Vychytávky v kuchyni a při vaření II.

Vychytávky v kuchyni a při vaření II.

Kategorie: PRAKTICKÉ

I v kuchyni jsou situace s kterými si občas nevíme rady. Využijme tedy rad a praktických zkušeností jiných.

 

Různé

 

Obrázek hrnec nerezVážíme bez váhy. Je dobré si zapamatovat, že plná, mírně navršená polévková lžíce obsahuje přibližně 15 g mouky, stejně tolik strouhané housky, ale už 20 g pískového cukru. Kus másla velikosti vejce váží přibližně 50 g. Při pečení jemných moučníků, nákypů a dortů však odvažujeme suroviny přesně na kuchyňské váze.

  

Makaróny a špagety dáváme vařit do hrnce s vařící osolenou 'vodou celé, nepalámané. Aby se nám tam vešly, namočíme nejdříve konce, ty změknou a pak .ponoříme lehce zbytek. Vodu rychle přivedeme do varu, těstoviny promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, pak žár zmírníme, aby se zvolna vařily. Uvařené neproléváme studenou vodou, jen je scedíme ;a ihned promastíme čerstvým máslem.

 

Tvrdé pečivo bude opět vláčné, vložíme-li je do kameninové nádoby, kterou dáme do kastrolu s horkou vodou a počkáme, až je voda vlažná.

 

Papriku do omastku nedáváme škvařit. Zhnědne a zhořkne. Pouze ji lehce zpěníme a ihned pokrm podlijeme.

 

Zeleninu v létě nezahušťujeme jíškou, právě tak jako nezahušťujeme takto polévky. Místo zápražky přidáme lžičku ovesných vloček, které pokrm nejen zahustí, ale navíc jej obohatí vitamíny skupiny B. "

 

Zápach z ryb odstraníme, dáme-li rybu alespoň na čtvrt hodiny do vlažného mléka.

 

Hrnce jsou zašlé. Naplníme vodou a přidáme ½ lžíce kyseliny citrónové. Přivedeme k bodu varu, vypneme a necháme 2 hodiny účinkovat. 

 

Výlevka zapáchá nebo je ucpaná.  Do odtokové roury nasypeme větší množství sody a po chvíli nalijeme ½ sklenky octa.  Pozor bude to syčet a bublat. Pokud to nepomůže, použijeme louh sodný.

 

Víčko zavařeniny nejde otevřít. Postačí nahřátí hadříkem namočeným v teplé vodě.

           

 

Brambory

 

Namrzlé brambory zbavíme nepříjemné příchuti, když je před vařením ponoříme na chvíli do studené vody a pak je dáme rovnou do vroucí vody, do níž jsme přidali kromě soli i čajovou lžičku octa. Brambory vaříme ve slupce - uchováváme tak C vitamín. Jakmile však začnou klíčit, vaříme je oloupané, abychom je zbavili nezdravého solaninu. Aby se brambory nerozvařovaly, dáváme je vařit do horké vody, kterou osol1me teprve později.

Starší brambory vaříme oloupané, s trochou kmínu a stonkem petržele ve slané vadě. Mají lepší chuť.

 

Bramborovou kaši připravíme ze sušeného mléka. Vařené a rozmačkané brambory promícháme se sušeným mlékem, zalijeme horkou vodou, přidáme kousek čerstvého másla a dobře vymícháme.

Do bramborové kaše přidáváme horké mléka, jinak se lepí a maže. Chceme-li kaši ohřívat, obvykle ji musíme zředit. Pak ovšem do studené kaše přidáme studené mléko, dobře rozmícháme a pak teprve ohříváme, Nemá-li se nám kaše při ohřívání připálit, postavíme hrnek do další nádoby s vadou, která vařením ohřívá kaši v hrnci.

 

Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, nasypeme-li do vady, v níž je vaříme, trochu mouky. Dovařují se pak ovšem při nižší teplotě.

Chřupavý a nepřemaštěný bramborák docílíme, když těsně před smažením přidáme do připraveného těsta trochu strouhanky. Na 1 kg brambor jsou potřeba tři plné polévkové lžíce housky.

 

Bramborové těsto nesmíme nechat odpočinout, protože by zeřídlo Jestliže se to už stane, musíme do těsta vpracovat ještě trochu mouky.

