké přírodě objevil dva druhy mloků. Po návratu do Velké Británie se přestěhoval do Bristolu, aby se mohl věnovat studiu botaniky a zoologie na univerzitě. Ukázalo se, že toto město je pro něho ideální. Jednak proto, že mohl svůj zájem o přírodu pěstovat na akademické půdě, jednak proto, že Bristol je centrem natáčení přírodopisných filmů.

 Obrázek Nigel Marven 5

Průlom do televize

 

V době, kdy se Nigel věnoval výzkumu potravních interakcí mezi klíšťaty a rozsivkami (což jsou mikroskopické řasy), podařil se mu první průlom do televize. BBC hledala pro svůj pořad Galaktická zahrada někoho, kdo dokáže před kamerou přimět k potyčce červy. Při práci v televizním studiu se Nigel učil základům filmařského řemesla od kameramana Alana Haywarda.

 

Jeho první zaměstnání v televizi na plný úvazek byl badatel v seriálu Davida Attenborougha First Eden, který byl věnován středomořskému regionu. Sen se proměnil ve skutečnost, protože pro Nigela byl David hrdinou BBC. Na setkání s ním vzpomíná: „Když jsem se s ním poprvé sešel, řekl jsem mu: ´Ahoj,  já jsem badatel Nigel Marven.´ A on mi odpověděl: ´Ahoj, já jsem David Attenborough.´ Jako bych nevěděl, kdo tenhle skromný muž je.“

 

Kvůli jeho zkušenostem se životem divokých zvířat ve Středomoří jedna redakce BBC v Londýně Nigela požádala, aby se stal asistentem produkce desetidílného seriálu natočeného podle knihy Geralda Durrella O mé rodině a jiná zvířeně. Tím se Nigelovi splnil druhý sen, protože právě tato kniha patřila k jeho nejoblíbenějším. Při obhlídce míst, kde se mělo točit – kromě jiného i na ostrově Korfu, kde kniha z většiny odehrává, se s Durrellem osobně setkal. Nigel režíroval některé bojové scény zvířat, dohlížel na letové sekvence straky a sovy a měl na starosti i další zvířata, včetně jednooké želvy Madame Cyclops.

 

Vlastní filmy

 

Nigel pokračoval v práci pro BBC více než deset let a v té době byla uvedena řada jeho snímků o životě divokých zvířat včetně Incredible Journeys a Life of Birds (Život ptáků). Poté odešel do Granada Television, kde se také začal věnovat režii. O pět let později založil vlastní produkční společnost Image Impact a natáčí filmy, které jsou uváděny po celém světě.

 

Zdroj: 2media.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle