Víte, jaké okno zvolit do vašeho domu aneb výhody hliníkových, plastových a dřevěných oken přehledně

Víte, jaké okno zvolit do vašeho domu aneb výhody hliníkových, plastových a dřevěných oken přehledně

Kategorie: PRAKTICKÉ

Pokud kupujete nová okna nebo řešíte výměnu těch stávajících, máte dnes díky široké nabídce různých profilů na výběr mnohem více variant než před deseti a více lety.  



To je sice na jednu stranu nepochybně výhodou, na druhou stranu se pro zákazníka rozšiřuje prostor pro nevhodnou volbu a bohužel není každý dodavatel oken natolik seriózní, aby vás na nevhodnou volbu oken upozornil. Obzvlášť, když si nedopatřením zvolíte dražší variantu, která pro váš projekt nedává úplně smysl.

Mezi nejběžnější typy oken dnes patří plastová, dřevěná nebo hliníková okna s tím, že stále důležitější segment tvoří kombinace dřeva, potažmo plastu s hliníkem, oblíbená zejména pro dobré mechanické a termoizolační vlastnosti. Tyto parametry, tedy účinná termoizolace, mechanická odolnost a také estetické kvality, tvoří to hlavní, nad čím rozvažujeme, když plánujeme osazení oken v konkrétním projektu. Pojďme se proto podívat, jak si v těchto měřítkách vedou jednotlivé materiály okenních profilů.

Víte, jaké okno zvolit do vašeho domu aneb výhody hliníkových, plastových a dřevěných oken přehledně

Dřevěná okna

Klasika mezi okenními rámy a dodnes velmi preferovaná varianta u lidí, kterým jde zejména o estetické hledisko a použití přírodních materiálů. Dnes již neplatí to, co v minulosti, že dřevěná okna je potřeba pravidelně udržovat, že se často deformují či špatně izolují teplo. Současné konstrukce tzv. europrofilů, tedy třílamelových rámů spojených speciálním vodostálým lepidlem, jsou velmi odolné a máte u nich jistotu, že se ani při větším mechanickém namáhání nezkroutí. Mezi nejčastěji používaná dřeva patří dub, smrk nebo exotické meranti. Dubové dřevo je velmi odolné, nicméně o něco hůře tepelně izoluje. Na rozdíl od smrku, který má sice lepší termoizolační vlastnosti, ale zase je náchylnější k poškození. Meranti pak představuje příjemný kompromis, ale je nutné u něj počítat s vyšší cenou. To však platí u dřevěných oken obecně. Kvalitně postavené dřevěné okno vám vydrží desítky let a jeho údržba také není obtížná (v zásadě stačí dřevěné okno dvakrát za rok přetřít houbičkou s impregnací), proto představuje ideální variantu pro všechny, kdo chtějí autentické přírodní materiály a jsou ochotni si připlatit za kvalitní výrobek.

Plastová okna

Dnes pravděpodobně nejrozšířenější varianta oken představuje skvělý kompromis mezi odolným materiálem, dobrými termoizolačními vlastnostmi a pořizovací cenou. Plastové rámy jsou velmi snadné na údržbu a jejich lehkost a pevnost umožňuje nejrůznější varianty oken pro všechny myslitelné prostory. Při výběru plastových oken se hlavně zajímejte o množství vzduchových komor v rámu a stavební hloubku profilu. Aktuálně na trhu není problém sehnat okna jak s běžnou hloubkou od 70 milimetrů, tak i okna se stavební hloubkou přes 85 mm (určená zejména pro tzv. pasivní domy). Záleží skutečně pouze na vašich potřebách, jakou stavební hloubku budete preferovat. V otázce množství komor v rámu upozorníme pouze na skutečnost, že ne vždy musí být větší počet komor ku prospěchu tepelných vlastností rámu, jelikož záleží také na vzdálenosti těchto komor a šíři stěn, které je oddělují. Nenechte se tedy zmást prodejními triky a vždy si nechte konkrétní úspory vyčíslit v konkrétní hodnotě součinitele prostupu tepla.

Pokud byste z estetických důvodů preferovali přírodní materiály, ale nechcete, ať už z finančních nebo stavebních důvodů, investovat do dřevěných oken (zejména v případě oken větších rozměrů), pak je pro vás vhodné zaměřit se na okna s PMMA imitací dřeva na povrchu rámů, popř. zauvažovat o čím dál tím oblíbenější kombinaci plastového rámu a hliníkového povrchu, který lze také upravit do hezky vypadající imitace dřeva. Plastová okna mají za sebou více než 60 let technologického vývoje a představují dnes funkční a ekonomickou variantu prakticky pro každý projekt, takže lze jejich použití jednoznačně doporučit.

Hliníková okna

Dávno již neplatí, že by hliníková či ocelová okna nebyla vhodná pro domácnosti kvůli vysokým tepelným ztrátám. Společnost SULKO totiž aktuálně přišla s poslední generací hliníkových oken v modelech ClassicAl, OptimAl a ProfilAl Gold, která jsou díky svým termoizolačním vlastnostmem vhodná do běžných, nízkoenergetických a dokonce i pasivních domů (součinitel prostupu tepla pouhých 0.8W/m2!). Kromě těchto vynikajících fyzikálních vlastností nabízí hliníková okna eleganci, odolnost materiálu proti deformacím, bezúdržbovost a dlouhou životnost i při častém používání. Kvalitní hliníkové okno sice představuje určitou investici, nicméně z něj jeho možnosti a vlastnosti dělají ideální volbu pro větší prosklené plochy či pro všechny, kdo si potrpí na neotřelý a moderní design. Hliníková okna jsou také vhodná pro nejrůznější povrchové úpravy, kdy není problém upravit vnější část rámu na skvělou imitaci dřeva či nějakého neotřelého materiálu do designově zajímavých staveb. Hledáte-li přední technologie bez kompromisů v kvalitě, pak jsou pro vás hliníková okna ideálním řešením.

Víte, jaké okno zvolit do vašeho domu aneb výhody hliníkových, plastových a dřevěných oken přehledně
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle