Světoznámý přírodovědec Nigel Marven zavítal do Prahy s Prehistorickým parkem

Světoznámý přírodovědec Nigel Marven zavítal do Prahy s Prehistorickým parkem

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Sympatický britský autor mnoha přírodovědných pořadů, jehož tvář určitě alespoň jednou zahlédli diváci dokumentárních pořadů na svých obrazovkách, navštívil o víkendu Prahu. V pražské zoo představil zájemcům, mezi nimiž nechyběly ani děti z dětského domova, svůj nový pořad, který se bude premiérově od 24. do 26. prosince vysílat na kanále Spektrum – Prehistorický park. Pomocí fiktivního putování časem se v něm Nigel Marven vrací do doby před desítkami miliony let, aby se svým týmem odchytil zástupce všech živočišných druhů a přivedl je do svého parku v 21. století. Nechybí mezi nimi mamut, šavlozubý tygr, tyranosaurus nebo obrovští krokodýli. Jak tito gigantičtí živočichové obstojí v soužití s lidmi a dnešními živočišnými druhy, v naprosto odlišném podnebí a životních podmínkách?

Obrázek Nigel Marven„Chtěl jsem natočit pořad, kde se budu lidé pohybovat mezi pravěkými zvířaty, i z toho důvodu, že z obrázků nebo běžných dokumentárních filmů si stěží můžeme představit, jak ta zvířata byla obrovská. Točili jsme 150 dní, za pomoci počítačové animatroniky a také v exteriérech po celém světě. Měl jsem kolem sebe tým paleontologů a díky znalostem nabytým ze zkoumání fosílií a například i chování varanů komodských, vzdálených příbuzných pravěkých ještěrů, jsme byli schopni napodobit to, jak tato zvířata vypadala a jak se chovala. To, jestli byli dinosauři zelení, ale nezjistíme už nikdy,“ vyprávěl okolnosti vzniku seriálu Nigel Marven.

 

Dětské publikum první dva díly, které se promítaly ve Vzdělávacím centru zoo, přijalo s nadšením. Díky jedinečným počítačovým technologiím je realita od fikce dnes již opravdu těžce rozpoznatelná, a tak není divu, že děti vznášely směrem k autorovi upřímné obavy typu „Vy jste se těch dinosaurů nebál? Nebyla vám v té době ledové zima?“ Vezměte si tedy prosím k srdci Marvenovu výzvu, že „ono putování v čase je samozřejmě nutné brát s velkou rezervou.“

 Obrázek Nigel Marven 2

Při diskusi se ovšem dostalo i na obecná témata související s přírodou, žalostným stavem některých živočišných druhů m a s tím souvisejícím významem zoologických zahrad. Na otázku, zdali by chtěl, aby se prehistorická zvířata opět mohla pohybovat po naší planetě, Nigel Marven načal v současnosti hodně palčivé téma: „Myslím, že v dnešní době máme co dělat s těmi živočišnými druhy, které tady existují, a že jich je opravdu mnoho. Ideál by byl, abychom nemuseli zakládat zoo a parky, abychom v nich přechovávali zvířata, kterým hrozí vyhynutí. V ideálním světě ale nežijeme, lidé v mnoha případech chovají vzácná zvířata jako domácí mazlíčky, pytláci zabíjejí zvířata za medicínskými účely a bohužel mnohá z nich jsou asi odsouzena ke zkáze. Mít za společníky dinosaury by tedy sice bylo hezké, ale žít s nimi bychom už opravdu nezvládli.“

 

Obrázek Nigel Marven 3O to radostnější byl pak určitě okamžik, kdy Nigel osobně předal ošetřovateli Markovi Ždánskému v pavilonu goril dva napěchované koše s pamlsky pro již dvouletou holčičku Moju, která bude slavit ve středu 13. prosince narozeniny. Výběh goril se Nobelovi velice líbil, stejně jako celá zoo a Praha, kterou má v oblibě. „Mám rád novináře a děti, takže jsem nabídnul televizím v zemích, kde se bude pořad vysílat, že bych přijel svůj pořad představit.“ Návštěvníci, kteří v neděli do zoo zavítali, si tak mohli domů odnést o jeden obrovský zážitek navíc.  

 

 

Foto:

Nigel Marven s dětmi při podepisování plakátu k Prehistorickému parku 

Nigel u venkovního výběhu goril s dárkem pro Moju

Nigel v zákulisí gorilího pavilonu se samicí Shindou

 

Zdroj: 2media.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle