Snadná a levná stavba domu

Snadná a levná stavba domu

Kategorie: PRAKTICKÉ

Je možné i v dnešní stavbě si postavit svépomocí levně stavbu? Máte pozemek, ale málo peněz? Máte dostatek volného času? Pak tedy právě pro vás je tu zajímavý nápad. Inspirujte se energeticky úspornou a přitom levnou konstrukci domu.

Obrázek snadná stavba

 

Tento dům jsem viděl před 3 lety ve stádiu hrubé stavby. Zvláštní šedé kvádry, 10 x 10 m , 2 patra. V malé obci  na Slovensku v Nízkých Tatrách.            .

 

 

 

 

 

 

 

Jak na to

 

Stavěli jej manželé cca 50 let, se třemi syny 16 – 20 let. Ptám se „ To  jsou kvádry, co nesávají vodu ? Vypadají totiž malinko neobvykle. “ Oni říkají, „ty kvádry jsme si dělali sami“. „ A to se ještě dnes vyplatí“, ptám se, protože jsem se s tím po revoluci již nesetkal. „Počítejte s námi :  škváru jsme dostali zadarmo, cement 12 000,- Sk, elektřina pro míchačku a formu 3 000,- Sk. Za tyto peníze jsme pořídili zdivo na celou stavbu. Za jedno odpoledne ležérním tempem vyrobíte cca 600 kvádrů. Tedy několik málo odpolední a máte zdivo.“

 

Synové mi říkali „ještě mi nebylo 20, a už stavím 3. dům“. Oni skutečně stavěli více domů – v zimě je pronajímají jako penziony. Jsou v rekreačně atraktivní oblasti.

Stropy dělali lité ( podšalované). Plášť domu zateplili 10 cm polystyrenem. Bez sklepů. 

 Obrázek Podlahovka2

Topení

 

Všude podlahové topení. K vytápění slouží tepelné čerpadlo voda – voda 13 kW v ceně 150 .000Sk.  Zdroj tepla pro tepelné čerpadlo je zakopaný sud 200 l do hloubky 3 m. Je zde štěrkové, vydatné, vodonosné podloží. Topí spolehlivě již několik zim.

 

Zálohu tvoří krb, v kterém se topí dle nálady. Jen příležitostně. Další zálohu tvoří elektrokotel, z důvodu prestiže má investor zájem v budoucnu realizovat i solární kolektory.

 

Náklady

 

Náklady na vytápění takového domu, i v horské oblasti Nízkých Tater jsou velmi nízké. I další penziony této rodiny vytápí stejná tepelná čerpadla. Stavba takového domu – penzionu není o penězích. Je to o informacích.

V celém domě je podlahový otopný systém.

 

 

Autor článku:  ing. Pavel Sýkora, energetický auditor

 

Zdroj: www.kodek.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle