Učíme lyžovat nejmenší děti. Snadno, rychle, levně a efektivně.

Učíme lyžovat nejmenší děti. Snadno, rychle, levně a efektivně.

Kategorie: PRAKTICKÉ

Zní to jako reklama lyžařské školy. Ale je to možná ještě mnohem efektivnější. Pokud přijedete na hory s malým dítětem, máte dvě možnosti. A) dát dítě do dětské lyžařské školy, B) pustit se do výuky sami.

Lyžařské školy jsou dobrá věc.  Děti se učí lyžovat ve skupině, 3-7 dětí, na svém vlastním lyžařském vleku , věnuje se jim odborně vyškolený instruktor. Dětská lyžařská škola má dvě nevýhody: 1. cena 1000 Kč / den, 2. děti zde jsou ve věku 4 – 10 let. A to je zbytečně pozdě.

 

My máme dvojčata. To znamená méně času, více práce. Je nutno hledat efektivní metody. Tuto ověřenou a vyzkoušenou metodu nyní již praktikujeme na dalším dítěti. Teď, když vidíme jak naše 12-letá dvojčata lyžují na černých sjezdovkách, vidíme, že časová „investice“ se obrovsky zhodnotila. Lyžování je úžasný sport, který může provozovat celá rodina společně.

 

Vhodný věk dětí.

 

Nejlépe se učí malé děti. Malé děti ve věku 2 až 4 let se učí po hodinách. Velké děti 10 – 17 let po dnech, týdnech až měsících. Takže výuka nejmenších dětí je nejefektivnější.

 

krkonoše lyžování 007a.jpg

 

„ Lyžování je super a oplatky taky.“

 

Motivace.

 

Základem výuky takto malých dětí je motivace. Musí se na lyžování těšit, musí je to bavit. „Je to snadné, nic to není, to zvládneš,…“Dítě jede a zatočí, ani neví jak. Je dobré, využít taky odměny. „Když vyjedeš nahoru dostaneš „vrcholovou tatranku“…“ Ta je úplně jiná, než běžná tatranka.

 

Rozhodně netlačit na děti. Chce – li svačit, odpočívat na svahu - vyhovět. Pro další přestávky s sebou bereme sáně, nebo boby. Zpočátku je velký úspěch, když 1. den vyjede vlek – zpravidla POMU  ( třeba na koleně rodiče) 1 x za den. Za každý sebemenší úspěch chválit, povzbuzovat. Nechtít po nich „ násilím“ víc. 3. den na vleku již jezdí samo nahoru i dolů. Pokud byste na něj tlačili, znechutíte mu vše, co s  lyžováním souvisí. První dny na vleku s dítětem se vyplatí kupovat bodové jízdenky. Moc toho nenajezdíte.

 

Metoda.

 

Na špici pravé lyže nalepíme např. velký  obr. krtka, na levou lyži zajíčka. Motiv, který je dítěti známý a který má rád. Kolem pasu mu připneme široký, vypolstrovaný opasek se dvěma lanama - 4 m dlouhýma.(opasek se dá jednoduše ušít ze šusťákoviny a dovnitř vložit široký pruh ze staré karimatky, aby dítě nesvíral). Jedeme li z kopce, jedeme na lyžích za dítětem, oba provazy máme v rukou, tudíž jsme bez hůlek.

 

Chceme-li, aby dítě zatočilo např. doleva, zavolám na něj: “zatlač na krtečka“( to je na pravou lyži) a  zatáhneme za levý provaz. Tím dítě zatočí, ikdyž by se mu přenášení váhy zrovna v té chvíli nepodařilo. Zatočení doleva je stejné, jen s výměnou levé lyže se zajíčkem a zatáhnutím pravého lana. Malý lyžař má velkou radost, protože se mu daří, i když se nemusí moc snažit.Vy máte jistotu, že vám ani z velkého zledovatělého kopce neujede. Dítě vám věří a v laně cítí jistotu.

 

krkonoše lyžování 007.jpg

„ Hurá jedu a aj to zatáčí !“

 

Provazy dítě řídíme ( ovládáme) popř. brzdíme. Časem již stačí jen jeden provaz - brzdící. Nebo spíše jen pocit jistoty pro dítě.  Za pár  dnů jezdí dítě  bez provazů. Proto můžeme i na poměrně solidních ( velkých ) vlecích dnes potkat 3 leté děti, jak samostatně lyžují. Nemusí to být géniové, jen se jim někdo správně, a ve vhodném věku,  věnoval.

 

Vhodné vleky

 

Pro začátek jsou vhodné ne zledovatělé, ale upravené ( hladké) sjezdovky. Ideální jsou v Krkonoších  Mladé Buky, ale my jsme začínali na mnohem prudším Prkenném Dole u Žacléře, výborná je i Malá Úpa. Malá Úpa je výborný rodinný areál. Vleky jsou poměrně blízko sebe. Areál je ve výšce 900 – 1000 m.n.m. Tedy více než mnohem dražší vleky ve Špindlu.  Pec pod Sněžkou má malý vlek pro dětskou školu. Poma, asi jen 5 stojek, 100,- Kč/půl dne. I malé děti  se naučí samy jezdit na Pomě. V Horních Albeřicích jsou taky 2 menší vleky.  V Beskydách je konopné lano na Soláni-pro úplné začátečníky. Vaše 3 leté dítě tam bude zářit mezi začátečníky věku 14 – 17 let. Bude dělat obrovské pokroky ve srovnání s těmito zpozdilými začátečníky. Malá Kyčerka je taky vhodná, stejně tak Snow Paradise u Čadca.  Tady jsou výborné ceny. Tuším 1 200,- Sk/ den rodinné vstupné. 6 sedačková lanovka. To je fofr, fronty tak 5 minut. Perfektní  lyžování bývalo i v Lidečku, bylo zde v lyžařském oddíle kolem 60 – 70 dětí. Zájem býval velký. Letošní lyžařská sezona v Lidečku ještě nezačala.

 

lyžování dětí.jpg

Lana na cestu na vleku smotáme a uložíme do kapuce.

 

Nebojte se, že se vaše dítě naučí plužit. Zrušením lana, přestane i možné plužení. Dítě pak za vámi  jede jako „stíhačka“. Kam jedete vy, tam vás následuje. Jak poroste, změní se i vaše pořadí. Vy se stanete „stíhačkou“, která mnohdy ani stíhat nebude.

 

Ing. Sýkora Pavel, Pavla Sýkorová

Foto Marta Sýkorová

www.kodek.cz


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 pane lyžaři, změňte školičku. Mé děti ( mí - Autor: Ing. Pavel Sýkora4. 1. 2014
 APUL, asociace profesionálních učitelů lyžování - Autor: Sýkora4. 1. 2014
 to dítě je naše, opravdu za týden jsme - Autor: Ing. Pavel Sýkora27. 3. 2011
 aaa zasei propagacni kecy - Autor: lyzar9. 1. 2011
 Učíme lyžovat nejmenší děti. S - Autor: Helena Šifrová31. 1. 2009
 Učíme lyžovat nejmenší děti. S - Autor: Lucie Košáková13. 1. 2009




CLUB ŽENA


Lifestyle