Biohotel, biopotraviny, biopokoje

Biohotel, biopotraviny, biopokoje

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Biohotel je nový trend rakouských Alp. Principem je ekologické topení, v daném případě biomasou, tedy nejčastěji dřevem, nebo peletkami.



Sám jsem v takové hotelu v Dolomitech několikrát bydlel. To je biohotel. Pokoje jsou hodně obložené dřevem a vzniká tak biopokoj. A biohotely produkují biojídlo. Je to jídlo z farem v okolí.

Nevím sice, jak alpská kráva pozná, že má plnit právě dodávku na biomléko, a zítra jen obyčejné konzumní, ale budiž. Biohotel ještě doplňuje využití bikosmetiky a vaří se bez mikrovlnky. 80 % elektřiny dodá fotovoltaika, 20 % nedaleká vodní elektrárna.

Biohotel v Čechách

A co v Čechách? Jsme opět 20 let za světem? Myslím, že ne. Podívejte se například na penzion Stanský Mlýn. V ČR je takový tvrdší kapitalismus než v Rakousku, Stanský Mlýn tedy jede bez dotací. Nejprve kdysi dávno topil dřevem. Jako nyní v Rakousku biohotely. Později zjistil penzion, že mnohem levnější a ekologičtější je topit tepelnými čerpadly. Tím snížil náklady na provoz hotelu, navíc se dostal do Ekonomické smyčky.

Biohotel

Citace několik roků zpět

Tepelné čerpadlo 14 kW Kodek nahrazuje dřevoplyn25 kW + 45 kW. V současném počasí, v noci minus 8 °C, ve dne + 3°C, tepelné čerpadlo již 4 dny nevypnulo, jede nonstop, ale stačí budovu vytopit. Další tepelné čerpadlo 28 kW se zatím nepouští. Šetřte naše lesy, vyplatí se Vám to. Projekt byl přihlášen do soutěže Energy Globe Award CR 2014.

Ekonomika penzionu. Ekonomická smyčka.

Díky tomu, že penzion – hotel má velmi nízké ceny energií, má taktéž v nízké ceny svých služeb. Díky nízkým cenám je 2 měsíce předem vyprodán. A díky vyprodání kapacit má peníze na další investice. Nyní právě realizuje systém, který by měl dodat 1 350 litrů teplé vody denně zdarma, 3/4 roku. Bojler 500 litrů se 4 x 50 m měděnými hady je již hotov.

Další snížení nákladů na energie mu umožní další snížení cen, a tak pořád dokola. Ekonomická smyčka."

Ekonomická smyčka stupňuje. Letos instaloval investor 15 kW fotovoltaiku. Hotel má plný, kdyby měl dvojnásobek kapacity, vše prodá. Za červen, měl tam hodně svateb, plnou obsazenost, má spotřebu elektřiny pouhých 500 kWh za měsíc, za celý hotel. Nízký tarif má asi 1,30 Kč, vysoký asi 1,8 Kč/ kWh. To máte náklady na energie, měsíční, pouhých 1500,- Kč

Hotel si sám na svůj rozvoj musel vydělat. Ale v mnohém předběhnul rakouské, alpské Biohotely. Má však jinou filosofii. Filosofii ekonomické smyčky. Nainvestuje, sníží náklady a zlevní. A tak pořád dokola. Alpské Bihotely naopak za bio účtují tučnou přirážku. Tam se pronajímají pokoje v ceně 70 až 200 EUR za noc.

Nyní uvažuje Stanský Mlýn o investici do chovu ryb a případně Akvaponickém skleníku.Hotel pochopil, jak funguje kapitalismus a co je to péče o zákazníka. Díky tomu se dostává mnohem dále než alpské hotely, opírající svou filozofii o vysoké ceny a značku BIO.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Místo dřevem topí vodou
Vytápění skleníků zdarma


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Alpské hotely nejsou více Bio - Autor: popelníkov3. 12. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle