Kanady. Vojenská obuv vz. 60.

Kanady. Vojenská obuv vz. 60.

Kategorie: MÓDA PRO MUŽE

Znáte to. Byla to perfektní obuv. Každý voják v ní chodil 2 roky. Kdyby jen chodil. Brodil se bahnem, sněhem, vodou, pochodoval po asfaltu, plížil se, … Po uplynutí 2 roků ji předával dalšímu uživateli. Nezničitelná bota.

Kanady-007.jpgLze ještě dnes koupit tak kvalitní obuv?  Známý si koupil „Kanady“ jednoho světoznámého výrobce obuvi. Byly pohodlné, vypolstrované, ovšem vyložené papírem. Nebyly levné. Byla to značka. Do roka mu praskly v ohybu kůže!

 

Myslel si, že když jsou to drahé značkové kanady světoznámého výrobce, vydrží mu dlouho. Opak je pravdou. Značka ještě nemusí být kvalita. Hodně lidí je dnes velmi rozladěných z toho, že ať koupí boty u „Vietnamce,“ nebo drahé značkové, stejně se rychle rozpadnou.

 

Všechno je to dnes jen "papundekl" a náhražka. Pomalu „jako za protektorátu“, kdy místo másla museli jíst jen margarín. Dnes jej taky vnucují, s tím rozdílem, že margarín označují za zdravý, plný vitamínů a nenasycených kyselin, bez cholesterolu - na podporu pružnosti cév. To máte jedno, dříve to dělali pro vítězství svého režimu, dnes pro “zdraví“. Kdyby to tak opravdu bylo, nebylo by tolik nemocných, ne?

 

Dostal jsem nové pěkné pracovní boty. Vzal jsem si je místo kanad do lesa. Malinko promokly, po příchodu z lesa se úplně rozpadly. Bylo v nich hodně papíru. Ale na pultě původně vypadaly pěkně.

 

Ptali jsme se kožařského odborníka z Otrokovic, koželuha  p. Chrástka. „Ty Vaše značkové kanady měly chybu při šití. Moc tam srazili kůži u ohybu. Místo 3 mm kůže tam zůstaly třeba jen 2 desetiny milimetru. Proto praskly. Kanady vzor 60 se vyráběly z maštěné hověziny. To znamená, že hovězina – kůže byla promaštěná parafínem a tukem. Svit je vyráběl ve Slavičíně. Sám jsem jednou vyráběl kůži na boty pro hradní stráž. Běžná kůže byla při výrobě testována v laboratořích. Musela vydržet 10 000 ohybů. Z kůže se vystřihly pásky, které se testovaly. Pro hradní stráž bylo nutno dodržet vysoký nadstandard. 20 000 ohybů. Dnes už ovšem nestojí ani ta fabrika, kde se kůže vyráběly, ani ta laboratoř, kde se testovaly.“ 

 

Myslíte, že v Číně někde něco testují na kvalitu? Dnes máte ještě možnost koupit v posledních výprodejích kanady vzor 60. A to poměrně levně. Zásoby se však již doprodávají. Co bude, až se vyprodají? Pak už budeme jen dětem vyprávět, že v Československu se vyráběly kvalitní boty. A ony nám nebudou věřit. Tak jako nám říkávali rodiče: „To jste si u Bati koupili boty, nosili jste je všude a skoro půl života  a mohli jste je vyhodit.“  Taky jim to již dnes nevěříme. 

 

Autor: Ing. Sýkora  Pavel, Pavla Sýkorová

Foto: Martička Sýkorová

www.kodek.cz  


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle