Vánoční bazar v Mokré čtvrti se třpytem hvězd

Vánoční bazar v Mokré čtvrti se třpytem hvězd

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Magické kouzlo adventu umocněné dobrými skutky v atmosféře lehce umělecky bohémské hodlá navodit svým charitativním vánočním Bazarem v Mokré čtvrti trojice, jež se právě k Mokré čtvrti hlásí: herečky Aňa Geislerová a Taťána Vilhelmová a režisér Peter Serge Butko.

Obrázek bazar 06Herečky dodávají hvězdný lesk, ale také třeba prodávají, Butko dokázal vše zorganizovat. V mladistvém prostředí kavárny pražského studentského divadla Disk v Karlově ulici 26 pořádají ve dnech 15. až 17. prosince již čtvrtým rokem bazar, kam každý může darovat cokoliv a kde může také nakoupit nápadité vánoční dárky svým milým. Lze tu přitom posedět u sklenky s přáteli a také s umělci. „Lidem se líbí, že tu mohou potkat svou oblíbenou hvězdu a popovídat si s ní. Vytvoření příjemné atmosféry nás na Bazaru nejvíc baví a snažíme se spojit to s dobrou věcí,“ říká Peter Butko.

Název Bazar v Mokré čtvrti souvisí s tím, že celý nápad se jim vnukl právě v hospůdce, kde uvažovali o tom, že by si sami otevřeli kavárnu, hospůdku nebo aspoň kiosek. „Aňa najednou řekla, že nejsme schopni ani udělat vánoční bazar, který jsme plánovali asi tři roky. A to nás nakoplo,“ prozradila už loni Táňa.

 

Obojí, dar i koupě, znamená přispět potřebným, rozzářit oči dětí i lidí smutných a osamělých. Neboť finanční výtěžek z vánočního Bazaru putuje rovným dílem do tří sdružení. Tentokrát to opět bude Nadace Terezy Maxové, dále vsetínský hospic Letokruhy a o třetím sdružení potřebujícím charitativní pomoc se ještě jedná. 

 

„První den se od 11 hodin vybírají věci do prodeje, další dva dny se prodávají – od rána od deseti hodin do noci,“ upřesňuje Aňa Geislerová. Kromě bazaru se už těší i na jeho vyvrcholení - kabaret v pražském Lucerna Music baru 18. prosince „s chaotickým programem plným úžasných hostí,“ jak říká. Oněmi „úžasňákovými“ hosty – účinkujícími budou např. Jiří Macháček, Dan Bárta, Jiří Schmitzer, Dara Rolinc nebo Matěj Rupert.

 

„Co nám lidé do Bazaru nosí? Vlastně vše, co si představují, že může být v bazaru. Od malých, drobných věcí až po hodnotné dary,“ říká Butko. Bývají to knížky, porcelánové nádobky, bižuterie, ale i třeba hodinky a starožitnosti. „Bazar však pro nás není jen akcí sbírky a prodeje. Jsou to také dny, kdy naléváme panáčky, pouštíme písničky a snažíme se vytvořit klidnou, příjemnou náladu, v níž se rádi setkávají přátelé, umělci a veřejnost.“

 

Výtěžek, který se rozděluje potřebným, rok od roku roste. V prvním roce konání Bazaru, tedy roku 2003, vybrali 50 000 korun a věnovali je Nadaci Terezy Maxové, jež je předala kojeneckým ústavům. Dalšího roku už získali 90 000 korun. Rozdělili je mezi tutéž nadaci a Nadaci Múzy dětem.

 

Loni už vybrali dokonce 210 000 korun. Za jednu třetinu z těchto peněz věnovanou Nadaci Terezy Maxové cestovaly děti z jednoho dětského domova poprvé k moři. Druhou třetinu dostalo občanské sdružení MIRET – posloužila na letní tábor pro romské děti a na romský festival. Poslední třetina podpořila činnost sdružení mentálně postižených OÁZA.

 

„Vždy se podaří prodat asi devadesát procent darovaných věcí. Zbytek dáme domovům nebo Červenému kříži,“ dodává Butko. Trojice Geislerová, Vilhelmová a Butko, jež se o Bazar v Mokré čtvrti stará, už také navštívila domovy, které obdržely jejich příspěvek.

 

Přípravy na Bazar zachycuje každým rokem jiný fotograf a z fotografií vytváří propagační plakát. Začala už tak vznikat malá kolekce zajímavých snímků. Autory fotografií byli zatím herec a fotograf Oto Kallus, fotograf Adam Holý a malířka a fotografka Bára Šlapetová. Na letošním plakátu pracoval věhlasný fotograf Tono Stano. 

 

zdroj: 2media.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle