Kolik zaplatí v novostavbě za topení?

Kolik zaplatí v novostavbě za topení?

Kategorie: PRAKTICKÉ

Různé novostavby mají různé náklady na topení. Na IDnes často naříkají, že úsporná dřevostavba mý fakturu za elektřinu i 70.0000 až 80.000 Kč ročně.



Za elektřinu komplet pro dům, ať jsme přesní. Pak jsou různé pasivní domy, které se chlubí, že za topení a teplou vodu dávají jen 19.000 - 20.000 Kč. A pak jsou běžné domy, ani ne pasivní, ani ne nízkoenergetické, které platí 18.000 Kč za komplet elektřinu pro celý dům, neboť mají kvalitní a účinné tepelné čerpadlo. Nemusí být značkové a drahé. Stačí účinné a kvalitní. Klidně svépomocí. A opak jsou téměř nulové domy, které mají opět celkem jednoduché ale účinné technologie, i bez fotovoltaiky a velkých solárních systémů, platí jen 3.000 Kč za rok za topení a teplou vodu. Je to o výběru a sladění technologií.

Doba se strašně zrychluje. Práce je dnes velmi náročná. Lidé jsou z práce velmi unavení. Stále ve stresu... I obyčejná uklízečka dnes může způsobit škodu v milionech. To dříve nebylo. Práce, zaměstnání, má dnes velké požadavky i na váš volný čas. V rámci stmelovacích akcí kolektivu jsou lidé nuceni trávit i volný čas s lidmi, které by možná raději ani neviděli než s rodinou. Ve velkých firmách jsou pracovní podmínky ještě horší. Tam se kouká pouze a jen a pouze na výkon. V okamžiku, kdy se vám třeba chvíli nedaří, již letíte. Ono to má vliv i na celkovou práci firmy, to ovšem management dnes nezajímá. Zajímá je jen a pouze okamžitý zisk. Jako kdysi ve Slušovicích. Tam se na lidi hodně "kašlalo". Alespoň bývalí zaměstnanci to tvrdí. Byl tam veliký příjem lidí, ale i velký odliv lidí. Nepřipomíná vám to situaci dnes, kdy firmy hledají stále nové lidi?

náklady na topení v novostavbě

No a nyní vliv na práci. Produkci, poskytované služby. Velké firmy se dnes vrhly na segment třeba kotlíkových dotací. Najednou se nám tu vyrojilo spoustu odborníků, kteří ještě včera a 20 let předtím prodávali krby a nyní, přes noc, jsou experti na tepelná čerpadla.

Oni sami přiznávají, "neměli jsme možnost, za půl roku se to tak naučit, jako firmy, které to dělají 20 let. Naše kotelny vypadají jinak".

Co je ale zajímavé, že obchodní zástupci, i obchodní ředitelé, se tam za rok vystřídají i 4. Výsledek je pak ten, že potenciální zákazník jedná s jedním člověkem, při realizaci je jiný, při případné reklamaci již zase někdo další. "Původního pachatele se nedopátráte."

No, ale zpět k práci. Protože práce dnes lidi velmi vyčerpává, chtějí si maximálně zjednodušit svůj osobní život. Soukromý. Omezují své přátele, aktivity, ale chtějí i maximální pohodlí, komfort a bezobslužnost i v domácnosti. Málokdo si dnes může dovolit topit dřevem. Možná ten, kdo se doma každý den objeví ve stejný čas, a topení dřevem bere jako relax. Běžný vytížený občan ani neví, kdy přijde domů, a doma musí vše fungovat bezobslužně. Pro tyto ¨účely komfortu, bezobslužnosti a nízkých nákladů je tepelné čerpadlo vhodnější než topení dřevem.

"Čas je dnes cennější než peníze. Peníze můžete vydělat, čas nikde nový nedostanete. "

Když to ale vhodně zkombinujete, váš dům vám nemusí brát ani peníze, ani čas.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř nulový dům baz zateplení

 

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 novostavba 170 m2, 30 m3 dřeva - Autor: a teď já 30. 3. 2018
 Pane Mikoláš, tam žádná fotovoltaika - Autor: Ing. Pavel Sýkora23. 9. 2017
 Není pasiv jako pasiv, neni tepelne - Autor: cerpadlo jako tepelne cerpadlo23. 9. 2017
 Elektrické podlahové topení - Autor: je velká sranda 23. 8. 2017
 Elektrické podlahové topení - Autor: je velká sranda23. 8. 2017
 Fotovoltaika - 50 % výkonu v zimě ? - Autor: Ivan Mikoláš31. 7. 2017
 krásná fotka. Jako v pohádce. - Autor: Lojza, topič elektrárenský31. 7. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle