Nenechte se při výběru žárovky zmást watty

Nenechte se při výběru žárovky zmást watty

Kategorie: PRAKTICKÉ

Při výběru žárovky už dávno neplatí, že do obývacího pokoje stačí 80 wattová žárovka, na chodbu 60 wattová žárovka apod. Se zvyšujícím se počtem technologií, které potřebují k vygenerování světla rozdílný výkon, je třeba začít se řídit jiným ukazatelem - lumeny



Tento ukazatel Vám totiž řekne, jaké množství světla Vám daná žárovka vygeneruje. Stejně jako u wattů, i u lumenů platí, že v jednotlivých místnostech potřebujete jiné hodnoty (ty doporučené uvádíme v tabulce níže)

Doporučená míra osvětlení v jednotlivých místnostech (počet lumenů na metr čtverečný)

S výše uvedenými poměry (největší intenzita světla v koupelně, nejnižší pak na chodbě) budete pravděpodobně také bez výhrad souhlasit.

Pokud jde o jednotlivé zdroje světla (halogen, LED, fluorescenční zářivka), zde platí, že každá z nich potřebuje pro vygenerování určitého počtu lumenů jiný výkon. Např. světlo o intenzitě 1 100 – 1 300 lumenů Vám vygeneruje:

  • fluorescenční zářivka o výkonu 21 wattů
  • LED zářivka o výkonu 25 wattů
  • halogenová žárovka o výkonu 51 wattů

Vidíte ten rozdíl? Představte si, že máte doma LED zářivku o výkonu 25 wattů a pak ji nahradíte halogenovou žárovkou s podobným výkonem. Výsledek Vás zřejmě nepotěší (doma budete mít šero). Z tohoto důvodu je nutné hledět na lumeny a ne na watty.

Je pro Vás důležitá cena?

Ano, u jednotlivých technologií svícení se můžete setkat s rozdílnou cenou. Co je tedy lepší, LED zářivka o výkonu 25 wattů, či halogenová žárovka o výkonu 51 wattů?

Pokud jde o cenu, LED žárovky jsou výrazně dražší, než ty halogenové (a to i pětinásobně). Jenže, na druhou stranu je tu životnost jednotlivých technologií, kdy LED žárovka je sice dražší, ovšem vydrží až 3x déle, než ta halogenová.

Při výběru žárovky si tedy spočítejte, jestli je LED žárovka více jak 3. dražší, než halogenová žárovka. Pokud ano, sáhněte klidně po té halogenové…

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle