10 tipů na lepší grilování

10 tipů na lepší grilování

Kategorie: PRAKTICKÉ

Grilování neodmyslitelně patří k letním radovánkám. Grilovat můžeme maso, ale také uzeniny, hermelín, pečivo nebo si jen opéct chleba. Takto upravené pokrmy jsou velmi chutné a navíc i relativně zdravé.



Přinášíme vám pár tipů, jak na grilování.

Jak na to?

1. Jaké „palivo“
Prvním krokem, abyste mohli grilovat, je vybrat kvalitní palivo (pokud nemáte elektrický nebo plynový gril). Nejběžnějším palivem, které se užívá ke grilování, je kusové dřevěné uhlí. Výhodou je skutečnost, že poměrně rychle chytne, ale má také tendenci rychle vyhořet. Vyzkoušejte brikety z dřevěného uhlí, které vydrží dlouho a vydávají méně kouře.

2. Rozpálení grilu
Do grilu si připravte palivo, vytvořte z něho jednoduše pyramidu o výšce přibližně 5 cm a tu zapalte. Jestliže mát pevný zapalovač, můžete ho do ní vložit. K podpalování doporučujeme používat dlouhé sirky, které zabrání popáleninám. Vyzkoušejte například oblíbený Weber podpalovač, který se stane skvělým pomocníkem při rozpalování.

3. Regulace ohně
Většina grilů má otvory pro přívod vzduchu k ohni. Funguje to jednoduše, jakmile jsou ventily otevřené, oheň se rozhoří a naopak. Sílu ohně můžete snadno regulovat přemísťováním paliva.

4. Jaké maso?
Můžete grilovat prakticky jakýkoliv druh masa. Nikdy však negrilujte zmrzlé maso. Mnohem chutnější je maso naložené v marinádě alespoň 2 až tři hodiny.

5. Jak grilovat?
Jestliže nechcete maso pokládat přímo na rošt, můžete zvolit grilovací misky. Pečte déle a při nižší teplotě. Zabráníte tak přepalování tuku v mase. Při pečení maso nepropichujte, aby z něho nevytékala šťáva.

10 tipů na lepší grilování

6. Co ještě grilovat?
Nemusíte grilovat jen maso. Výborná je grilovaná zelenina (cuketa, paprika, rajče, lilek, cibule, kukuřice a jiné), ale také například naložený hermelín v alobalu.

7. Maso v alobalu je šťavnatější, protože se v něm drží šťáva.

8. Aby bylo maso chutnější, potíráme jej vínem, pivem nebo destilátem. Po grilování jej necháme chvíli odpočinout. Bude tak jemnější a plné šťávy.

9. Jídlo můžete dochutit tím, že na konci grilování přidáte na uhlíky trochu jalovce, česneku nebo jiného koření. Získá tak mnohem silnější vůni a výraznější chuť.

10. Vyberte kvalitní gril
Vaše grilování do velké míry ovlivní kvalitní gril. Doporučujeme obrátit se na grily Weber, které patří mezi jedny z nejlepších grilů na světě. Jejich hlavní předností je kvalita. Tyto zahradní grily vynikají dlouhou životností. Vybírat můžete z bohaté nabídky zahradních grilů, mezi nejoblíbenější patří grily na dřevěné uhlí, dále pak plynové a elektricky grily. Pod značkou Weber se ukrývá tradice a legenda, jde o špičku mezi grily vůbec.

10 tipů na lepší grilování

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle