Jakou hodnotu má váš profil na Facebooku

Jakou hodnotu má váš profil na Facebooku

Kategorie: PRAKTICKÉ

Víte jakou hodnotu má profil na Facebooku nebo jiné sociální síti? Pro hackery neocenitelnou. Skype, Facebook a chatování – komunikovat se světem nebylo nikdy jednodušší. Jenže jako má každá mince dvě strany



Být neustále online je v dnešní době zcela normální. Mladší generace si bez připojení dokonce nedokáže ani život představit. Není problémem komunikovat najednou s několika lidmi z různých částí republiky, Evropy nebo dokonce celého světa. Mnoho z nás si však neuvědomuje, že i když sedíme doma u počítače anebo s telefonem v ruce, nese to určitá bezpečnostní rizika. Znáte je?

Hranice bezpečnosti se posouvají

Kolik lidí ví, kdy máte narozeniny? Kolik lidí ví, co vás baví? Kolik lidí ví, s kým jste byli včera na večeři nebo kam jste chodili do školy a s kým se kamarádíte? Před pár lety to věděl jen ten, kdo vám byl skutečně blízký. Dnes se tyto informace může díky sociálním sítím dozvědět téměř každý. Jestli patříte k těm, co vše sdílejí na Facebook, Instagram či Twitter vše, pak vězte, že Velký Bratr se dívá.

Potkat nové, zajímavé lidi se stejnými koníčky je sice hezké, ale ne každý má čisté úmysly. Všechny informace, které o sobě na svém profilu zveřejníme, se dají velmi nějak v budoucnu zneužít. Čím více toho prozradíme, tím lepší obrázek si o nás každý může udělat. „Již dlouho neplatí, že hlavním rizikem na internetu je pro děti pouze kyberšikana. Je potřeba neustále myslet na to, že anonymní prostředí internetu má za následek posunutí hranic toho, co vnímáme jako bezpečné. I dospělí mají totiž potíž rozlišit, že rizika nehrozí pouze v reálném světě, při komunikaci tváří v tvář, a často v online světě naletí podvodníkům,“ upozorňuje Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

Naše děti čím dál častěji čelí kybergroomingu

Na problematiku bezpečnosti na internetu v dnešní době narážíme čím dál častěji. Potvrzují to i čísla Linky bezpečí. Téma internetu tam v současnosti řeší až desetkrát častěji než před deseti lety. Největším nebezpečím pro děti je kybergrooming (lákání na schůzku).

„Děti jsou velmi snadno ovlivnitelné. Je až neuvěřitelné, kolik z nich je ochotno se potkat s někým, koho znají pouze z internetu, a považují to za naprosto normální a běžné. Z dalších rizik zmíním ještě zasílání osobních údajů, nebo dokonce intimních fotek, které se následně často stávají předmětem vydírání dítěte,“ uzavírá Peter Porubský.

Bezpečnost

Nejen děti ale i dospělí

Ovlivnitelní jsme ale všichni, podle bankovních expertů roste počet útoků na uživatele elektronického bankovnictví v posledních letech meziročně o desítky procent. Navíc jsou tyto útoky stále více propracovanější a nebezpečnější. „Zhruba 70 % evidovaných útoků na uživatele elektronického bankovnictví představují metody sociálního inženýrství, z nichž valnou většinu tvoří útoky na sociálních sítích, zejména na Facebooku,“ potvrzuje statistiky Petr Vosála, manažer bezpečnosti elektronických kanálů ČSOB a Ery Poštovní spořitelny.

Myslíš si, že ti není co ukrást? Mýlíš se!

Mnoho z nás stále často podléhá falešnému dojmu bezpečí, že pokud nikam nevložíme číslo kreditní karty, tak se nemůže nic stát. To je ale omyl. V současné době se ve velkém obchoduje s osobními údaji, jenž ani nemusí mít nic společného s placením. Častou komoditou je virtuální identita – tedy souhrn údajů, které útočníkovi umožní vydávat se za cizího uživatele. Může se jednat třeba o přihlašovací údaje k Facebooku nebo osobního e-mailu. Zneužitelné můžou být i přístupová data do firemních sítí.

Ukrást něčí profil a zneužít ho k vlastnímu obohacení je pro zkušené hackery otázkou několika minut. Například vám prostřednictvím chatu na Facebooku vám napíše kamarád, že by potřeboval půjčit 50 korun. Vy ale netušíte, že jde o falešného přítele. Abyste mu peníze mohli převést, pošle vám odkaz na platební bránu. Ta je však podvržená. Podvodník z vás takto vyláká potřebná citlivá data, jako je číslo vaší platební karty, přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví či kód SMS zprávy potvrzující zadanou platbu. Vše působí velmi důvěryhodně a tak vás ani nenapadne, že u počítače na druhé straně sedí hacker.

„Lidé si neuvědomí záludnost situace a v dobré víře poskytnou citlivá data. Jenže pak o peníze, které si útočník pošle z jejich účtu, nenávratně přijdou,“ varuje Petr Vosála.

Pět bezpečnostních pravidel na internetu

1. Nesdělujte nikdy přes internet citlivé informace (číslo karty, přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví, potvrzovací SMS kódy) třetím osobám.

2. Používejte silná hesla a pravidelně je také měňte. Hacker nemusí ukrást peníze přímo vám, ale je pro něj cenný také přístup k vašemu profilu na sociální síti a díky tomu okrade vaše kamarády.

3. SMS klíč k potvrzení platby je jen váš – rozhodně jej tedy nikomu nepřeposílejte a vždy ho zadávejte výhradně jen na oficiálních stránkách banky. Zkontrolujte si URL v prohlížeči.

4. Do internetového bankovnictví se přihlašujte zásadně a pouze z oficiálních webových stránek své banky. V žádném případě do něj nevstupujte přes odkazy generované internetovými vyhledávači. Vždy si také zkontrolujte, že stránka, odkud se do internetového bankovnictví přihlašujete, má bezpečnostní certifikát (zámeček a zelené podbarvení v adresním řádku).

5. Pokud vás přítel na Facebooku žádá o finanční výpomoc, zavolejte mu a jeho žádost si jednoduše ověřte. Bránit se tomuto typu sociálního inženýrství je přitom velmi jednoduché. Úplně stačí zvednout telefon a příteli, který si od vás chce peníze půjčit, jednoduše zavolat.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle