Velikost pozemku či jeho podloží mohou zhatit Vaše představy o zdroji tepla pro budoucí domov

Velikost pozemku či jeho podloží mohou zhatit Vaše představy o zdroji tepla pro budoucí domov

Kategorie: PRAKTICKÉ

Každý typ tepelného čerpadla má totiž jiné požadavky na umístění. 



Tepelná čerpadla, jež na vstupu čerpají energii z vody či země, mají specifické podmínky na velikost stavebního pozemku a jeho podloží, resp. množství spodní vody. Ještě než tedy podepíšete kupní smlouvu na pozemek, vyplatí se ověřit si, jestli na něm můžete tepelné čerpadlo daného typu využít.

Velikost pozemku, jeho podloží a množství vody je zásadní pro tepelná čerpadla typu:

  • voda / voda – požadavek na dostatečné množství podzemní vody
  • země (plocha) / voda – požadavek na volný prostor o rozměru 200 – 400 m2
  • země (vrt) / voda – požadavek na dostatečné množství podzemní vody
  • vodní plocha / voda – požadavek na bezprostřední blízkost vodní plochy

Jakmile máte hotový projekt, je pozdě bycha honit

V praxi se Vám tedy může stát, že si na Váš pozemek nebudete moci pořídit tepelné čerpadlo, které jste plánovali. Problém nastává v situaci, kdy s tímto typem tepelného čerpadla počítáte už v době přípravy projektové dokumentace (ta počítá i s konkrétním způsobem distribuce tepla).

Pokud například disponujete projektem s tepelným čerpadlem voda/voda využívajícím teplo ze spodní či geotermální vody s tím, že následně zjistíte, že Váš stavební pozemek nedisponuje dostatečným množstvím této vody, máte vážný problém.

Z tohoto důvodu se vyplatí zjišťovat si již v době výběru stavebního pozemku, jaké množství podzemní vod se na něm nachází, popřípadě při výběru pozemku brát ohled na prostor, který zabere tepelné čerpadlo se systémem země (plocha) / voda.

Na druhou stranu, abyste mohli vybrat správný typ tepelného čerpadla, potřebujete vědět, jaké dispozice bude Váš dům mít. Měli byste mít rovněž jasno, jestli tepelným čerpadlem budete chtít ohřívat i vodu, případně i bazén. Velkou roli hraje také to, jestli od tepelného čerpadla očekáváte, že bude Vaším jediným zdrojem tepla.

Pokud nevsázíte na 1 kartu, máte výhodu

Ideálně si tedy dejte na papír přibližnou podobu Vaší nové nemovitosti (pokud kupujete hotový projekt typového domu, jste tohoto ušetřeni), zjistěte si, jaký typ tepelného čerpadla je pro Vás nejvhodnější (s ohledem na velikost budovy a dispozice) a následně se pusťte do výběru pozemku v dané lokalitě. Výhodu máte v případě, že jste variabilní ve věci typu tepelného čerpadla, tj. připouštíte možnost použít jako zdroj tepla 2 a více typů tepelných čerpadel. Například. v případě, že na Vámi vyhlédnutém pozemku není dostatek podzemní vody pro tepelné čerpadlo voda / voda, připouštíte použití tepelného čerpadla země (plocha) / voda).

S předběžnými kalkulacemi toho, jaký typ tepelného čerpadla zvolit můžete začít na stránkách společnosti IVT Čerpadla, konkrétně na stránce s průvodcem výběru tepelného čerpadla.

Velikost pozemku či jeho podloží mohou zhatit Vaše představy o zdroji tepla pro budoucí domov
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 tepelné čerpadlo - Autor: Jan12. 4. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle