Vytápění domova

Vytápění domova

Kategorie: PRAKTICKÉ

Nejmodernějším, nejúspornějším a také maximálně ekologickým způsobem vytápění domova jsou tepelná čerpadla.



Zejména tepelná čerpadla Daikin Altherma jsou ideální kombinací ohřevu teplé užitkové vody a vytápění. Teplá užitková voda, zkráceně TUV je běžná voda, která se ohřívá a udržuje na stálé teplotě. V domácnosti se rozvádí trubkami buď z dálkového nebo domácího zdroje. TUV vody se pak používá k vytápění, úklidu, mytí nádobí, koupání a praní. Je sice zdravotně nezávadná, jelikož se vyrábí z pitné vody, ovšem k pití není určena z důvodu možného tvoření bakterií při ohřevu vody.

Ohřev teplé užitkové vody

Pro ohřev TUV se používají tři nejběžnější způsoby. Prvním jsou bojlery, které umožňují udržovat zásobu teplé vody. Studená voda se přivádí do bojleru, zde se ohřívá na určitou teplotu a udržuje v nastaveném rozmezí. Elektrické bojlery jsou náročné na spotřebu elektřiny, což se ovšem dá ovlivnit různými výhodnými režimy, které nabízejí dodavatelé elektrického proudu. Bojlery také vyžadují pevnou konstrukci, neboť po naplnění vodou je zásobník značně těžký.

 

Druhým způsobem ohřevu TUV jsou průtokové ohřívače vody. Jejich výhodou je, že nevyžadují stavební úpravy jako bojlery, neboť se ohřívá jen protékající voda. Rozměry jsou mnohem menší, není potřebný zásobník a celkově se i uspoří energie. Nevýhodou je ovšem vysoký výkon, který vyžaduje dostatečný přívod elektřiny nebo plynu. Rovněž spotřeba vody je vyšší, neboť je nejprve třeba odtočit studenou vodu, než se voda ohřeje. Navíc teplota vody je kolísavá a závislá na množství průtoku.

Tepelná čerpadla

V posledních letech jsou nejvíce v kursu tepelná čerpadla. Systém Daikin Altherma je určen k celoročnímu ohřevu vody a jednou z hlavních předností je ochrana ovzduší. Hlavní výhodou je bezstarostné vytápění a velká úspora energie. Počáteční vyšší investice se po několika letech vrátí a dále je vytápění tepelným čerpadlem nejlevnější variantou. Na instalaci jsou nejméně náročné typy vzduch/voda. Tato čerpadla jsou malá a lze je připevnit k boku domu nebo na střechu. Jsou vhodná pro menší domy, jelikož fungují méně efektivně při silných mrazech. Nižší pořizovací i provozní náklady vyžadují tepelná čerpadla země/vzduch, která využívají nevyčerpatelnou energii ze slunce, které ohřívá zemský povrch. Při vhodném geologickém podloží lze kolektor využít pro vytápění i ohřev TUV. Čerpadla Daikin Altherma získávají energii ze vzduchu, díky čemuž patří cenově k nejlevnějším. Spotřeba elektřiny je minimální, což vede k roční úspoře až několika desítek tisíc Kč. Například za 10 let se dá ušetřit kolem 300 tisíc Kč. Díky průměrné teplotě vzduchu v ČR, která je v zimě +3° C, jsou optimální podmínky pro čerpadla v kombinaci vzduch/voda. V porovnání s plynem lze ušetřit 40-50 % nákladů.


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Tepelné čerpadlo - Autor: Konečný27. 5. 2015




CLUB ŽENA


Lifestyle