 

Bramborový salát připravíme i z moučných brambor, které slijeme krátce před dovařením a pak je necháme ještě dojít v páře. Asi minutu na to je ponoříme do studené vody, kde ztuhnou, poněkud zlojovatí, pak teprve loupáme a snadno krájíme.

 

Mouka

 

Každou mouku, nežli ji použijeme, je nutné nejdříve důkladně prosít. Mouka totiž prosetím nakypří a navíc ji tím zbavíme larviček, které by v ní případně mohly být, je-li již starší. Knedlíky, pečivo apod. jsou z proseté mouky lehčí a mnohem kypřejší.

 

Mouku vážíme nebo odměřujeme vždy až prosetou. Mouku, kterou máme v zásobě, musíme nechávat vždy na tmavém a suchém místě.

 

 

Moučníky

 

Spěcháme-li při přípravě moučníků, netřeme dlouho žloutky s cukrem, ale nejdříve ušleháme tuhý sníh z bílků, zašleháme cukr, přidáme žloutky a ostatní přísady a nakonec půl lžičky prášku do pečiva. Moučník je velmi kyprý.

 

Děláme-li třené těsto s tukem, vypláchneme napřed mísu horkou vadou, tuk se pak lehce utře.

 

Dort, je-li vyboulený, se špatně polévá. Proto při plnění formy hrneme těsto víc ke krajům. Aby se dort při nabývání nepotrhal, napíchneme těsto několikrát špejlí nebo dáme doprostřed, těsta makarón, jímž jako komínkem uniká tvořící se kysličník. Těsto pak stejnoměrně nabývá a netrhá se.

 

Koláče pečeme na plechu vyloženém alobalem, který potřeme tukem a teprve pak naň položíme těsto Nepřipálí se a ušetříme si čas s omýváním plechu.

 

Bábovka bude kypřejší, přidáme-li do těsta trochu rumu nebo koňaku.           

 

Pěknou barvu pečiva docílíme, když je potřeme rozšlehaným vejcem, do něhož jsme přidali několik kapek citrónové šťávy.

 

Těsto na tažený závin nepřikrýváme přehřátou nádobou. Spařilo by se a špatně by se s ním pracovalo

 

Droždí neoschne, když je zabalíme do vlhkého papíru nebo plátna. Ale když někdy na droždí zapomeneme a oschne, tak je ještě nemusíme vyhodit, není znehodnoceno. Stačí, když je polijeme na čtvrthodinu chladnou vodou.

 

Vykynuté těsto nemusíme hned zpracovat. "Převálíme" je vařečkou a necháme dále kynout. Je kypřejší a jemnější.

 

Peče-li trouba spodem příliš prudce, nasypeme pod pekáč, plech nebo formu trochu soli. Předejdeme tím připálení pečiva. Trouba nám připaluje. Dáme na dno rezervní pekáč dnem vzhůru.. Docílíme lepších výsledků než přikrytím alobalem.

 

Rozinky v těstě nabudou, prolijeme-li je napřed vařící vodou a po spaření opláchneme vodou studenou. Tím je současně zbavíme nečistotY. Aby neklesly v těstě ke dnu, můžeme je obalit v troše práškového cukru nebo mouky.

 

Mandle se dobře půlí, když je necháme několik hodin ve studené vodě. Pak je teprve spaříme, oloupneme a nožem rozdělíme na půlky.

 

Sráží-li se majonéza při tření, přidáme malou lžičku bramborové moučky a třeme dál, až je majonéza opět hladká.

 

Majonéza se nesrazí, mají-li vejce i olej stejnou teplotu. Proto vejce z chladničky necháme tak dlouho venku, až si vyrovná jí teplotu.

 

Tvrdé ořechy snadno rozbijeme, když je vložíme do smaltovaného rendlíku, zalijeme prudce vařící vodou, přiklopíme a necháme asi 20 minut stát. Vodu pak slijeme. Půlky ořechu jdou lehce oddělit jen špičkou nože a jádra se z nich vylupují celá a neporušená.

Dort krájíme pilkovým nožem, který namáčíme do studené vody.

 

Pozn. redakce:  Pokud i vy máte zajímavý nápad do kuchyně, se kterým se chcete podělit s ostatními čtenáři, tak nám jej zašlete na info@jakbydlet.cz . Rádi Vám jej zveřejníme.

 

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle